Πριν ακόμα δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις ως προς τη στάση της Κύπρου κατά τη συζήτηση στο τελευταίο ΣΕΥ για το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωσης θα πρέπει να επανεξετάσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ, η κυπριακή κυβέρνηση βρέθηκε στο στόχαστρο για τις επιφυλάξεις που εξέφρασε και οι οποίες είχαν να κάνουν με τη χρονική συγκυρία. Ο Υπουργός Εξωτερικών, έθεσε ενώπιον των εταίρων του το προβληματισμό εάν η είναι δόκιμο να αφαιρούνται μοχλοί πίεσης.
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος δήλωσε πως η στάση που τήρησε στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είχε να κάνει με την ωφέλεια που θα είχε μια επανεξέταση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και δεν έρχεται με τη θέση της Λευκωσίας για την ανάγκη το Ισραήλ να αλλάξει στάση, όπως και για το θέμα της ροής βοήθειας προς τη Γάζα.
Δεν υπήρξε θέμα προς απόφαση
Ο ΥΠΕΞ εξήγησε πως «δεν υπήρξε ζήτημα λήψης απόφασης από τα κράτη μέλη». Όπως είπε «η μοναδική αρμοδιότητα η οποία υπάρχει που είναι αποκλειστικής φύσεως, αφορά την Ύπατη Εκπρόσωπο, η οποία πήρε τελικά μια απόφαση», αφού άκουρε πρώτα τις απόψεις των κρατών μελών.
Η ένσταση της Κύπρου «ήταν ως προς το διαδικαστικό και την ωφέλεια που θα προέκυπτε από μία απόφαση αυτού του είδους, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα λάβουμε υπόψιν ότι η όποια έκθεση προκύψει δεν θα είναι από προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι επί του εδάφους» και ότι η έκθεση «θα πρέπει να περάσει από το Κολέγιο των Επιτρόπων και να υιοθετηθεί με ομοφωνία», διερωτώμενος τι θα σημαίνει για την ΕΕ «αν δεν περάσει με ομοφωνία από την Επιτροπή».
Δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό
Θέση της Λευκωσίας είναι πως «στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο έγινε η συζήτηση» και πως: α) Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι τραγικό και απαράδεκτο, β) Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στάσης του Ισραήλ, γ) Πρέπει να υπάρξει ροή βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Κ. Κόμπο υπήρξε μια ομάδα δέκα κρατών που εξέφρασε προβληματισμούς για το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αλλαγή στη διαδικασία και στην πρόταση. Άφησε δε να διαφανεί πως κάποιοι έσπευσαν να το ερμηνεύουν ως στάση εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Παραπέμποντας και στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ραμάλα.
Πρόσθετοι προβληματισμοί
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος έθεσε ακόμα δύο πρόσθετους προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με την επιφύλαξη της Λευκωσίας:
Πρώτον: Διερωτήθηκε ποιον άλλο τρόπο μόχλευσης θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωσης εάν αφαιρεθεί η επιλογή του διαλόγου μέσω του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.
Δεύτερον: Η χρονική στιγμή και την ώρα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων και για κατάπαυση του πυρός. Οι προσπάθειες αυτές γίνονται από πλευράς Κατάρ. Ξεκαθάρισε πως δεν διεξήχθη ψηφοφορία ώστε να πάρει θέση η Κύπρος αλλά έγινε από μέρους τοποθέτηση στη διάρκεια μιας συζήτησης.
Ενδιαφέρον για το διάδρομο
Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο υπάρχει τις τελευταίες 48 ώρες κάποιο ενδιαφέρον για αξιοποίηση του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο και έχουν γίνει κάποιες επαφές, αλλά πρόσθεσε πως η κυπριακή πλευρά θέλει να δει συγκεκριμένο πλάνο και δεδομένα για «τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η κατάσταση πραγμάτων εντός της Γάζας» και πώς θα προσεγγίσει την αποστολή βοήθειας το Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται από πλευράς Λευκωσίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που με δική του πρωτοβουλία είχαν σταλεί 21 χιλιάδες τόνοι βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα.
Πρωτοβουλία Κάγια Κάλας
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ύπατης Εκπροσώπου, Κάγια Κάλας.
«Ακολουθεί μια διαδικασία που πρέπει να ετοιμαστεί μία έκθεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ακολούθως να έρθει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, να περάσει από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και μετά να επιστρέψει στο Συμβούλιο, δηλαδή στα κράτη-μέλη. Δηλαδή τα κράτη-μέλη θα κληθούν στο τέλος της διαδικασίας να συζητήσουν το θέμα».