Δύο άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση στην Κλινική Εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μετά από εκτεταμένα εγκαύματα που υπέστησαν εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει την Επαρχία Λεμεσού. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, οι ασθενείς δεν είναι διασωληνωμένοι και δεν χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, ωστόσο φέρουν μεγάλη εγκαυματική επιφάνεια και η κατάστασή τους θεωρείται σοβαρή.
Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι συνολικά 16 άτομα έτυχαν ιατρικής φροντίδας στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λεμεσού, παρουσιάζοντας συμπτώματα αναπνευστικής δυσχέρειας, εγκαύματα και άλλους τραυματισμούς. Από αυτούς, πέντε εισήχθησαν σε νοσηλευτικούς θαλάμους, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήριο. Οι δύο σοβαρότερα τραυματίες διακομίστηκαν στη Λευκωσία.
Δύο ακόμη εισαγωγές ατόμων καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο Τροόδους λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.
Στην κοινότητα Ερήμη έχει εγκατασταθεί Σταθμός Πρώτων Βοηθειών, όπου μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί περίπου 40 άτομα, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου. Ο σταθμός παραμένει ενεργός και σήμερα, με στόχο την παροχή άμεσης ιατρικής υποστήριξης και, αν κριθεί αναγκαίο, τη διακομιδή στο Νοσοκομείο Λεμεσού.
Επιχειρησιακή κινητοποίηση Πολιτικής Άμυνας
Στο μέτωπο της πολιτικής προστασίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, δήλωσε ότι η κατάσταση υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη, με την υπηρεσία να συμμετέχει στην κατάσβεση με 16 οχήματα και 36 άτομα. Η Πολιτική Άμυνα προχώρησε στη δημιουργία προσωρινών χώρων φιλοξενίας σε Ερήμη, Επισκοπή, Τριμίκλινη και Πάχνα, όπου παρασχέθηκε βασικός εξοπλισμός και είδη πρώτης ανάγκης. Η μονάδα της Τριμίκλινης έκλεισε, καθώς οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, ενώ οι υπόλοιποι χώροι παραμένουν ενεργοί.
Ο κ. Λιασίδης επεσήμανε ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκτίμηση των ζημιών, ώστε να καθοριστεί ποια σπίτια είναι κατοικήσιμα και ποια όχι. Σε περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί ότι οι κατοικίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, θα αναζητηθούν τρόποι κρατικής υποστήριξης.
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η Πολιτική Άμυνα για έλλειψη μέσων, σημείωσε ότι τα μέτωπα της πυρκαγιάς ήταν πάρα πολλά και η κινητοποίηση έγινε με μέσα και προσωπικό από όλες τις Επαρχίες. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι πιο καλό μπορούσαμε, αλλά η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η ένταση του ανέμου και η ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς δυσχέραναν σοβαρά το έργο μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λιασίδης ανέφερε ότι κανένα μέλος της Δύναμης δεν εγκλωβίστηκε, αν και σε πολλές περιπτώσεις η πρόσβαση σε κρίσιμα σημεία ήταν αδύνατη λόγω των συνθηκών.
ΚΥΠΕ