Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εφαρμόσει πολύ υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία, εντός εβδομάδων, πλήττοντας την οικονομία του Κιέβου σε μία κρίσιμη περίοδο και εν μέσω των προσπαθειών για τη λήξη του πολέμου, όπως μεταδίδει η εφημερίδα “Financial Times”.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται η απόφαση να τερματιστούν απότομα ειδικές εμπορικές συμφωνίες – που επέτρεπαν την αδασμολόγητη εισαγωγή των περισσότερων ουκρανικών προϊόντων στην ΕΕ – έρχεται μετά από προσπάθειες από μέρους της Πολωνίας προκειμένου να προστατευτούν οι αγρότες της ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ουκρανία, αλλά μετά την έναρξη του πολέμου το 2022 προχώρησε ακόμα παραπέρα, αναστέλλοντας προσωρινά τους εναπομείναντες δασμούς.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις λήγουν στις 6 Ιουνίου και η ΕΕ σχεδιάζει να τις αντικαταστήσει με “μεταβατικά μέτρα”.
Ωστόσο, διπλωμάτες δήλωσαν ότι αυτή η μεταβατική πρόταση που εστάλη προσφάτως στα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα μειώσει δραστικά τις αδασμολόγητες ποσοστώσεις για τα γεωργικά προϊόντα – μια “σανίδα σωτηρίας” για τους αγρότες και τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας.
Όταν θεσπίστηκε για πρώτη φορά (το 2022) το καθεστώς χωρίς δασμούς, ίσχυε για τα φθηνά πουλερικά, το σιτάρι και τη ζάχαρη της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι αγρότες και οι πολιτικοί στην Πολωνία, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες έσπευσαν να αποδώσουν τη μείωση των εγχώριων τιμών στις ουκρανικές εξαγωγές.
Ειδικότερα, το ζήτημα έχει κυριαρχήσει στην πολωνική πολιτική σκηνή, με τη χώρα να επιβάλλει μονομερείς απαγορεύσεις εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ. Πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, η Βαρσοβία ζήτησε από την Κομισιόν να καθυστερήσει τις εμπορικές συνομιλίες με το Κίεβο για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες εκλογής του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Κάρολ Ναβρότσκι, όπως ανέφεραν οι διπλωμάτες.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι οι μεταπολεμικές ρυθμίσεις δεν θα ανανεωθούν, “επειδή εργαζόμαστε επί του παρόντος για την αναθεώρηση” της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας, όπως είπε.
“Η Επιτροπή εξετάζει επίσης πιθανά μεταβατικά μέτρα σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν και δεν εφαρμοστούν έως τις 6 Ιουνίου” προσέθεσε ο εκπρόσωπος.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας εκτιμά ότι η επιστροφή στις προπολεμικές εμπορικές συνθήκες θα μείωνε τα έσοδά της κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
capital.gr