Η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης και οι κινήσεις εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων επί του εδάφους, συνδέεται με ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας, η οποία επιλέγει να περνούν αυτοί και μέσω Κύπρου. Η ενίσχυση έργων υποδομής και παρουσίας καθορίζουν και το παιχνίδι της Άγκυρας σε σχέση με το δικό της ρόλο στο νησί.

Η προ ημερών παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα, έχει πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία, που υπάρχουν διεργασίες για να δρομολογηθούν εξελίξεις. Είναι σαφές από τα όσα αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον Ερντογάν, αλλά και από τις κινήσεις της κατοχικής πλευράς, ότι οι στοχεύσεις είναι συγκεκριμένες και οι όποιες τακτικές καθορίζονται από τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Η Άγκυρα καθορίσει την ατζέντα της και σε αυτή θα επιμένει.

  1. Η επιδίωξη της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας παραμένει στην ατζέντα, πλην όμως στην Άγκυρα γνωρίζουν πως αυτός ο στόχος αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτός. Ως εκ τούτου, επιλέγουν να συντηρούν το θέμα, να προσπαθούν ώστε να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα να κρατούν στην «πρίζα» την Κυπριακή Δημοκρατία, που λειτουργεί αποτρεπτικά. Θέλουν να λειτουργεί το θέμα της αναγνώρισης ως μόνιμος μπαμπούλας. Την ίδια ώρα, οι τουρκικές μεθοδεύσεις παρακολουθούνται από τη Λευκωσία, που λειτουργεί αποτρεπτικά κερδίζοντας μάχες και πόντους.
  2. Η ανάδειξη από τον Ερντογάν έργων υποδομής, που είτε έγιναν είτε υλοποιούνται τώρα ή και σχεδιάζονται, στόχευαν το τουρκοκυπριακό ακροατήριο. Θέλησε να φανεί «γενναιόδωρος» ενώ προδήλως στέλνει το μήνυμα πως «ήλθαμε για να μείνουμε». Στην ομιλία του στα κατεχόμενα παρέθεσε έργα σημειώνοντας πως έγιναν επενδύσεις 21 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Αναφέρθηκε στα νοσοκομεία που κατασκευάσθηκαν σε διάφορες περιοχές και σε «στρατηγική ανάπτυξη». Αναφέρθηκε στην κατασκευή 320 χιλιομέτρων δρόμων, (κατασκευή, επισκευές) σε Κυθραία, Άγιο Επίκτητο, Λάπηθο, Πάναγρα, Τρίκωμο, Μπογάζι , περιφερειακούς δρόμους στην Λευκωσία. Η περιγραφή των έργων και των σχεδίων, στους τομείς της υγείας, της τεχνολογικής εκπαίδευσης, της υδροδότησης, του οδικού δικτύου, δεν γίνονται και δεν δρομολογούνται προφανώς για να διευκολύνουν την επόμενη ημέρα σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, αλλά αντίθετα για να επιβάλλει συνεχώς τετελεσμένα, με απώτερο στόχο την  παρεμπόδιση της λύσης.
  3. Είναι σαφές και από το χαρακτήρα των έργων, πως αυτά συνδέονται με τις συστηματικές προσπάθειες ισλαμοποίησης των κατεχομένων. Παράδειγμα η ανέγερση τεμενών παντού ( ακόμη και στο συγκρότημα «προεδρικού», «βουλής»).
  4. Οι αναφορές σε «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου», κρύβουν τους μακροπρόθεσμους επεκτατικούς στόχους της Άγκυρας. Δεν προσδιορίζεται η τουρκική παρουσία γεωγραφικά στο βορρά, αλλά στο σύνολο του νησιού. Υπάρχει κι αυτή η εκδοχή/ερμηνεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Exit mobile version