Πίσω στο υπουργείο Οικονομικών επιστράφηκε από την Επιτροπή Οικονομικών το πακέτο των εναρμονιστικών νομοθετημάτων για την ίδρυση της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής των κυρώσεων και την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματική εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για την ποινικοποίηση των κυρώσεων, μετά τις φωνές του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ότι εντοπίζει συνταγματικά, θεσμικά και άλλα ζητήματα.

Μετά από υποδείξεις των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, το αρμόδιο υπουργείο θα ανοίξει νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς η εκτελεστική εξουσία έχει στη διάθεσή της μόλις μια εβδομάδα για να γεφυρώσει τις διαφορές. Και αυτό, γιατί η Δημοκρατία θα πρέπει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία μέχρι τις 20 του μήνα ,αλλιώς θα βρεθεί εκτεθειμένη έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρά το επείγον του θέματος, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής μόλις την περασμένη Πέμπτη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών.

Οι πρόνοιες των νομοσχεδίων

Στη χθεσινή συζήτηση των νομοσχεδίων στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε τις αλλαγές που επέρχονται για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών, διεθνών και εθνικών κυρώσεων.

Αναλυτικά, με τα νομοσχέδια ιδρύεται Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων (ΕΜΕΚ) ως νέα διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα είναι ο κεντρικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης των οικονομικών κυρώσεων που θα ισχύουν.

Με το πρώτο νομοσχέδιο, οι εξουσίες της σημερινής μονάδας και του συμβουλίου στο υπουργείο μεταφέρονται στην ΕΜΕΚ και παράλληλα ενισχύεται το νομοθετικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε θέματα καθοδήγησης, ανταλλαγής πληροφοριών αξιολόγησης υποθέσεων και συλλογής πληροφοριών για υποβοήθηση του έργου της.

Επιπρόσθετα, καθορίζονται οι υποχρεώσεις των εποπτικών αρχών σε σχέση με την αξιολόγηση και διαιχείριση κινδύνου. Επίσης, προβλέπεται η επιβολή διοικητικών προστίμων.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο γίνεται εναρμόνιση με τον ορισμό των ποινικών αδικήματων και των κυρώσεων. Μεταξύ άλλων, ποινικοποιείται η διάθεση κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε κατονομαζόμενο πρόσωπο (δηλαδή sanctioned person), η μη δέσμευση κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων που ανήκουν σε κατονομαζόμενο πρόσωπο κατά παράβαση περιοριστικών μέτρων της Ένωσης, η διευκόλυνση της εισόδου κατονομαζόμενου προσώπου στη Δημοκρατία, η εκτέλεση εμπορικών συναλλαγών, η εισαγωγή, η εξαγωγή, η πώληση, η αγορά, μεταβίβαση, διαμετακόμιση ή μεταφορά αγαθών κλπ. Επιπλέον, προβλέπεται η διευκόλυνση της διερεύνησης και δίωξης τέτοιων συμπεριφορών με την εισαγωγή προνοιών συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και συγκεκριμένων αναφορών σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Στα αγγλικά οι αιτήσεις

Ενώπιον της Επιτροπής, ο Παντελής Χριστοφίδης, εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, εξέφρασε τη διαφωνία του για το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο κατά τον ίδιο περιλαμβάνει αντισυνταγματικές πρόνοιες.

Υποστήριξε πως δεν υπήρξε ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος και δεν λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις του συλλόγου. Υποστήριξε πως προβλέπεται οι αιτήσεις να υποβάλλονται και στην αγγλική, που δεν είναι μέσα στις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για παράκαμψη της Βουλής, καθώς το Υπουργικό Συμβουλίου θα μπορεί μονομερώς να εκδώσει κανονισμούς για εθνικές κυρώσεις, χωρίς προηγούμενη γνώση της Βουλής.

Επίσης, μίλησε για εκδίωξη των δικηγόρων και των λογιστών από την Αρχή των κυρώσεων, προσθέτοντας πως διαπιστώνεται και παραβίαση του κεκτημένου της ΕΕ και αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ σε σχέση με το δικηγορικό επαγγελματικό απόρρητο.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξέφρασε την έκπληξη της για την επιθετική, όπως είπε, στάση του δικηγορικού συλλόγου απέναντι σε μια εθνική μονάδα που ήδη λειτουργεί. Σε σχέση με το ζήτημα της αγγλικής γλώσσας, σημείωσε πως χρησιμοποιείται ως γλώσσα εργασίας στο νόμο και όχι ως επίσημη γλώσσα, για διευκόλυνση και των ξένων υπηκόων που επηρεάζονται.

Exit mobile version