9 Ιουλίου, 2025
9:19 μμ

Η απόσταση που χωρίζει εργοδότες και συνδικαλιστικές οργανώσεις στο θέμα της ΑΤΑ φαίνεται ότι είναι η αιτία που δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση.

Και αυτό καθότι το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα απορριφθεί και από τις δυο πλευρές, δεδομένου ότι αυτές παραμένουν αμετακίνητες στις αρχικές τους θέσεις.

Χθες πραγματοποιήθηκε νέα κοινή σύσκεψη για την ΑΤΑ υπό τον υπουργό Εργασίας, με τη συμμετοχή εργοδοτών και συντεχνιών. Ούτε χθες προέκυψε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τις πληροφορίες μας να αναφέρουν ότι συντεχνίες και εργοδότες παραμένουν στις θέσεις τους και με τον υπουργό Εργασίας να μην ανοίγει τα χαρτιά του, ούτε να υποβάλλει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, καθώς όπως έχει προαναφερθεί, υπό τις περιστάσεις το πιθανότερο είναι ότι αυτή θα απορριφθεί.

Ωστόσο, δόθηκε νέα παράταση 10 ημερών, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος, μήπως προκύψει κάποιο σημείο επαφής.
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές τις 10 μέρες, δηλαδή μέχρι τις 18 Ιουλίου, θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις του υπουργού με την κάθε πλευρά ξεχωριστά, με την ελπίδα ότι στις 18 του μήνα θα είναι σε θέση να συγκαλέσει νέα σύσκεψη για να καταθέσει την πρόταση του.

Παρόλο που σε αυτό το σημείο όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι είναι δύσκολο να εξευρεθεί κοινό σημείο επαφής, εντούτοις είναι αντιληπτό ότι μόνο με το διάλογο θα υπάρξει οποιαδήποτε είδους συμφωνία και γι’ αυτό υπάρχει η διάθεση να εξαντληθούν όλα τα δυνατά περιθώρια.

Στο μεταξύ, παρόλο ότι δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε εξέλιξη κατά τη χθεσινή συνάντηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προτίθενται να πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη την πανσυνδικαλιστική σύσκεψη, την οποία είχαν προαναγγείλει. Οι συντεχνίες είχαν ήδη μετακινήσει την ημερομηνία της σύσκεψης ενόψει της χθεσινής συνάντησης, ωστόσο δεν φαίνεται να προτίθενται να το κάνουν και δεύτερη φορά.

Επομένως, θα υπάρξει συζήτηση και αναλόγως του κλίματος που θα επικρατήσει, να εκδοθεί και η ανάλογη ανακοίνωση. Ένα ενδεχόμενο είναι να αναμένεται η επόμενη συνάντηση για να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση, ενώ ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει πίεση προς την κυβερνητική πλευρά με μια πιθανή προειδοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες ζητούν την αύξηση καταβολής του τιμαρίθμου στο 100% σε σχέση με το 66,7% που ισχύει σήμερα και ταυτόχρονα επέκταση του θεσμού, ώστε να καλύπτει ει δυνατόν όλους τους εργαζόμενους μέσω των συλλογικών συμβάσεων.

Από την άλλη, οι εργοδότες ζητούν κατάργηση του θεσμού με τη μορφή που ισχύει σήμερα, και δημιουργία ενός πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη πέραν του πληθωρισμού, την ανάπτυξη της οικονομίας, την παραγωγικότητα, καθώς και άλλα μακροοικονομικά δεδομένα.

Exit mobile version