Την επιστροφή παράνομων μεταναστών σε συνεννόηση με τις Αρχές της Συρίας σε δύο περιπτώσεις επιβεβαιώνει κοινή ανακοίνωση τριών υπουργείων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αφορούσε δύο περιστατικά στις 9 και 10 Μαΐου 2025. Σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα είχε σήμερα ο “Φ” και η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης, Άμυνας και Μετανάστευσης, το επιβεβαιώνει πλήρως. Στην ανακοίνωση αποφεύγεται ο όρος push back, αλλά γίνεται αναφορά σε διάσωση των παράνομων μεταναστών. Όπως υπογραμμίζεται, οι Αρχές της Κύπρου διενήργησαν επιχειρήσεις έρευνας αρχικά και στη συνέχεια διάσωσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σχετικά με πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ σήμερα και αφορούν περιστατικά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου – Συρίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (ΥΔΔΤ), το Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) και το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας (ΥΜΔΠ) θα ήθελαν να διευκρινίσουν τα πιο κάτω:
Στις 9 και 10 Μαΐου 2025, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης (ΚΣΕΔ) έλαβε πληροφορίες ότι εντοπίστηκε αριθμός προσώπων σε φουσκωτές βάρκες, τα οποία βρίσκονταν σε κίνδυνο. Οι βάρκες έπλεαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, εντός της Περιοχής Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) και εκτός χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και στις δύο περιπτώσεις, το ΚΣΕΔ προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κινητοποιώντας πλωτά και εναέρια μέσα από τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία (ΛΝΑ), την Αστυνομία και τη Διοίκηση Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), τα οποία διενήργησαν επιχειρήσεις έρευνας αρχικά και στη συνέχεια διάσωσης των επιβαινόντων.
Κατόπιν συνεννόησης με τις συριακές αρχές και πάντα στο πλαίσιο της υφιστάμενης Συμφωνίας Έρευνας-Διάσωσης μεταξύ των δύο κρατών, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο πλησιέστερο λιμάνι, δηλαδή στο Ταρτούς της Συρίας, όπου και αποβιβάστηκαν.
Η πιο πάνω επιχείρηση έρευνας και διάσωσης διεξήχθη από τις συναρμόδιες υπηρεσίες με επαγγελματισμό και με πρώτιστο μέλημα την προστασία ανθρώπινων ζωών, εξού και η ασφαλής επιστροφή των βαρκών στον πλησιέστερο λιμένα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να προβαίνει πάντοτε σε όλες τις δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν λαμβάνει κλήσεις για βοήθεια ή μηνύματα που να αφορούν περιστατικά έρευνας και διάσωσης.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία παραμένουν προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Τα κυκλώματα διακινητών εκμεταλλεύονται τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και υπόσχονται σε ανθρώπους πως θα βρουν δήθεν μια καλύτερη ζωή, αν υποβάλουν καταχρηστικά αίτηση ασύλου και επιπλέον θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο επιβιβάζοντάς τους σε μη αξιόπλοα σκάφη.
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με όλους τους διεθνείς εταίρους για καταπολέμηση αυτών των παράνομων πρακτικών.
Τι αποκάλυψε ο «Φ»
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δύο σκάφη στα οποία επέβαιναν συνολικά 62 Σύριοι μετανάστες (34 στο πρώτο και 28 στο δεύτερο) εντοπίστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο από τη Λιμενική Αστυνομία να κατευθύνονται προς τις κυπριακές ακτές. Τα δύο σκάφη ανεκόπησαν έγκαιρα πριν οι επιβαίνοντες επιχειρήσουν – όπως συνηθίζεται – να τα βυθίσουν, προσβλέποντας σε διάσωση από τις κυπριακές Αρχές και είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας.
Αντί της συνήθους πρακτικής μεταφοράς των μεταναστών σε κυπριακά λιμάνια, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο δίαυλος συνεργασίας με τις Συριακές Αρχές, οι οποίες αποδέχθηκαν την επιστροφή των μεταναστών και τους παρέλαβαν στο λιμάνι της Ταρτούς – το δεύτερο σημαντικότερο της χώρας. Καθοριστικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι ότι η Συρία θεωρείται πλέον ασφαλής προορισμός, κάτι που επιτρέπει την επιστροφή πολιτών της.
Οι Αρχές της Συρίας φέρονται να έχουν διαβεβαιώσει ότι οι μετανάστες δεν θα υποστούν διώξεις για την απόπειρα διαφυγής τους. Αντιθέτως, οι διακινητές που βρίσκονται πίσω από την οργανωμένη μεταφορά ανθρώπων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι κάθε άτομο πληρώνει από 4.000 έως και 7.000 δολάρια για τη μεταφορά του προς την Κύπρο, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα ιδιαίτερα ελκυστικό για τα κυκλώματα διακίνησης και επικίνδυνο για τους ίδιους τους μετανάστες.