Σκιές για τον τρόπο που έκανε προσλήψεις το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), αφέθηκαν στη σημερινή δικαστική διαδικασία στο πλαίσιο της υπόθεσης για τα πλαστά ακαδημαϊκά πιστοποιητικά του Γιαννάκη Γιαννάκη.
Οι εν λόγω σκιές προέκυψαν κατά την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Χαράλαμπου Θεοδώρου, από τον Πέτρο Σταύρου , δικηγόρο του κατηγορούμενου. Ο κ. Θεοδώρου ήταν υπεύθυνος του αρχείου του ΟΝΕΚ και είχε ανοίξει τον φάκελο για τον κ. Γιαννάκη την επίμαχη περίοδο πρόσληψής του από τον εν λόγω Οργανισμό.
Όπως προέκυψε από τη μαρτυρία που είχε δώσει στους ανακριτές ο κ. Θεοδώρου κι ανέγνωσε ενώπιον της Δικαστού, Νικόλ Γρηγορίου, ανοίχθηκε με οδηγίες προσωπικός φάκελος πρόσληψης στον ΟΝΕΚ για τον Γιαννάκη Γιαννάκη που περιλάμβανε το βιογραφικό του και το πλαστό πτυχίο του ως πολιτικός μηχανικός από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, πριν καν υποβάλει αίτημα πρόσληψης. Η δε αίτηση πρόσληψης τοποθετήθηκε στον φάκελό του τον επόμενο μήνα. Γεγονός, το οποίο εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο που γίνονταν προσλήψεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδώρου είχε ανοίξει φάκελο για τον κ. Γιαννάκη με το βιογραφικό σημείωμα και το πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στις 10/2/1995, ενώ η αίτηση πρόσληψης του κατηγορούμενου προστέθηκε στον φάκελο στις 9/3/1995.
Κατά την υποβολή ερωτημάτων από το συνήγορο υπεράσπισης, ο μάρτυρας της κατηγορούσας Αρχής, που εκπροσωπείται από την Μαρίνα Μασούρα, είπε πως η απόφαση για πρόσληψη είχε ληφθεί και κατόπιν τούτου του είπαν να ανοίξει φάκελο και να προσθέσει βιογραφικό και πτυχίο.
Η ακόλουθη στιχομυθία κατά την αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης, Πέτρο Σταύρου, είναι ενδεικτική:
Πέτρος Σταύρου: Δεν θα έπρεπε πρώτα να πάρετε την αίτηση;
Χαράλαμπος Θεοδώρου: Το Δ.Σ. πρέπει να είχε αποφασίσει ότι θα προσληφθεί ως υπεύθυνος για τα Κέντρα Νεότητας. Άρα τα πρώτα στοιχεία που πήρα για να ανοίξω τον φάκελο ήταν το βιογραφικό και το πτυχίο.
Σε άλλο σημείο ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείτο: «Γίνονται πρώτα οι αιτήσεις, μπαίνουν σε ένα γενικό φάκελο και όταν ο υποψήφιος προσληφθεί, παίρνω οδηγίες να ανοίξω το φάκελο (σ.σ. εννοεί τον προσωπικό φάκελο, εκάστου προσληφθέντα). Και όταν άνοιξα φάκελο μου έδωσαν οδηγίες να πάρω αυτά τα δυο (σ.σ. βιογραφικό και πτυχίο)».
Στην ουσία επιδίωξη της υπεράσπισης ήταν να υποδείξει ότι η απόφαση για πρόσληψη δεν ήταν κατόπιν διαδικασίας αξιολόγησης και υποβολής αιτήματος για πρόσληψη. «Άρα κατά τη 10/2/95 αποφασίστηκε πρόσληψη και άρα ανοίξατε φάκελο. Δεν έχω άλλες ερωτήσεις…».
Το έτερο θέμα από την αντεξέταση του Χαράλαμπου Θεοδώρου ήταν το σημείο της κατάθεσής του, που ανέφερε πως είχε την εντύπωση ότι ο κ. Γιαννάκης Γιαννάκη συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.
Ο κ. Σταύρου υπέβαλε ότι ο Γιαννάκης Γιαννάκη ουδέποτε συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιου του ΟΝΕΚ ως εκπρόσωπος της ΝΕΔΗΣΥ.
Ο δεύτερος μάρτυρας που κλήθηκε από την Μαρίνα Μασούρα, ήταν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στον ΟΝΕΚ από το Γενικό Λογιστήριο για να εκτελεί πληρωμές των εργαζομένων στον Οργανισμό.
Κατά την εξέτασή του από την κ. Μασούρα αναφέρθηκε στη διαδικασία που γίνονται οι πληρωμές, τα καθήκοντα για τα οποία καταβάλλονταν χρήματα, αλλά και λεπτομέρειες για τα οδοιπορικά που λάμβανε ο κ. Γιαννάκη ως υπεύθυνος στον ΟΝΕΚ για τα κέντρα νεότητας της Λευκωσίας.
Ο κ. Σταύρου κατά την αντεξέταση του μάρτυρα επιχείρησε να υποδείξει ότι στην περίπτωση του κ. Γιαννάκη ίσχυε ότι και με άλλους υπαλλήλους του δημοσίου.