Έκδηλη είναι η οργή της κοινωνίας γύρω από όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τις λαμπρατζιές, οι οποίες από έθιμο έχουν μετατραπεί σε αρένα παραβατικότητας, παρανομίας και εκτρόπων. Μάλιστα, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής φέτος, έστω και από ατύχημα, έχει κορυφώσει την αντίδραση. Η εικόνα αυτή είναι διάχυτη στα αποτελέσματα της έρευνας την οποία διενήργησε το philenews σε συνεργασία με την εταιρεία Prime Market Research and Consulting Ltd.
Η συντριπτική πλειοψηφία των 4.010 ατόμων, που απάντησαν επιτυχώς το ερωτηματολόγιο της έρευνας, στέλνει ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα ότι η Πολιτεία επιβάλλεται να προχωρήσει τάχιστα στη λήψη νομοθετικών μέτρων και να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέραν των επί μέρους τοποθετήσεων για τις ευθύνες και τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν, στο ερώτημα κατά πόσο πρέπει να διατηρηθεί το έθιμο της λαμπρατζιάς, η κοινή γνώμη εμφανίζεται σχεδόν διχασμένη. Το 54% τάσσεται υπέρ και το 46% κατά, ενδεχομένως, λόγω της αγανάκτησης επειδή τα έκτροπα συνεχίζονται για χρόνια και οι Αρχές δεν παρεμβαίνουν αποτελεσματικά.
Νομοθετική ρύθμιση… χθες
Τρανταχτό είναι το μήνυμα το οποίο εξάγεται από το ερώτημα αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση του εθίμου της λαμπρατζιάς. Η κοινωνία απαντάει «Ναι» σε ποσοστό 89% (80% σίγουρα ναι, 9% μάλλον ναι).

Ευθύνη όλων
Όσον αφορά το ποιοι φέρουν την ευθύνη για τη ρύθμιση του ανάμματος λαμπρατζιών, η κοινή γνώμη επιμερίζει την ευθύνη με μικρή διαφορά στους Δήμους, τη Βουλή και την Αστυνομία. Συγκεκριμένα, ποσοστό 63% απάντησε οι Δήμοι, 52% η Βουλή και 47% η Αστυνομία. Ένα μικρό ποσοστό 6% απάντησε οι γονείς και ένα 3% απάντησε όλοι οι προαναφερθέντες.

Στο στόχαστρο οι γονείς για φέτος
Σε αντίθεση, ωστόσο, με το προαναφερθέν ερώτημα, όσον αφορά τα φετινά έκτροπα και την απώλεια ανθρώπινης ζωής, η συντριπτική πλειοψηφία φέρει στην κορυφή εκείνων που φέρουν την ευθύνη τους γονείς σε ποσοστό 63%. Ποσοστό 52% στοχοποιεί την Αστυνομία, 49% τη Βουλή και 47% τους Δήμους

Ποιος πρέπει να παραχωρεί τις άδειες
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις ως προς το ποιος πρέπει να εκδίδει τις άδειες για το άναμμα της λαμπρατζιάς. Η πλειοψηφία απαντά οι τοπικές αρχές σε ποσοστό 39%, ενώ πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά για Αστυνομία (17%), Πυροσβεστική (11%) και εκκλησιαστικές επιτροπές (6%). Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό 24% απαντάει όλοι οι προαναφερθέντες. Γεγονός το οποίο καλό είναι να ληφθεί υπόψη από τις Αρχές. Επειδή είναι σαφές το μήνυμα ότι ένας στους τέσσερις επιλέγει την υποχρεωτική συνεργασία των εμπλεκομένων ώστε να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Αναρχικά στοιχεία
Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι πίσω από το έθιμο της λαμπρατζιάς κρύβονται αναρχικά στοιχεία με σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα;», η απάντηση της κοινής γνώμης είναι ξεκάθαρη. Με ένα ποσοστό 72% (51% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι) τοποθετείται καταφατικά. Σίγουρα όχι απάντησε το 9% και μάλλον όχι το 15%.

Αποτελεσματική αστυνόμευση, αυστηρά πρόστιμα και ποινικοποίηση κροτίδων
Απολύτως ξεκάθαρη είναι η τοποθέτηση της κοινωνίας και ως προς τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική αστυνόμευση των γειτονιών προς αποτροπή επεισοδίων, το 86% (70% σίγουρα ναι, 16% μάλλον ναι) απάντησε ναι.

Συντριπτικό το ναι σε ποσοστό 81% και στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα για το άναμμα λαμπρατζιάς. Ακόμη πιο συντριπτικό το αποτέλεσμα στο ερώτημα «Συμφωνείτε με την ποινικοποίηση της χρήσης κροτίδων», όπου ποσοστό 91% απάντησε ναι.


Η ταυτότητα της έρευνας
Μέγεθος δείγματος: 4.010 επιτυχημένες συνεντεύξεις
Κάλυψη: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Τυχαία με κλειδί επιλογής
Μεθοδολογία συλλογής Πληροφοριών: CAWI (Computer Aided Web Interviews)
Συμμετέχοντες: Επισκέπτες ιστοσελίδας philenews
Περίοδος συλλογής δεδομένων: 23/04/2025 – 24/04/2025
Στατιστικό Σφάλμα: +/-1.6% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%)
>Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αξιοπιστία και έλεγχο των δεδομένων είναι οι ακόλουθες:
-Έλεγχος των δεδομένων βάση ειδικού λογισμικού προγράμματος.
-Το δείγμα δεν έχει σταθμιστεί.
-Το κάθε δεκαδικό ψηφίο έχει στρογγυλοποιηθεί στον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό. Λόγω αυτού σε κάποιους πίνακες δύναται να υπερβαίνει ή να υπολείπεται
-Το ερωτηματολόγιο έτρεξε σε πιλοτική εφαρμογή για να διαπιστωθεί η κατανόησή του