Δεν θα επίλυε το πρόβλημα με τις λαμπρατζιές ακόμα κι αν ψηφιζόταν από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, υποστηρίζουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας.
Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Τορναρίτης είπε πως εξ αρχής από την κατάθεσή του στην Επιτροπή, στην αρχική του μορφή διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ένα προβληματικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο, καθώς καλούσε τις τοπικές αρχές να αδειοδοτούν και να εποπτεύουν τις λαμπρατζιές, ενώ Δήμοι και Κοινότητες ανέφεραν πως δεν είχε γίνει διαβούλευση και δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Σε δεύτερη συνεδρία της Επιτροπής, όπως εξήγησε, διαφάνηκε πως δεν υπήρχε συναντίληψη ούτε τρόπος να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο.
Παράλληλα, σημείωσε, υπήρχε διαφωνία για την ημερομηνία εφαρμογής της νομοθεσίας. «Οι τοπικές αρχές έλεγαν ότι δεν προλαβαίνουν, αλλά εν πάση περιπτώσει και στην Ολομέλεια να το στέλναμε, ώσπου να δημοσιοποιείτο η νομοθεσία θα έφταναν οι Άγιες μέρες», πρόσθεσε. «Με όλη την ταπεινότητα που πρέπει να έχουμε, όταν συζητούμε τέτοια θέματα και δυστυχώς υπήρξε ένας συνάνθρωπός μας που έχασε τη ζωή του, πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί όταν τοποθετούμαστε», τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Τορναρίτης υπέδειξε πως «ακόμη κι αν το νομοσχέδιο περνούσε, πάλι οι πολίτες θα αισθάνονταν τον φόβο όλων αυτών που είδαμε». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, είπε πως κάποιοι εκμεταλλεύονται το έθιμο και μετέχουν σε εγκληματικές πράξεις. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και αφού γνωρίζουμε ένα χρόνο πριν, οφείλουμε να δράσουμε. Εμείς, ως Βουλή, είμαστε εδώ να ανταποκριθούμε στις δικές μας υποχρεώσεις και ευθύνες. Μέσα σε τούτο το πλαίσιο οφείλουμε να λειτουργήσουμε και να βρούμε τους τρόπους να περιορίσουμε τούτες τις απαράδεκτες συμπεριφορές», υπογράμμισε.
Βύρας: Πρέπει να γίνει πλάνο από όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε πως «όλο αυτό που παρατηρείται από το Γενάρη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, δεν έχει καμία σχέση με τις λαμπρατζιές, ούτε αφορούσε το νομοσχέδιο που προωθήθηκε στη Βουλή. Έτσι κι αλλιώς, υπάρχει και σήμερα νομοθεσία που απαγορεύει τις λαμπρατζιές και θα ήταν παράνομες αν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο που πήγε στη Βουλή». «Εμείς την τελευταία βδομάδα συμφωνήσαμε με το νομοσχέδιο, γιατί με το προηγούμενο προσχέδιο ουσιαστικά έδιναν στην τοπική αυτοδιοίκηση το ρόλο της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, το ρόλο να ελέγχει 70-80 λαμπρατζιές γιατί θα μπορούσε ο καθένας να αιτηθεί».
«Το νομοσχέδιο δεν θα βοηθήσει σε κάτι σε αυτές τις συμπεριφορές. Αυτά τα φαινόμενα τα είχαμε και τα έχουμε και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εγκληματικές ενέργειες. Όλοι οι φορείς πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές. Το νομοσχέδιο στο μόνο που θα βοηθήσει είναι για κάποιες λαμπρατζιές όπως πχ αυτή του Άη Γιάννη στη Λάρνακα που οργανώνεται από την εκκλησιαστική επιτροπή και είναι μικρή στα πλαίσια του εθίμου. Αν περάσει το νομοσχέδιο, αυτού του είδους τις λαμπρατζιές θα βοηθήσει».
Ο κ. Βύρας, υπέδειξε πως πρέπει να γίνει πλάνο από όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για αντιμετώπιση αυτών των παραβατικών συμεριφορών. «Η Αστυνομία μπορεί να επιβάλει το νόμο και χωρίς να υπάρξει καταγγελία. Ο Δήμος δεν μπορεί να επιβάλει ποινές. Αυτός που επιβάλλει την ποινή είναι το Δικαστήριο στο οποίο πρέπει να οδηγήσει την υπόθεση η Αστυνομία», είπε. «Πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε ότι η Αστυνομία πρέπει να επιβάλλει την τάξη», συμπλήρωσε.
Μία βασική αλλαγή μεταξύ του αρχικού νομοσχεδίου και του αναθεωρημένου, όπως εξήγησε, ήταν ότι πρέπει να γίνεται αίτηση από οργανωμένους φορείς όπως οι εκκλησιαστικές επιτροπές ή η αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι από πολίτες, ενώ πλέον ο δήμος δεν θα έχει την υποχρέωση να κάνει το ρόλο της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. «Όταν έγιναν αυτές οι δύο αλλαγές, τότε είπαμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα φαινόμενα που παρατηρούνται. Όλα αυτά χρειάζονται άλλους τρόπους αντιμετώπισης και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. «Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι όλα αυτά που παρατηρούνται είναι επειδή δεν πέρασε το νομοσχέδιο», τόνισε. «Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει αυτά τα φαινόμενα και επιτρέπει την επέμβαση της Αστυνομίας. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος σήμερα. Άναμμα φωτιάς στις πόλεις επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δήμου. Σε καμία πόλη δεν δόθηκε άδεια. Με βάση τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στις πόλεις», κατέληξε.
Χαρτσιώτης: Υπήρχε δυνατότητα να εφαρμοστεί από το φετινό Πάσχα
Άδικες χαρακτήρισε, από πλευράς του ο υπουργός δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης τις επικρίσεις εναντίον των αρχών του κράτους, ότι δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι η Αστυνομία επέδειξε επαγγελματισμό και ευσυνειδησία στην επιτέλεση των καθηκόντων της. Επεσήμανε ότι διενεργήθηκαν μαζικοί έλεγχοι, έγιναν πολλοί καθαρισμοί οικοπέδων και κατασχέσεις χιλιάδων κροτίδων.
Υπογράμμισε ότι υπήρχε δυνατότητα το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές να προωθηθεί και να εφαρμοσθεί από το φετινό Πάσχα, αναφέροντας ότι στις 21 Μαρτίου είχε υπογραφεί, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και η Ένωση Δήμων, συμφωνία για τα επίμαχα σημεία.
Περαιτέρω, σχολιάζοντας τις αναφορές για την ευρωπαϊκή οδηγία για απαγόρευση του ανάμματος φωτιών, επεσήμανε πως η οδηγία δίνει το δικαίωμα σε κάθε κράτος μέλος να θεσπίσει τη δική του νομοθεσία. Μάλιστα, παρέπεμψε στην Ολλανδία, που ανάβουν φωτιές για να γιορτάσουν το δικό τους έθιμο. Εξήγησε, δε, ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν τέτοια έθιμα, με άναμμα φωτιάς.