Η άρνηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΕΛΑΜ στην Κύπρο δεν αποτελεί απλώς προσωπική του επιλογή, αλλά εντάσσεται σε μια σταθερή πρακτική που ακολουθούν εκπρόσωποι της ελληνικής Πολιτείας κατά τις επισκέψεις τους στο νησί. Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνας αξιωματούχος, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο και των επαφών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αφήνει εκτός το ΕΛΑΜ.
Το ίδιο συνέβη και κατά την επίσκεψη της τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια τακτική και στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συζητήθηκε και κατά την προετοιμασία της επίσκεψης του, που είχε προγραμματιστεί το προηγούμενο διάστημα αλλά τελικά αναβλήθηκε.
Ούτε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ποτέ συνάντηση με το ΕΛΑΜ, όπως επίσης και άλλοι πολιτικοί από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος, που είχαν στο παρελθόν επισκεφθεί το νησί. Μάλιστα, οι συναντήσεις με τα κόμματα διευθετούνται σε χώρους εκτός της Βουλής, ώστε να παρευρίσκονται μόνο οι αντιπροσωπείες κομμάτων που επιλέγεται να συναντηθούν, αποφεύγοντας έτσι ενδεχόμενες άλλες παρουσίες.
>> Γιατί αποφεύγονται οι συναντήσεις;
Η πρακτική αυτή δεν είναι νέα. Μέχρι πρόσφατα δεν δινόταν ιδιαίτερη δημοσιότητα στις περιπτώσεις όπου Έλληνες αξιωματούχοι δεν συναντιούνταν με το ΕΛΑΜ. Ωστόσο, η εκλογική ενίσχυση του κόμματος αυτού και η αυξανόμενη τάση που διαφαίνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις αλλά και η δημοσιότητα που το συνοδεύει πλέον, φέρνουν το ζήτημα στο προσκήνιο.
Αν και επίσημα δεν υπάρχει σχετική τοποθέτηση από πλευράς του ελληνικού κράτους, θεωρείται προφανές πως η αποφυγή επαφών σχετίζεται με τις γνωστές σχέσεις του ΕΛΑΜ με τη Χρυσή Αυγή. Η δράση της ελληνικής ακροδεξιάς είναι ευρέως γνωστή, όπως και η δικαστική απόφαση που την χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση. Παρότι το ΕΛΑΜ έχει αποστασιοποιηθεί σε κάποιο βαθμό, οι σχέσεις που διατηρούσε στο παρελθόν με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι καταγεγραμμένες δημόσια, σε βίντεο και φωτογραφίες και δεν μπορούν να παραγραφούν.
>> Ζήτημα υποκρισίας ή πολιτικής γραμμής;
Το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να θεωρεί το ΕΛΑΜ όχι απλώς ως πιο συντηρητική δεξιά δύναμη, αλλά ως προέκταση της Χρυσής Αυγής. Η ηγεσία του κόμματος στην Κύπρο έχει σε μεγάλο βαθμό αποστασιοποιηθεί από πρακτικές τραμπουκισμών και επεισοδίων, επιχειρώντας να υιοθετήσει ένα πιο μετριοπαθές και ευρωπαϊκό προφίλ.
Ωστόσο, για την ελληνική πλευρά, οι ιστορικές σχέσεις, και κυρίως η προσωπική σχέση του Χρίστου Χρίστου με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αποτελούν κόκκινη γραμμή. Υπό τα σημερινά δεδομένα, οι πόρτες της Αθήνας για το ΕΛΑΜ παραμένουν κλειστές.
>> Η απάντηση του ΕΛΑΜ
Στελέχη του ΕΛΑΜ υποστηρίζουν πως ουδέποτε ζητήθηκε συνάντηση με τον κ. Τασούλα, σχολιάζοντας ότι οι σχετικές πληροφορίες είναι δημοσιογραφικές. «Αν ισχύουν, εκείνος που πρέπει να δώσει εξηγήσεις για ποιον λόγο δεν θέλει να συναντηθεί με ένα κόμμα που ο λαός τίμησε με ποσοστό 11% στις ευρωεκλογές, είναι ο ίδιος και όχι εμείς», ανέφερε στέλεχος του κόμματος. Συμπλήρωσε δε πως «αν υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, τότε θα απαντήσουμε».
Έτερο στέλεχος του ΕΛΑΜ χαρακτήρισε ως «υποκριτική» τη στάση του Προέδρου της Βουλής, επισημαίνοντας πως την ίδια ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποιεί συνάντηση στη Ρώμη με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.
>> Το ΕΛΑΜ και η διεθνής του ταυτότητα
Μετά τη ρήξη με τη Χρυσή Αυγή, το ΕΛΑΜ επιχειρεί στροφή προς ένα πιο «πολιτικό» προφίλ, αναζητώντας συμμαχίες στην Ευρώπη με συντηρητικά κόμματα. Το κόμμα διατηρεί πλέον σχέσεις με τα «Αδέλφια της Ιταλίας», το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, και συμμετέχει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδης, είναι μέλος αυτής της ομάδας και συμμετείχε, στο παρελθόν, στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ως μέρος της αντιπροσωπείας του ECR.
Το ECR διατηρεί σχέσεις με το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το ισραηλινό κόμμα Λικούντ, του Βενιαμίν Νετανιάχου. Την περίοδο των ευρωεκλογών, το ΕΛΑΜ διοργάνωσε συνέδριο στην Κύπρο με συμμετοχή στελεχών του ECR, επιχειρώντας να στείλει μηνύματα για τις διασυνδέσεις που διατηρεί στην Ευρώπη, ως απάντηση στην κριτική που δεχόταν ως κόμμα ευρωσκεπτικιστών.
>> Η σπασμένη πόρτα της Πινδάρου
Ο εντοπισμός της σπασμένης πόρτας στην είσοδο των γραφείων του ΔΗΣΥ σήμανε συναγερμό, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε αδικαιολόγητος. Η Πινδάρου εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας πως «η Δημοκρατία δεν φιμώνεται», ενώ σύσσωμο το πολιτικό σύστημα —με πρώτο το ΕΛΑΜ, ακολούθως την Κυβέρνηση και εν συνεχεία όλα τα κόμματα— καταδίκασε προκαταβολικά τις ζημιές στην είσοδο των γραφείων.
Όπως διαφάνηκε στη συνέχεια, επρόκειτο μάλλον για φθορά λόγω χρήσης και όχι για κακόβουλη ενέργεια. Η διάσταση που δόθηκε στο περιστατικό αποδείχθηκε υπερβολική, καθώς παρουσιάστηκε αρχικά ως επίθεση με πολιτικά κίνητρα, κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.
Το αποτέλεσμα άφησε εκτεθειμένους όσους έσπευσαν να καταδικάσουν πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση του συμβάντος.