Η Γαλλία ηγείται της πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό εμπορικών αντιποίνων Anti-Coercion Instrument (ACI), εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την 1η Αυγούστου και ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει την απειλή για επιβολή δασμών 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Η γαλλική πρωτοβουλία έχει ήδη τη στήριξη άνω των επτά ευρωπαϊκών πρωτευουσών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Ορισμένα κράτη-μέλη διατηρούν επιφυλάξεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί μετριοπαθή στάση. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την ενεργοποίηση του ACI “έσχατο μέτρο”.
Το ACI επιτρέπει την επιβολή αντιμέτρων, όπως φορολόγηση αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, περιορισμούς επενδύσεων ή αποκλεισμούς από δημόσιους διαγωνισμούς στην ΕΕ.
Ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπενζαμέν Αντάντ, δήλωσε πως «πρέπει να δείξουμε ισχύ και ενότητα». Τόνισε ότι η ΕΕ μπορεί να κινηθεί πέραν των μέτρων 100 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες, ενώ ο Ιρλανδός Επίτροπος Μάικλ ΜακΓκραθ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας έως την 1η Αυγούστου, σημειώνοντας πως η επιστολή Τραμπ προκάλεσε “έκπληξη και απογοήτευση”.
Το ACI δημιουργήθηκε μετά τους δασμούς της προηγούμενης διακυβέρνησης Τραμπ και το εμπάργκο της Κίνας κατά της Λιθουανίας, στοχεύοντας να προστατεύσει την ΕΕ από οικονομικές πιέσεις που παραβιάζουν την πολιτική κυριαρχία των κρατών-μελών.
Αν το εργαλείο ενεργοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κλιμάκωση εμπορικής σύγκρουσης, καθώς ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι κάθε αντίμετρο θα απαντηθεί με αυστηρότερες ενέργειες από πλευράς ΗΠΑ.