11 Ιουλίου, 2025
5:56 πμ

Ομόφωνα ψηφίστηκε σε νόμο από την Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση του βουλευτή, Μάριου Μαυρίδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, που αφορά στην έγκαιρη ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων σε περίπτωση απουσίας των παιδιών τους από το νηπιαγωγείο, τους παιδοκομικούς σταθμούς, ενώ αφορά ακόμη και τους κατ’ οίκον παιδοκόμους. Στόχος να εξαλειφθεί το φαινόμενο του «ξεχασμένου παιδιού στο αυτοκίνητο».

Όπως ανέφερε ενώπιον της Σώματος ο εισηγητής της πρότασης, η πρόταση κρίνεται ως αναγκαία γιατί έχουν τύχει περιστατικά όπου παιδιά 2-3 ετών ή και βρέφη έχασαν την ζωή τους λόγω αφόρητης ζέστης γιατί τα ξέχασαν οι γονείς τους μέσα στο αυτοκίνητο. «Ελπίζουμε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα», είπε.

Με τη σειρά του σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης είπε πως «η πρόταση έχει στόχο να εξαλείψει ένα τραγικό φαινόμενο που έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε μαρτυρικό θάνατο παιδιών και σε μαρτυρική ζωή των γονέων στη συνέχεια». Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου ανέφερε πως «το φαινόμενο του ξεχασμένου παιδιού στο αυτοκίνητο είναι ένα επιστημονικό φαινόμενο, μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε περνά δύσκολα στη ζωή του και πιέζεται και δεν πρέπει να κατακρίνουμε. Βάζουμε ένα πολύ μικρό λιθαράκι με αυτή την πρόταση που μπορεί να σώσει ζωές στο μέλλον».

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής κατέθεσε τρεις σχετικές προτάσεις νόμου, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων την υποχρέωση του γονέα/κηδεμόνα να ενημερώνει εκ των προτέρων το σχολείο για την απουσία του παιδιού του από το σχολείο και την υποχρέωση του σχολείου να επικοινωνεί τηλεφωνικώς εντός μίας ώρας από την καθορισμένη ώρα άφιξης του παιδιού στο σχολείο με τους γονείς/κηδεμόνες του σε περίπτωση απουσίας του από το σχολείο χωρίς σχετική ενημέρωση. Περαιτέρω, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η επικοινωνία με τους γονείς/κηδεμόνες ή τα δηλωμένα για τον σκοπό αυτό πρόσωπα επικοινωνίας, τότε θα ενημερώνεται η Αστυνομία, ώστε να προχωρεί στον εντοπισμό του παιδιού.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η Επιτροπή Παιδείας, μετά από συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη τις επιφυλάξεις των εμπλεκομένων και λόγω του ότι η εκτελεστική εξουσία καθυστέρησε στην έκδοση του σχετικού διατάγματος για ρύθμιση του όλου θέματος, τροποποίησε τα κείμενα των προτάσεων νόμου, ώστε:

1. οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να αφορούν μόνο τα νηπιαγωγεία, τους παιδοκομικούς σταθμούς και τους κατ’ οίκον παιδοκόμους,

2. η προσπάθεια επικοινωνίας από τα νηπιαγωγεία, τους παιδοκομικούς σταθμούς και τους κατ’ οίκον παιδοκόμους με κάθε δηλωμένο πρόσωπο σε περίπτωση απουσίας των παιδιών να γίνεται δύο φορές προς κάθε δηλωμένο αριθμό επικοινωνίας,

3. πριν από την επικοινωνία του νηπιαγωγείου, του παιδοκομικού σταθμού ή του κατ’ οίκον παιδοκόμου με την Αστυνομία, να ενημερώνεται πρώτα με γραπτό μήνυμα ο γονέας/κηδεμόνας για την πρόθεση αυτή και

4. να καθοριστεί χρηματική ποινή ύψους μέχρι διακόσια ευρώ (€200) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προβλεπόμενες στην προτεινόμενη ρύθμιση υποχρεώσεις.

Exit mobile version