17 Ιουλίου, 2025
5:04 μμ

Την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουλίου θα διαδραματιστεί το νέο επεισόδιο ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Ντόριας Βαρωσιώτου.

Στο επίκεντρο δεν είναι η κυρίως αίτηση, με την οποία επιχειρείται να προσβληθεί ο τερματισμός της θητείας της Ντόριας Βαρωσιώτου από τη θέση της Επαρχιακής Δικαστού, αλλά δεύτερη αίτηση που υποβλήθηκε (9/7) από τον δικηγόρο της, Αχιλλέα Δημητριάδη.

Με αυτή την αίτηση η Βαρωσιώτου αιτείται όπως ανασταλεί αμέσως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για τερματισμό της θητείας της από τη θέση της Επαρχιακής Δικαστού μέχρι την εκδίκαση της κυρίως υπόθεσης.

Αυτή η διαδικασία έχει οριστεί για ακρόαση την ερχόμενη Τετάρτη στις 23 Ιουλίου. Μέχρι τότε ο Πόλυς Πολυβίου που εκπροσωπεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα υποβάλει την ένστασή του (21/7). Η κυρίως αίτηση ορίστηκε για τις 25/8.

«Αναστολή εκτέλεσης»

Στην ουσία η κ. Βαρωσιώτου ζητεί την επάνοδο της στα καθήκοντα που εκτελούσε ως Επαρχιακή Δικαστής μέχρι την εκδίκαση της κυρίως αίτησής της με την οποία επιδιώκει ακύρωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για τερματισμό των υπηρεσιών της.

Η νομικός που έγινε ευρέως γνωστή στην κυπριακή κοινωνία για το πόρισμά της ως θανατική ανακρίτρια σε σχέση με τον αδικοχαμένο Θανάση Νικολάου, επιδιώκει να εκδοθεί διάταγμα ή να γίνει δήλωση από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο «με το οποίο να επιβεβαιώνει την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 27.06.2025 σε σχέση με τον τερματισμό υπηρεσίας της Επαρχιακού Δικαστή Ντόριας Βαρωσιώτου, η οποία προσβάλλεται  δια της υπό τον άνω αριθμό Ένστασης, μέχρι της ημερομηνίας εκδόσεως της αποφάσεως του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Τα βασικά επιχειρήματα

Σε ό,τι αφορά τη νομική βάση του αιτήματος, αυτή αφορά πρωτίστως άρθρα του «περί Απoνoμής της Δικαιoσύνης (Πoικίλες Διατάξεις) Νόμoυ τoυ 1964 (33/1964)». Στη σχετική αίτηση. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα νομικά επιχειρήματα.

Στην ένορκη δήλωση δικηγόρου που εργάζεται στη νομική εταιρεία «Λέλλος Π. Δημητριάδης» και συνοδεύει την αίτηση για αναστολή της απόφασης τερματισμού των υπηρεσιών της Βαρωσιώτου, σημειώνονται επ΄ ακριβώς τα ακόλουθα που είναι απόλυτα ενδεικτικά:

>> «Με βάση τα όσα αναφέρονται πιο πάνω, εξ όσων με συμβουλεύουν και πραγματικά πιστεύω, προκύπτει εκ του επίδικου Νόμου και ειδικά το άρθρο 10(5)(ζ), αυτόματα ανασταλτικό αποτέλεσμα της επίδικης απόφασης μέχρι την εκδίκαση της ένστασης από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

>> «Όπως αντιλαμβάνομαι και πραγματικά πιστεύω το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να αποφασίζει ως προβλέπεται στα Άρθρο 10(5)(α) του επίδικου Νόμου, για, μεταξύ άλλων, τον διορισμό και/ή τερματισμό των υπηρεσιών Δικαστών, περιλαμβανομένου και Δικαστών των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων όπως η Ενιστάμενη.

>> «Όπως ακόμα σημαντικά διαβάζω από το άρθρο 10(5)(ζ) του επίδικου Νόμου, «κατόπιν υποβολής ενστάσεως υφ΄ οιουδήποτε επηρεαζόμενου, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου υπόκειται σε έλεγχο υπό του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο σε τέτοια περίπτωση ενεργεί ως Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ασκώντας ακυρωτικό έλεγχο επί των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου: «Νοείται ότι, μέχρι της ημερομηνίας εκδόσεως της αποφάσεως του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου αναστέλλεται».

Παραστατικός ο Δημητριάδης

Πάντως, ο δικηγόρος της κ. Βαρωσιώτου, Αχιλλέας Δημητριάδης, ήταν παραστατικός στις αναφορές του στην προσπάθειά του να επισημάνει πως το θέμα της δεύτερης αίτησης που ορίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη είναι ουσιώδες.

Όταν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου (8μελής σύνθεση), Αντώνης Λιάτσος, εισηγήθηκε να εκδικαστεί η κυρίως αίτηση χωρίς ενδιάμεσα ζητήματα («Δεν θέλουμε να δικάσουμε και να τελειώσουμε χωρίς ενδιάμεσα ζητήματα;»), ο κ. Δημητριάδης είπε:  «Να αποκατασταθεί η έννομη τάξη. Δεν μπορώ να δεχθώ…».

Σε νέα επισήμανση του κ. Λιάτσου, ο κ. Δημητριάδης ενέμεινε στη θέση του: «Το πρόβλημα είναι ότι ο Νόμος επιβάλλει την αναστολή της απόφασης».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης σε προγενέστερο στάδιο και προσπαθώντας να αναπτύξει την επιχειρηματολογία του όπως εξεταστεί το συντομότερο το θέμα αναστολής της απόφασης είχε αναφέρει: «Υπάρχει έκδηλη μη συμμόρφωση με το Νόμο από άτομα που όφειλαν να γνωρίζουν.Γι΄αυτό ζητούμε γρηγορότερη εκδίκαση της υπόθεσης αυτής (…)».

Καθυστέρηση λόγω προγραμματισμού

Πάντως, η χθεσινή διαδικασία δεν ήταν τόσο σύντομη όσο αναμενόταν. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, διέκοψε για πέντε λεπτά τη διαδικασία ώστε να δώσει χρόνο στις δυο πλευρές, δηλαδή τους Αχιλλέα Δημητριάδη και Πόλυ Πολυβίου, που εκπροσωπούν Βαρωσιώτου και Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, αντιστοίχως, να συνεννοηθούν και να αποκρυσταλλωθούν τα δεδομένα. Όπως γίνεται αντιληπτό, αν ο Πόλυς Πολυβίου δεν ενίστατο στο αίτημα που αφορά την αναστολή της απόφασης, τότε θα εξοικονομείτο χρόνος για το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Να σημειωθεί, επίσης, ότι υπήρξε και θέμα του προσωπικού προγράμματος των οκτώ μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού, καθώς και των θερινών διακοπών, με αποτέλεσμα να τίθεται και θέμα απαρτίας. Εν τέλει όταν το δικαστικό σώμα επανήλθε, κι αφού πρώτα ξεκαθαρίστηκαν πλήρως οι προθέσεις των δυο πλευρών, ο Αντώνης Λιάτσος ανακοίνωσε την απόφασή του δικαστικού σώματος όπως οριστεί στις 23 Ιουλίου η δικάσιμος για το αίτημα αναστολής του τερματισμού των υπηρεσιών της Βαρωσιώτου. Η κυρίως αίτηση, η ένσταση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για τερματισμό των υπηρεσιών της Βαρωσιώτου, ορίστηκε για τις 25/8.

Τυπικοί αλλά φειδωλοί Βαρωσιώτου και Δημητριάδης

  • Απόφαση για εξυπηρέτηση διαφάνειας

Η Ντόρια Βαρωσιώτου προσήλθε στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τον δικηγόρο της Αχιλλέα Δημητριάδη περίπου 15 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη -για τις 09:30- έναρξη της διαδικασίας.

Ήταν φανερή η πρόθεσή τους να μην προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση προς τους δημοσιογράφους. Ακριβώς την ίδια στάση τήρησαν τα προαναφερθέντα πρόσωπα και κατά την αποχώρησή τους από το Δικαστήριο.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως από την πλευρά της ενιστάμενης εκδηλώθηκε η πρόθεση για πλήρη διαφάνεια σε σχέση με τις διαδικασίες της υπόθεσης. Το ίδιο και από την άλλη πλευρά, αυτή του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε πως αιτείται όπως δημοσιοποιούνται όλα τα δικόγραφα και οι αγορεύσεις για την υπόθεση στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για σκοπούς διαφάνειας. Παρέπεμψε και σε πρόσφατη επιστολή που έστειλε στο Ανώτατο Συνταγματικό.

Ο κ. Πολυβίου που εκπροσωπεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δεν έφερε ένσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με κάθε ρύθμιση για σκοπούς διαφάνειας και εύρυθμης λειτουργίας».

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, ανακοίνωσε την απόφαση για έγκριση του σχετικού αιτήματος δίνοντας κι οδηγίες για τα διαδικαστικά.

Όπως, μάλιστα, διαπιστώσαμε από χθες κιόλας η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε, αφού τα δικόγραφα (αιτήσεις) έχουν δημοσιευτεί ήδη στην ιστοσελίδα.

Exit mobile version