Η κάθοδος ελληνικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και προχώρησαν ήδη σε επαφές, για να λειτουργήσουν παραρτήματά τους, έχει απασχολήσει έντονα τους τελευταίους μήνες.
Αφενός η συζήτηση στη Βουλή για τη ρύθμιση του ζητήματος νομοθετικά, κι αφετέρου η πρόθεση από τοπικές Αρχές διαφόρων πόλεων για να «φιλοξενήσουν» τις σχολές των πανεπιστημίων που προτίθενται να έλθουν στη χώρα μας, εκτόξευσαν το θέμα στα ύψη του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων.
Πέραν όμως από το πλαίσιο της νομοθεσίας και τις προθέσεις για ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων (με αυτά της Ελλάδας να έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει ενδιαφέρον), το ζήτημα έχει αρκετά άλλα σημεία, για τα οποία ενδιαφέρεται το κοινό. Ένα από αυτά είναι το ποιες σχολές προτίθενται να φέρουν στην Κύπρο τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ ένα άλλο που αναμένεται να απασχολήσει σύντομα και αφού γίνουν οι επίσημες διαδικασίες από μέρους των ιδρυμάτων και λάβουν το πράσινο φως από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ που θα τα αξιολογήσει, είναι τα κριτήρια εισδοχής φοιτητών σε αυτά και τα δίδακτρα.
Ερευνώντας το θέμα ο «Φ» γύρω από το τοπίο, όπως έχει τώρα διαμορφωθεί αυτό που προκύπτει είναι πως, παρά τις επαφές που έχουν κάνει διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια, προκαταρκτική αίτηση για λειτουργία παραρτήματος έχει προς το παρόν υποβληθεί μόνο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η αίτηση αυτή αφορά σε αυτή τη φάση τέσσερις σχολές: α) Σχολή Επιστημών Υγείας, β) Σχολή Οικονομικών Επιστημών, γ) Σχολή Επιστημών της Αγωγής και δ) Φιλοσοφική Σχολή.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα κριτήρια εισδοχής φοιτητών δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί καθώς είναι ένα από τα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να καθορίσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Εκείνο όμως που είναι ξεκάθαρο είναι πως δεν θα εμπλακεί σε καμία περίπτωση η διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης. Επίσης, αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι πως τα παραρτήματα των ελληνικών πανεπιστημίων στην Κύπρο έρχονται ως οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν δίδακτρα φοίτησης. Το ύψος τους, όμως νοείται πως επί της παρούσης δεν έχει οριστεί.
Πέραν όμως του ΕΚΠΑ που έχει προχωρήσει στην υποβολή προκαταρκτικής αίτησης, έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύουν, τουλάχιστον άλλα τρία ελληνικά πανεπιστήμια. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκονται στη λίστα. Ήδη, πρόσφατα δημοσιεύθηκε πως το Θεσσαλίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για Κτηνιατρική Σχολή στην Αθηένου, ενώ σύντομα αναμένεται ο πρύτανης του στην Κύπρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά στο να κλειδώσουν άλλες δύο σχολές.
Αναφορικά με τη Λάρνακα, αυτό που μέχρι στιγμής είναι ανακοινώσιμο είναι πως το ΕΚΠΑ έχει ζητήσει ένα κτήριο για τη μεταφορά σχολών.
Στην περίπτωση της επαρχίας Αμμοχώστου, αυτό που φαίνεται να υπάρχει είναι προχωρημένες επαφές με ελληνικό πανεπιστήμιο, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται τέσσερις σχολές.
Νεότερα πάντως για τις διαδικασίες αυτές και πώς θα προχωρήσουν αναμένονται πολύ σύντομα, καθώς τα πανεπιστήμια στις εδώ επαφές τους φαίνεται να εξέφρασαν την επιθυμία και πρόθεση όπως η λειτουργία παραρτημάτων τους να είναι άμεση.