Οι ορθολογικές και λειτουργικές και επωφελείς λύσεις για τα προβλήματα στο ενεργειακό περιβάλλον δεν είναι εύκολο να ληφθούν γρήγορα, αλλά ακόμα και όταν ληφθούν, δεν είναι γρήγορη η εφαρμογή τους.
Δείτε τι γίνεται με τους Κινέζους του τερματικού. Έπρεπε να φύγουν μια ώρα αρχύτερα, αλλά και που έφυγαν πόσο γρήγορα κινηθήκαμε; Πόσο γρήγορα μπορούμε να αλλάξουμε εργολάβους και υπεργολάβους, να αλλάξουμε συντονιστή, να βρούμε λεφτά, κλπ;
Δείτε τι γίνεται με την ΑΟΖ και τις γεωτρήσεις. Κοτζάμ Chevron… τζυλά το αφκόν με τη μαναβέλλα. Και προηγουμένως η Noble Energy, η BG και ξέρω ‘γω ποιος άλλος.
Δείτε τι γίνεται με το Βασιλικό. Είδαμε και πάθαμε να βγουν και να κατακυρωθούν προσφορές για νέα μονάδα επειδή ήταν αναγκαία για την επάρκεια και τώρα που την τελειώσαμε δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. 160 εκατ. ευρώ κάθονται και τα λιάζουν.
Και τις νέες γεννήτριες της Δεκέλειας συμφωνήσαμε τελικά όλοι να τις βάλουμε αλλά να δούμε πότε θα κατακυρώσει διαγωνισμό η ΑΗΚ και πότε θα μας παραδοθούν.
Δείτε τι γίνεται με τις καταγέλαστες διαδικασίες για το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, μετά την παραλαβή του στο Βασιλικό. Ούτε καν θυμάται κανένας πόσες αποφάσεις έλαβε η ΔΕΦΑ, πόσες η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και τώρα το Διοικητικό Δικαστήριο. Και μας λένε πως πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός! Από την αρχή. Μπορούν και κοιμούνται όλοι αυτοί που χειρίζονται αυτά τα θέματα, που χρονίζουν και κακοφορμίζουν;
Ένα από τα ζητήματα που «καίει» χιλιάδες πολίτες αυτό το διάστημα είναι η αξιοποίηση οικιακών φωτοβολταϊκών για μείωση των λογαριασμών. Υπολογίζεται πως περίπου 70-75 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει τέτοια συστήματα και επωφελούνται. Όχι όλοι το ίδιο. Όσοι τα εγκατέστησαν πριν το καλοκαίρι του 2023 πληρώνουν μερικές δεκάδες ευρώ το δίμηνο και απολαμβάνουν ηλεκτρισμό μερικών εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ. Έχοντας αυξήσει την κατανάλωσή τους 50-60-100%. Ο ήλιος εν μούχτιν, νομίζουν ακόμα.
Όσοι τα εγκατέστησαν μετά τον Ιούνιο του ‘23 επωφελούνται μόνο όταν δεν τους αποσυνδέει με τον τηλεχειρισμό του ο Διαχειριστής. Αυτούς τους μήνες οι περικοπές είναι συχνές και πολύωρες. Και οι πολίτες αυτοί βλέπουν να ανατρέπεται βίαια ο προγραμματισμός τους (που περιλάμβανε ασυνείδητη αύξηση της κατανάλωσης) και οι μελέτες κόστους – οφέλους. Το καλοκαίρι οι περικοπές θα μειωθούν, η πλεονάζουσα παραγωγή θα αυξηθεί και ελπίζουμε οι τελικοί λογαριασμοί να βγάλουν κερδισμένους και αυτούς.
Αυτοί που σίγουρα χάνουν είναι όσοι δεν έχουν και δεν θα αποκτήσουν φωτοβολταϊκά. Τις προάλλες η ΑΗΚ μάς ανακοίνωσε πως από τη μείωση ΦΠΑ θα επωφεληθούν 490,000 νοικοκυριά. Ωραία. Αν αφαιρέσουμε τις 70-75 χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν φωτοβολταϊκά στις στέγες, μάς μένουν 400-420,000 νοικοκυριά που όχι μόνο πληρώνουν το σύνολο του κόστους της συμβατικής παραγωγής, αλλά πληρώνουν και το επιβεβαιωμένα αυξημένο κόστος του συμβατικού ηλεκτρισμού όταν έχει να καλύψει -αντιοικονομικά- την απώλεια από τις πωλήσεις σε όσους έγιναν παραγωγοί από ηλιακά πλαίσια και τις απαιτήσεις τους απόγευμα και βράδυ, επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής σε όσους δεν έχουν φωτοβολταϊκά. Πληρώνουν ακόμα πιο ακριβό ρεύμα, επειδή κάποιοι δίνουν στο σύστημα μία κιλοβατώρα από τον ήλιο και παίρνουν πίσω μια κιλοβατώρα από πετρέλαιο και ρύπους.
Όμως, ας μην γινόμαστε κακοί. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μπορέσουν όσοι περισσότεροι γίνεται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και να επωφελούνται.
Είναι τόσο δύσκολο αυτές οι 70-80 χιλιάδες, που σιγά σιγά θα γίνουν 100 και βάλε, να επωφελούνται επί ίσοις όροις;
Δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος, να πιστεψουμε, να μην επιβαρύνονται από τις περικοπές μόνο όσοι εγκατέστησαν τα «κέρατα» μετά το 2023; Αν μοιραστούν τις περικοπές όλοι όσοι έχουν οικιακά φωτοβολταϊκά, δεν θα είναι μικρότερη η απώλεια; Γιατί να μην τη μοιράσουμε μεταξύ των 70-80 χιλιάδων; Έστω αυτό.
Εν ολίγοις, γιατί να μην βρεθεί τρόπος να αποσυνδέονται, με ripple control, με IOT ή με ο,τιδήποτε, εκ περιτροπής, όλοι οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης; Και γιατί δεν βρίσκουν οι πολυμήχανοι διαχειριστές έναν τρόπο να διαχωριστούν οι οικιακοί φωτοβολταϊκοί από τα μικρά εμπορικά πάρκα, ώστε να κόβονται κατά προτεραιότητα τα εμπορικά;
Ένας φίλος είπε πως αυτά είναι μιλλοσφοτζίσματα. Ας είναι. Αν δεν τα θέλετε, ας βάζατε πριν 5 χρόνια κεντρική αποθήκευση στους υποσταθμούς της ΑΗΚ για να αποφεύγαμε κάποια από όλα αυτά και να ενισχύαμε κάπως τις δυνατότητες επάρκειας σε ώρες αιχμής.