16 Ιουλίου, 2025
6:28 μμ

Από χθες το πρωί επικρατούσε εκνευρισμός σε κύκλους της Πινδάρου για τη διαρροή των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του κόμματος και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου. Οι αντιδράσεις εστιάζονταν, αφενός, στον τρόπο ανάγνωσης των αποτελεσμάτων, καθώς θεωρείται σημαντικό ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως ποσοστών, αφετέρου, στο γεγονός ότι η συσπείρωση του κόμματος παραμένει χαμηλή, κάτι που δημιουργεί περιθώρια για άνοδο.

Παράλληλα, εκφράστηκε αμφισβήτηση για τα ποσοστά των κομμάτων με αναγωγή, τα οποία καταγράφηκαν στο χθεσινό ρεπορτάζ και, όπως διευκρινίστηκε, δεν παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου.

>> Ποια είναι όμως τα πραγματικά δεδομένα;

Σύμφωνα με τα ποσοστά που κατέγραψε η δημοσκόπηση της Pulse Market Research:

ο ΔΗΣΥ καταγράφει ποσοστό 15%, το ΑΚΕΛ 13%, το ΕΛΑΜ 10%, το ΑΛΜΑ 10%, το ΔΗΚΟ 5%, το Volt 3%, η ΕΔΕΚ 3%, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 2%, η ΔΗΠΑ 1% και τα λοιπά κόμματα 2%.

Επιπλέον, ποσοστό 4% δήλωσε ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό, 7% ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει, 24% δεν έχει ακόμη αποφασίσει και 3% δεν απάντησε. Συνολικά δηλαδή, ποσοστό 37% των ερωτηθέντων δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι είτε αδυνατούν να απαντήσουν τι θα ψήφιζαν.

Το πιο ουσιαστικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά του 2020 και του 2015, χρονικά σημεία αντίστοιχα πριν τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το 2015 ο ΔΗΣΥ κατέγραψε ποσοστό 23%, ενώ το 2020 ποσοστό 24%. Συγκριτικά, σήμερα εμφανίζει μείωση 8-9 ποσοστιαίων μονάδων. Στις ίδιες εκλογικές αναμετρήσεις, ο ΔΗΣΥ είχε λάβει ποσοστό 30,7% το 2016 και 27,8% το 2021 — δηλαδή 7,7 και 3,8 μονάδες αντίστοιχα πάνω από τα τότε από ποσοστά που κατέγραφε δημοσκοπικά.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα:

Το ΑΚΕΛ το 2015 και το 2020 βρισκόταν στο 16%, ενώ σήμερα στο 13%.

Το ΕΛΑΜ από 2% το 2015 και 6% το 2020, σήμερα φθάνει στο 10%.

Το ΔΗΚΟ από 9% και τις δύο προηγούμενες περιόδους, υποχωρεί σήμερα στο 5%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων ήταν 33% το 2020 και 32% το 2015.

Συμπερασματικά, ο ΔΗΣΥ, με βάση τις αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, καταγράφει σημαντική πτώση 8-9 μονάδων. Το ΑΚΕΛ χάνει 3 μονάδες, ενώ το ΔΗΚΟ 4. Αντίθετα, το ΕΛΑΜ εμφανίζει σταθερή άνοδο — 4 μονάδες από το 2020 και 8 από το 2015.

Στην Πινδάρου, ωστόσο, εκτιμούν ότι η χαμηλή συσπείρωση που παρουσιάζει το κόμμα αυτή την περίοδο, αποτελεί περιθώριο ανατροπής, με πιθανή επίτευξη υψηλότερων ποσοστών από αυτά που καταγράφει η δημοσκόπηση. Το γεγονός ότι παραμένουν πρώτο κόμμα είναι για στελέχη του κόμματος στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία.

Από τη συγκεκριμένη εξίσωση απουσιάζουν δύο βασικά στοιχεία:

Πρώτον, η παρουσία του κινήματος ΑΛΜΑ στον εκλογικό χάρτη, το οποίο καταγράφει ποσοστό 10% και εκτιμάται ότι αντλεί ψήφους από άλλες κομματικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και από τον ΔΗΣΥ.

Δεύτερον, η άνοδος των ποσοστών του ΕΛΑΜ υποδηλώνει, σε μεγάλο βαθμό, απορρόφηση ψήφων από τον χώρο του ΔΗΣΥ.

Συνεπώς, για να ενισχυθεί η συσπείρωση του ΔΗΣΥ και να δημιουργηθεί προοπτική ανόδου, θα πρέπει να περιοριστούν οι διαρροές προς αυτούς τους χώρους και να κινητοποιηθούν οι αδρανείς ψηφοφόροι του, οι οποίοι είτε δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν είτε παραμένουν αναποφάσιστοι.

Η διαρκής σύγκριση με τον Χριστοδουλίδη

Στην Πινδάρου, ορισμένα στελέχη επιμένουν σε μία σταθερή σύγκριση της εικόνας του ΔΗΣΥ και της προέδρου του κόμματος με την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία κρίνεται αρνητική. Η δημοφιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη, παρά τη μικρή άνοδο που παρουσίασε τους τελευταίους μήνες, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Η δημοτικότητα της Αννίτας Δημητρίου βρίσκεται στο 52%, παραμένοντας η υψηλότερη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ακολουθούν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επίσης με 52% και ο Στέφανος Στεφάνου με 39%.

Η δημοτικότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη ανέρχεται σήμερα στο 44%, από 39% που ήταν πριν από τρεις μήνες. Παραμένει ωστόσο στα χαμηλότερα επίπεδα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την εποχή του Δημήτρη Χριστόφια.

Υπάρχουν όμως και κρίσιμες παράμετροι:

Η δημοφιλία της Αννίτας Δημητρίου, αν και παραμένει υψηλή, παρουσιάζει συνεχή πτωτική πορεία.

Η μικρή άνοδος στη δημοφιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη ενδέχεται να είναι συγκυριακή — ή και όχι.

Το σημαντικότερο: η επικείμενη αναμέτρηση αφορά βουλευτικές και όχι προεδρικές εκλογές και ενδεχομένως ή όποια σύγκριση να μην έχει ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή…

Exit mobile version