Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι οι νέες εμπορικές πρωτοβουλίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα εκτοξεύσουν την αξία των ευρωπαϊκών προϊόντων που επηρεάζονται από αμερικανικούς δασμούς στα 549 δισεκατομμύρια ευρώ (622 δισ. δολάρια).

Η εξέλιξη αυτή απειλεί να κλιμακώσει περαιτέρω τη διατλαντική εμπορική διαμάχη, τη στιγμή που οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση των επιβαρύνσεων.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να επεκτείνουν τους δασμούς σε προϊόντα όπως ξυλεία, φάρμακα, ημιαγωγοί, στρατηγικά ορυκτά και φορτηγά, κάτι που θα επηρεάσει επιπλέον 170 δισ. ευρώ εξαγωγών της ΕΕ – σχεδόν το 97% των συνολικών εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο Σέφτσοβιτς χαρακτήρισε τους νέους δασμούς αδικαιολόγητους και επιζήμιους και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δηλώνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο πως η κατάσταση είναι μη αποδεκτή και η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή. Βρίσκεται σε απευθείας επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ και αναμένεται να της αποστείλει ένα σχέδιο προτάσεων για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις περιλαμβάνουν μείωση δασμών και προώθηση επενδύσεων στις ΗΠΑ, αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και αύξηση εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει και αντίποινα, εφόσον αποτύχουν οι συνομιλίες: από τη στοχοποίηση επιπλέον αμερικανικών προϊόντων με δασμούς μέχρι περιορισμούς εξαγωγών.

Στρατηγική άμυνας της ΕΕ και ανησυχίες για Κίνα

Ένα από τα άμεσα μέτρα θα μπορούσε να είναι η επαναφορά δασμών 21 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα που είχαν ανασταλεί μετά από προηγούμενες εμπορικές συγκρούσεις με τον Τραμπ, όπως οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε να καθυστερήσει για 90 ημέρες την εφαρμογή νέων αντιμέτρων, με αντάλλαγμα τη μείωση των αμερικανικών δασμών από 20% σε 10% για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές μετάλλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει επίσης να διευρύνει τους εμπορικούς της δεσμούς με τρίτες χώρες ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για πιθανή εισροή φθηνών προϊόντων από την Κίνα, λόγω των αμερικανικών περιορισμών, με τον Σέφτσοβιτς να διαβεβαιώνει ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προστασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ομάδα εργασίας για την επιτήρηση των εισαγωγών ήδη παρακολουθεί πιθανά ρεύματα μεταφοράς εμπορίου, με τα πρώτα συμπεράσματα να αναμένονται στα μέσα Μαΐου.

newmoney.gr

Exit mobile version