Γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών μεταβολικών παθήσεων, σύμφωνα με ευρείας κλίμακας μελέτη που παρουσιάστηκε στο κοινό συνέδριο της European Society of Pediatric Endocrinology (ESPE) και της European Society of Endocrinology (ESE).

Η μελέτη, η μεγαλύτερη στο είδος της, διεξήχθη από το Hadassah Medical Center και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, και ανέλυσε δεδομένα από 89.474 γυναίκες σε βάθος πενταετίας. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν πως οι γυναίκες που εισήλθαν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 40 και 44 ετών παρουσίασαν 46% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (MASLD), 11% αυξημένο κίνδυνο για προδιαβήτη και παχυσαρκία, 14% για υπέρταση και 13% για δυσλιπιδαιμία.

Αντίστοιχες αυξημένες πιθανότητες εντοπίστηκαν και σε γυναίκες που πέρασαν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 49 ετών, με 30% υψηλότερο κίνδυνο για MASLD και 16% για προδιαβήτη, σε σχέση με γυναίκες που διατήρησαν τη γονιμότητά τους μέχρι τα 50.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με την εμφάνιση του MASLD, το οποίο δεν συνδέεται με κατανάλωση αλκοόλ, αλλά με παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η υπερινσουλιναιμία και η υπέρταση. Όπως διαπιστώθηκε, η πρώιμη εμμηνόπαυση αποτελεί ισχυρό προγνωστικό δείκτη για τέτοιου είδους παθήσεις.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Joshua Stokar, τόνισε ότι «η ηλικία εμμηνόπαυσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον καρδιομεταβολικό έλεγχο των γυναικών», προσθέτοντας πως οι γυναίκες κατά την περιεμμηνοπαυσιακή φάση φαίνεται να είναι προστατευμένες έναντι των καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Όπως σημείωσε, το επόμενο βήμα θα είναι η διερεύνηση της επίδρασης της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης (ΟΘΥ) στην πρόληψη του MASLD.

Η μελέτη ανέδειξε επίσης διαφορές στην επίπτωση της πρώιμης εμμηνόπαυσης ανάλογα με την ηλικία, το εισόδημα, την ασφάλιση υγείας και το προφίλ των νοσοκομείων, με τις ανισότητες αυτές να επηρεάζουν την ταχύτητα διάγνωσης και την πρόσβαση σε θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για τακτικό ιατρικό έλεγχο στις γυναίκες που μπαίνουν νωρίς στην εμμηνόπαυση, περιλαμβανομένου του ελέγχου αρτηριακής πίεσης, σακχάρου, λιπιδίων και ηπατικής λειτουργίας. Παράλληλα, συνιστούν ενημέρωση για τις θεραπευτικές επιλογές, ιδίως την ΟΘΥ, όταν ενδείκνυται.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση κρίνονται καθοριστικές για τη διατήρηση της υγείας κατά τη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

ygeiamou.gr

Exit mobile version