Ο χαρακτηρισμός της δήλωσης του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την ανάγκη συνεργασίας όλων των Κύπριων ευρωβουλευτών ως «ατυχής» από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ερμηνεύθηκε ως μορφή πίεσης προς την Κυβέρνηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Η δήλωση αυτή ήρθε, άλλωστε, ως συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, στενού συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Είναι γεγονός ότι στο ΔΗΚΟ υπάρχουν προσδοκίες από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του. Οι προσδοκίες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στις δηλώσεις ή στις κινήσεις του Προέδρου, αλλά επεκτείνονται στην επιδίωξη οφέλους από τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση. Η αξίωση αυτή μεταφράζεται στην ανάγκη ανάδειξης του κυβερνητικού έργου, ώστε να αναγνωριστεί από τους πολίτες. Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως μέρος αυτής της εξίσωσης, προσδοκά να αποκομίσει πολιτικό όφελος.

 Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το τι αναμένει από τον Πρόεδρο επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ενώ την ίδια στιγμή διαμήνυσε ότι δεν τίθεται θέμα διατάραξης των σχέσεων του κόμματος με την Κυβέρνηση. Αυτό κατέστη σαφές κατά τη χθεσινή διπλή δημόσια παρέμβασή του, τόσο στην τηλεόραση του ALPHA, όσο και του ΡΙΚ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται πως έχει αναλάβει προσωπικά την προβολή του κόμματός του, βγαίνοντας ο ίδιος μπροστά, επιχειρώντας να θέσει ενώπιον του εκλογικού σώματος το δίλημμα: ή πολιτικοί με διαφορές αλλά εντός δημοκρατικού πλαισίου, ή εθνικιστές και λαϊκιστές. Αυτή τη γραμμή αναμένεται να ακολουθήσει μέχρι τον Μάιο του 2026. Ανέδειξε μάλιστα την ταύτιση του ΕΛΑΜ με το ΑΚΕΛ σε θέματα Οικονομίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη Βουλή. Το ίδιο αναμένει να πράξει και το Προεδρικό, χωρίς ωστόσο να επιζητά την άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης στην προεκλογική περίοδο.

Πληροφορίες από το ΔΗΚΟ αναφέρουν ότι το κόμμα σκοπεύει να βγει μπροστά, προβάλλοντας τον καθοριστικό του ρόλο μέσω της ανάδειξης του κυβερνητικού έργου έως σήμερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η νέα τοποθέτηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο OMEGA, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. «Μερικές πρωτοβουλίες των ευρωβουλευτών μας βρίσκουν σύμφωνους, με άλλες διαφωνούμε. Δεν τους επιβάλλουμε τι να κάνουν· δεν είναι μέλη της κυβέρνησης», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι θεσμικά οφείλουν να συνεργάζονται και οι έξι μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Φειδία Παναγιώτου στη Ρωσία, τόνισε: «Δεν συμφωνώ με αυτό που έκανε ο Φειδίας· έκανε λάθος που πήγε στη Μόσχα, αλλά δεν τον διόρισα εγώ. Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές είχαν πει ότι θα συνεργάζονταν μαζί του». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην προεκλογική περίοδο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ), η οποία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του Πολιτικού της Συνεδρίου τον επόμενο μήνα, με την παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία. Στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΔΗΠΑ, την Τετάρτη το απόγευμα, παρών ήταν και ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, ο οποίος συμμετείχε ενεργά και στη συζήτηση.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε ανασκόπηση της πορείας του κόμματος και καθορίστηκαν οι στόχοι για τις επερχόμενες εκλογές. Κυρίαρχη άποψη ήταν ότι το κόμμα οφείλει να συμβάλει στην προβολή του κυβερνητικού έργου, μέσα από το οποίο μπορεί να επικοινωνήσει και τις δικές του πολιτικές προτάσεις προς την κοινωνία.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου. Συμφωνήθηκε ότι πέρα από τα μείζονα ζητήματα, θα πρέπει να αναδειχθούν και απλά θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες: ζητήματα Παιδείας και Εκπαίδευσης, όπως η απουσία κλιματιστικών στα σχολεία, η ύδρευση και το υδατικό πρόβλημα, η στρατιωτική θητεία και τρόποι υποστήριξης γονέων και στρατευσίμων, καθώς και άλλα μικρά αλλά ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινής ζωής.

Το ΕΛΑΜ, το άσυλο και το «κλείσιμο του ματιού»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκε και για το ΕΛΑΜ, απαντώντας στην κριτική περί πολιτικής ανοχής ή «ασύλου» προς το συγκεκριμένο κόμμα. «Η Κυβέρνηση δεν δίνει άσυλο σε κανέναν. Σε ποιο θέμα να έχει άσυλο το ΕΛΑΜ; Δεν έχει άσυλο, κανείς δεν έχει άσυλο», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

Το Προεδρικό απάντησε και στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για «ξέπλυμα» του ΕΛΑΜ, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να τις αποδίδει σε πρώιμο προεκλογικό κλίμα ενόψει βουλευτικών εκλογών.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επανήλθε χθες από τη μεσημβρινή εκπομπή του OMEGA, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι «κλείνει το μάτι» στο ΕΛΑΜ. «Μετρήστε τους διορισμούς. Πόσους τοποθέτησε το ΑΚΕΛ σε ημικρατικούς οργανισμούς και ποιους διορισμούς έγιναν από πλευράς ΕΛΑΜ;», ανέφερε.

«Μετρήστε και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς να απαντά στο ΕΛΑΜ, όπως και το ΕΛΑΜ αποφεύγει να την επικρίνει. Πόσες φορές ξαφνιάζεται η Κυβέρνηση όταν το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική, ακόμα και όταν υποβάλλει προτάσεις, προσπαθώντας να τις δαιμονοποιήσει και να τις απορρίψει», συμπλήρωσε.

Exit mobile version