Για μια ακόμη χρονιά, η μελέτη της διεθνούς εταιρείας ΑΟΝ για τις συντάξεις στην Κύπρο χτυπά καμπανάκι. Προ ημερών, η εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών, η οποία παρέχει παγκοσμίως ένα ευρύ φάσμα λύσεων σε θέματα διαχείρισης κινδύνων, συνταξιοδότησης και υγείας, έδωσε στη δημοσιότητα την περίληψη της τελευταίας μελέτης για την Κύπρο, με τίτλο «Συνταξιοδοτική Επάρκεια 2025».

Σε αυτήν, προσφέρει χρήσιμα σημεία αναφοράς για τον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων συνταξιοδοτικού εισοδήματος.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη της ΑΟΝ σημειώνει ότι η εξάρτηση από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) στην Κύπρο καλύπτει μόνο ένα μέρος του απαιτούμενου εισοδήματος για κάλυψη των ετήσιων δαπανών. Με λίγα λόγια, η μελέτη αναφέρει ότι η σύνταξη που θα πάρει κάποιος από τις κοινωνικές ασφαλίσεις καλύπτει μόνο ένα μέρος των αναγκών του συνταξιούχου για τις δαπάνες του, με το δεδομένο ότι θα συνεχίσει να ζει περίπου στην ίδια κατάσταση όπως ζούσε όταν εργαζόταν.
Και προσθέτει η μελέτη ότι, μέσα από αυτό, αναδεικνύεται η ανάγκη για επιπλέον συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις για βελτιωμένη οικονομική ασφάλεια στη συνταξιοδότηση.

Δηλαδή, πέραν της σύνταξης από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, θα πρέπει κάποιος να προνοήσει να διαθέτει ένα επιπλέον ποσό, είτε μέσω Ταμείου Προνοίας, είτε μέσω ενός ιδιωτικού συνταξιοδοτικού σχεδίου, για να καλύψει το ποσό που χρειάζεται. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο τονίζεται ότι όσον αφορά στην Κύπρο, το 70% των εργαζομένων δεν συμμετέχουν σε συμπληρωματικά σχέδια 2ου Πυλώνα, δηλαδή σε Ταμεία Προνοίας.

Σε σχέση τώρα με τα επίπεδα συνταξιοδοτικής επάρκειας, η ΑΟΝ αναφέρει ότι υπάρχουν τρία ετήσια επίπεδα δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη διαφορετικών επιπέδων διαβίωσης στη συνταξιοδότηση: Ελάχιστο, Μέτριο και Άνετο, σε σημερινές αξίες.

  • Στο ελάχιστο επίπεδο, η συνταξιοδοτική επάρκεια ενός ατόμου ανέρχεται στις 13.100, ενώ για ένα ζεύγος, το ποσό ανεβαίνει στις 20.400 ευρώ. Σε αυτό το σενάριο, επισημαίνεται, οι βασικές ανάγκες καλύπτονται, ενώ κάποιο επιπλέον εισόδημα διατίθεται για μη απαραίτητες δαπάνες.
  • Στο μέτριο σενάριο, για ένα άτομο το ποσό συνταξιοδοτικής επάρκειας, ανέρχεται στις 28.500 ευρώ, ενώ για ένα ζεύγος ανέρχεται στις 39.300.
  • Τέλος, στο… άνετο σενάριο, το ποσό συνταξιοδοτικής επάρκειας φτάνει για ένα άτομο στα 39.300 ευρώ και για ένα ζεύγος στα 53.700. Με αυτό το σενάριο, υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία σε σύγκριση με το μέτριο επίπεδο, και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για ορισμένες πολυτέλειες.
  • Ας πάρουμε το ελάχιστο επίπεδο ως παράδειγμα. Η μελέτη λέει ότι σε αυτό το επίπεδο, η συνταξιοδοτική επάρκεια ενός ατόμου ανέρχεται στις 13.100 ετησίως. Δηλαδή 1.007 ευρώ το μήνα, αν το διαιρέσουμε με το 13 (12 μήνες και 13ος). Και αυτό αφορά στο ελάχιστο επίπεδο. Προσωπικά δεν ξέρω πολλούς που να παίρνουν χίλια ευρώ σύνταξη τον μήνα. Δηλαδή, ούτε το ελάχιστο ποσό για να καλύψουν τα έξοδα τους.
    Επομένως, είναι φανερό ότι κάτι πρέπει να γίνει, τουλάχιστον με τις κατώτατες συντάξεις. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι πρέπει να υπάρξει επιμόρφωση των πολιτών, ώστε να προνοήσουν για κάποιο συνταξιοδοτικό σχέδιο, επιπλέον της σύνταξης από το ΤΚΑ. Και το τρίτο, να βεβαιώνονται ότι οι κοινωνικές ασφαλίσεις καταβάλλονται κανονικά από τον εργοδότη τους.
    Με την επερχόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ας ελπίσουμε ότι πολλά από τα πιο πάνω ζητήματα θα διευθετηθούν, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ζουν μια άνετη ζωή μετά το τέλος της εργασιακής τους πορείας.
Exit mobile version