15 Απριλίου, 2025
1:31 πμ

Την τακτική του νταή φαίνεται πως εφαρμόζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφασίζει και διατάζει, επιβάλλοντας παράλογους και εξωπραγματικούς δασμούς σε όλες τις χώρες.

Στους δασμούς Τραμπ απάντησαν οι υπόλοιπες χώρες, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλοντας με τη σειρά τους πρόσθετους δασμούς.

Υπό τον σάλο και την ανησυχία που προκλήθηκαν, οι ΗΠΑ έβαλαν στο ψυγείο για 90 ημέρες τους δασμούς σε όλες τις χώρες, πλην της Κίνα, κρατώντας μια επιβάρυνση 10%.

Με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς για την ορθότητα των αποφάσεων του, οι οποίες όπως υποστηρίζει θα ενδυναμώσουν την αμερικανική οικονομία και θα την επαναφέρουν στην κορυφή. Έκανε λόγο για «Ημέρα της Απελευθέρωσης», για να καταδείξει την εκμετάλλευση των ΗΠΑ από άλλες χώρες, οι οποίες, είπε, πλουτίζουν, εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην πράξη, όμως, φάνηκε πως οι αποφάσεις του όχι μόνο δεν απελευθέρωσαν τις ΗΠΑ αλλά τις εγκλώβισαν. Οι αποφάσεις του οδηγούν τις ΗΠΑ σε οικονομικό προστατευτισμό και προκάλεσαν πολλές παρενέργειες, πανικό και σοκ στις αγορές, επηρεάζοντας αρνητικά τα αμερικανικά ομόλογα και απομακρύνοντας επενδυτές, οι οποίοι ξεπουλούσαν αμερικανικά ομόλογα.

Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, γι’ αυτό μέσα σε λίγες ώρες ο Αμερικανός Πρόεδρος άλλαξε την απόφασή του, εξαιρώντας τις άλλες χώρες, επικεντρώνοντας μόνο στην Κίνα.

Ο παροξυσμός των δασμών δεν σταμάτησε εδώ, με την Κίνα να επιβάλλει με τη σειρά της αντιδασμούς. Όλα αυτά προκαλούν αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Φέρνει τα πάνω – κάτω στο παγκόσμιο εμπόριο, με τον κίνδυνο για ύφεση και για γεωπολιτικές ανατροπές να είναι ορατός.

Η Κύπρος δεν επηρεάζεται άμεσα από τις αποφάσεις, καθώς οι ΗΠΑ δεν θεωρούνται σημαντικός παίκτης στις εξαγωγές και στις εισαγωγές. Πάντως ο επηρεασμός της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι δεδομένο που θα μετακυλησθεί και στη μικρή οικονομία της χώρας μας, η οποία έχει δημιουργήσει κάποια μαξιλαράκια, ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτά είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις.

Γι’ αυτό, η Κύπρος, θα πρέπει να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες και να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν, για να θωρακισθεί η κυπριακή οικονομία. Παράλληλα, η χώρα θα πρέπει να εφαρμόζει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και να μην παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις και τους στόχους που έθεσε η Ευρώπη, για να μην βρεθεί προς εκπλήξεως.

Δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική. Συνεπώς, είναι η ώρα των σωστών αποφάσεων και της προληπτικής πολιτικής για να μπορέσουν να αναχαιτιστούν οι τυχόν επιπτώσεις που θα προκύψουν. Απαιτείται εγρήγορση από τις κυπριακές αρχές, έτσι ώστε η Κύπρος να συμμετέχει στις συμφωνίες που υπάρξουν από άλλες χώρες.

Παράλληλα, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μην επηρεαστεί ο τουρισμός ο οποίος αποτελεί τις βασικές πηγές εσόδων για την κυπριακή οικονομία. Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν τα εισοδήματα των πολιτών οι οποίοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν θα περιορίσουν τα ταξίδια. Τα έσοδα που θα χαθούν από τον τουρισμό θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλους τρόπους.

Επίσης, θα πρέπει να γίνουν ανοίγματα σε επενδυτές, μέσω της παραχώρησης φορολογικών και άλλων κινήτρων. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβηκε στις ΗΠΑ για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν ευνοϊκή και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει κάποιοι επενδυτές. Συνεπώς, απαιτείται σωστός προγραμματισμός για να δημιουργηθούν οι άμυνες που χρειάζονται οι οποίες θα προστατεύσουν τους πολίτες, από τα τερτίπια του Τραμπ.

Exit mobile version