30 Ιουνίου, 2024
1:32 μμ

Πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά, στη μορφή που έχουν οι σχέσεις με τους γονείς τους.

Ο ρόλος της τεχνολογίας και των social media έχει υπάρξει καταλυτικός και μάλλον αναντίρρητα: τρεις στους πέντε γονείς ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στον ψηφιακό κόσμο απ’ ότι σε δραστηριότητες με το παιδί τους, ενώ τρεις στους τέσσερις έχουν λάθος εικόνα για τις ώρες που σπαταλούν τα ανήλικα στις οθόνες.

Το καλοκαίρι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων και αναπλήρωση του ποιοτικού οικογενειακού χρόνου που χάνεται στις υποχρεώσεις και τους γρήγορους ρυθμούς του χειμώνα. Εάν ρίξατε μια ματιά στον πλήρη καλοκαιρινό οδηγό ειδικών για τη σχέση του παιδιού με τις οθόνες, αξίζει να διαβάσετε και πώς μπορείτε να κρατήσετε το παιδί σωματικά και πνευματικά δραστήριο.

  1. Σωματική δραστηριότητα για καλή υγεία και ανάπτυξη

Η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών. Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοηθά τα παιδιά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, να χτίσουν γερά οστά, μυς και καρδιαγγειακή υγεία και να αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες. Είναι το ουσιαστικό αντίβαρο στο καθισιό που συνοδεύει τον παρατεταμένο χρόνο στην οθόνη του tablet ή του smartphone κατά τις διακοπές. Kολύμπι, ποδήλατο, παιχνίδι στο πάρκο, πεζοπορία ή ομαδικά σπορ προσφέρονται για βελτίωση της φυσικής κατάστασης με ευχάριστο τρόπο.

Εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ο καύσωνας επιβάλλει το παιχνίδι και οι ασκήσεις να γίνουν μέσα στο σπίτι, μπορείτε να δοκιμάσετε τις δραστηριότητες που προτείνουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια:

  • για αερόβια άσκηση σχοινάκι, χορός, αερόβια άσκηση ή χορό με βίντεο-οδηγούς, εσωτερικές διαδρομές με εμπόδια
  • για μυϊκή ενδυνάμωση κοιλιακοί, κάμψεις (push-ups), γιόγκα
  • για ενδυνάμωση των οστών σχοινάκι, επιτόπιο τρέξιμο, ανεβοκατέβασμα σκαλιών.

2. Παιχνίδια και δραστηριότητες για γερό μυαλό

Η καλοκαιρινή ξεκούραση είναι πολύτιμη όσο και η διατήρηση της πνευματικής εγρήγορσης. Πλήθος δραστηριοτήτων μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να οξύνουν τις γνωστικές τους ικανότητες, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους, να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να διατηρήσουν πολύτιμες γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη σχολική χρονιά. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι οικογένειες για να μετριάσουν τη σχολική γνώση που χάνεται το καλοκαίρι και επίσης για να εμφυσήσουν τη φιλομάθεια στα παιδιά» αναφέρει στην Washington Post η Kathleen Lynch, Επίκουρη Καθηγήτρια Μαθησιακών Επιστημών στη Σχολή Εκπαίδευσης Neag του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Ενθαρρύνετέ τα να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους μέσα από δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η γραφή, η ζωγραφική ή η συμμετοχή σε επιστημονικά πειράματα. Υπάρχουν μελέτες που ισχυρίζονται ότι οι μικροί βιβλιοφάγοι τείνουν να εξελίσσονται σε πιο ευτυχισμένους και έξυπνους εφήβους. Στα παραπάνω μπορείτε να προσθέσετε και τα επιτραπέζια παιχνίδια, που έχουν συνδεθεί με οφέλη για την ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία, έχουν όμως αποδειχθεί και πολύτιμοι σύμμαχοι για να αγαπήσει και κατανοήσει το παιδί τα μαθηματικά, ιδίως όσα περιλαμβάνουν στρατηγική ή μαθηματικές πράξεις. Βέβαια, μπορείτε να αναζητήσετε μαζί τα μαθηματικά σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες: στο μαγείρεμα με τη μέτρηση των συστατικών ή στα ψώνια με τον υπολογισμό του κόστους.

  1. Φίλοι για μεγαλύτερη κοινωνικότητα

Το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για τα παιδιά να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις και να δημιουργήσουν φιλίες. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες με τους συνομηλίκους τους όπως καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, τοπικές εκδηλώσεις ή απλώς να παίζουν μαζί. Η αξία του ελεύθερου παιχνιδιού έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά· σύμφωνα με σχετικά ευρήματα, τα παιδιά που χόρτασαν παιχνίδι στη γειτονιά χωρίς συνεχή επίβλεψη είχαν περισσότερους φίλους και πιο ανεπτυγμένες κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες συγκριτικά με παιδιά που πήγαιναν για παιχνίδι στο πάρκο συνοδεία των γονιών. Επιπροσθέτως, τους δινόταν μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουν την αίσθηση αυτονομίας, σημαντικό εφόδιο για την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης.

ygeiamou

Exit mobile version