23 Ιουλίου, 2025
3:36 μμ

 Με τον αέρα της επίσκεψης ο Ερσίν Τατάρ προσπαθεί να κερδίσει πόντους ενόψει των «εκλογών» του ερχόμενου Οκτώβρη στα κατεχόμενα. Κινδυνολογεί προσπαθώντας να πείσει τους Τουρκοκύπριους για τα αρνητικά της ομοσπονδίας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι εάν επιτευχθεί μια ανάλογη λύση θα φύγει ο τουρκικός στρατός.

Τοποθέτηση που δείχνει πως πρώτιστο μέλημά του δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι αλλά το πως θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στο νησί και  κυρίως της στρατιωτική της παρουσία. Την ώρα που οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης  εναντίον της Τουρκία καταγγέλλοντας για τη συστηματική αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων.

Καταγγελίες τις οποίες ο Ερσίν Τατάρ προσπερνά και αποφεύγει να αναφερθεί, θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να τις θέσεις εκτός ατζέντας. Ούτε και βεβαίως αναμένεται από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής αριστεράς να υποστηρίξει την προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων για προσφυγή στη Χάγη, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να πάει απέναντι στην Τουρκία. Επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους σε τέτοια θέματα για να μην προκαλεί την Άγκυρα ευελπιστώντας ότι αυτό θα τύχει αντικρίσματος κατά τις προσεχείς «εκλογές». Είναι, εξάλλου, κοινό μυστικό ότι η Άγκυρα είναι που αποφασίζει ποιος θα εκλεγεί στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, σύμφωνα πάντα με τους δικούς της σχεδιασμούς.

Κατάργηση του «περιβάλλοντας ασφάλειας»

Μιλώντας  κατά την 3η τακτική γενική συνέλευση του παραρτήματος της τουρκικής Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MÜSİAD) στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την πάγια θέση του υπέρ της λύσης δύο κρατών και κατά μιας ομοσπονδιακής διευθέτησης του Κυπριακού.

  • Ο κ. Τατάρ είπε ότι μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας θα σήμαινε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τον τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, θα καταργούσε το «περιβάλλον ασφάλειας».

Στην ομιλία του, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «άδικες επιθέσεις» στο περιουσιακό ζήτημα, με στόχο την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων. Ανέφερε μάλιστα ότι στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τις θέσεις του περί «αδικιών» και για τη δημιουργία του ψευδοκράτους ως απάντηση στην, κατά τον ίδιο, “κατάληψη” της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Ελληνοκύπριους.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε ειδική αναφορά και στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan), ευχαριστώντας τον  εμπνευστή του δόγματος, Τζιχάτ Γιαϊτζί, για το έργο του, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου για το συγκεκριμένο δόγμα στο Πανεπιστήμιο Topkapı.

Τέλος, ο κ. Τατάρ απαρίθμησε τους τομείς όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, η τ/κ κοινότητα σημειώνει επιτυχίες, όπως ο τουρισμός, η ανώτατη εκπαίδευση και οι κατασκευές. Επισήμανε επίσης την έναρξη εργασιών για την εγκατάσταση οπτικών ινών από την Türk Τelekom, με στόχο τη μετατροπή των κατεχομένων σε «νησί της πληροφορικής», όπως είπε.

Παραμύθι η ομοσπονδία

Εξάλλου την Δευτέρα μιλώντας σε εκδήλωσε στο Πέργαμος, σε εκδήλωση του «συνδέσμου πρεσβυτέρων» εποίκων από το Καχραμάνμαρας και την ομοσπονδία συνδέσμεων Καχραμάνμαρας ο Τατάρ είπε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ξεγελαστούν πλέον «με τα παραμύθια περί ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, όπως γράφει η εφημερίδα «Güneş», ο Τατάρ υποστήριξε πως το μοντέλο που υποστηρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει στη μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα. Ανέφερε πως η μόνη αποδεκτή λύση είναι αυτή “των δύο χωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας”.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Τατάρ επεσήμανε τη σημασία της στήριξης από την Άγκυρα σε κάθε επίπεδο.

Ο «δήμαρχος» του κατεχόμενου Περγάμου, Μπουλέντ Μπεμπέκ, αναφέρθηκε στον δρόμο Πύλας-Άρσους, χαρακτηρίζοντάς τον «σύμβολο της βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού» και «έργο αξιοπρέπειας». Παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να εμποδίσουν την κατασκευή, ανέφερε, απομένουν μόλις 550 μέτρα για την ολοκλήρωση του έργου.

Exit mobile version