Ο Λευκός Οίκος διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με δεκάδες χώρες μετά το “πάγωμα” των σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για 90 ημέρες.
Περισσότερα από 75 κράτη έχουν απευθυνθεί στον Λευκό Οίκο για να διαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες, όπως έχουν δηλώσει τις προηγούμενες εβδομάδες αξιωματούχοι του Τραμπ, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος Κέβιν Χάσετ ανέφερε την Πέμπτη στο “Fox and Friends” ότι υπάρχουν “προσφορές στο τραπέζι” με 15 χώρες -αν και αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες- και οι διαπραγματεύσεις “προχωρούν γρήγορα”.
Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στις εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία και άλλες χώρες “γύρω” από την Κίνα, μετέδωσε το NBC News επικαλούμενο ανώνυμη πηγή του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ ως “βασικές προτεραιότητες”.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολίν Λέβιτ δήλωσε ότι πριν από το “πάγωμα” των δασμών ο πρόεδρος έδωσε εντολή στην ομάδα που χειρίζεται την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ να “προχωρήσει σε εμπορικές συμφωνίες ξεχωριστά με κάθε χώρα που προσεγγίζει” τις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί, και ο Μπέσεντ τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα κάνει “συμφωνίες καθ’ εκάστη χώρα”, αν και δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα πάρει αυτή η διαδικασία.
“Σχεδόν όλα τα κράτη θέλουν να διαπραγματευτούν” με τις ΗΠΑ, είχε πει ο Τραμπ στους δημοσιογράφους πριν την αρχική ανακοίνωσή του για επιβολή δασμών, υποστηρίζοντας ότι “μας προσφέρουν πράγματα που δεν θα σκεφτόμασταν καν να τους ζητήσουμε”.
Ποιες χώρες έχουν προσφερθεί να διαπραγματευτούν με τον Τραμπ για τους δασμούς;
Ιαπωνία
Ο Τραμπ ζήτησε από την κυβέρνησή του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ιαπωνική κυβέρνηση ακόμη και πριν από το “πάγωμα” των 90 ημερών. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ishiba είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα παρουσιάσει ένα διαπραγματευτικό “πακέτο” που θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ σχετικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, τα αυτοκίνητα, τη γεωργία και την εθνική ασφάλεια, ενώ το Τόκιο έχει τονίσει ότι στοχεύει στην πλήρη κατάργηση των δασμών της κυβέρνησης Τραμπ στα ιαπωνικά προϊόντα. Την Τρίτη ο Ιάπωνας διαπραγματευτής για το εμπόριο Ryosei Akazawa δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα επιδιώξει την άρση των δασμών “το συντομότερο δυνατόν”.
Νότια Κορέα
Το πρωί της Τρίτης ο Τραμπ δήλωσε στην πλατφόρμα Truth Social ότι “έχουμε τα όρια και την πιθανότητα μιας σπουδαίας συμφωνίας και για τις δύο χώρες” μετά από μια “εξαιρετική τηλεφωνική επικοινωνία” με τον εκτελούντα χρέη προέδρου Χαν Ντακ-σου. Εμπορικοί αξιωματούχοι της χώρας δήλωσαν την Πέμπτη ότι ενώ το πάγωμα των 90 ημερών για τους δασμούς δίνει κάποια ανάσα, παραμένει σημαντικό για τη Σεούλ να εμπλακεί άμεσα σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αφού στόχος είναι να καθυστερήσουν να εφαρμοστούν στη Νότια Κορέα οι αμερικανικοί δασμοί για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ΕΕ ανέστειλε τους ανταποδοτικούς δασμούς της μετά το “πάγωμα” των 90 ημερών που ανακοίνωσε ο Τραμπ, αλλά τη Δευτέρα ανακοίνωσε επιπρόσθετα αγαθά που θα μπορούσαν να φορολογηθούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. “Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αν και το Bloomberg ανέφερε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής σημειώσει μικρή πρόοδο, με ανώνυμες πηγές να σημειώνουν ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έφυγαν από μια πρόσφατη συνάντηση “χωρίς να έχουν αποκτήσει σαφή εικόνα” για τους στόχους της κυβέρνησης Τραμπ περί μιας συμφωνίας.
Ηνωμένο Βασίλειο
Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση Τραμπ και προσέφεραν παραχωρήσεις με αντάλλαγμα τη μείωση των δασμών 10% που επιβάλλει ο Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το γραφείο του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ να ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται “ψύχραιμα και ήρεμα” με τον Λευκό Οίκο. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ανέφερε την Τρίτη στον βρετανικό ιστότοπο UnHerd πως κατά τη γνώμη του “υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο κρατών”.
Βιετνάμ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ έστειλε επιστολή στον Λευκό Οίκο προσφέροντας την κατάργηση όλων των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, με την ελπίδα να μειωθεί ο φόρος 46% που επέβαλε ο Τραμπ στις εισαγωγές από το Βιετνάμ. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Βιετνάμ και ζήτησε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί του Τραμπ.
Ταϊβάν
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και οι συνομιλίες εξελίσσονται “ομαλά”. Η Ταϊβάν είχε δεσμευθεί να αυξήσει τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ αντί να προβεί σε αντίποινα για τους δασμούς 32% που επέβαλε αρχικά ο Τραμπ στη χώρα, με τον υπουργό Εξωτερικών Λιν Τσιά-λουνγκ να δηλώνει την προηγούμενη Πέμπτη ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί πως το “πάγωμα” των αμερικανικών δασμών θα δώσει κάποια ανάσα καθώς η Ταϊβάν προσπαθεί “να επωφεληθεί από την τεράστια αγορά των ΗΠΑ” και “να σχηματίσει έναν συνασπισμό Ταϊβάν-ΗΠΑ”.
Ινδία
Ο υπουργός Εμπορίου Sunil Barthwal δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η Ινδία έχει ήδη σημειώσει “πολύ καλή πρόοδο” στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ και ακολουθεί μια “πορεία απελευθέρωσης του εμπορίου”, προσθέτοντας ότι η Ινδία “ελπίζει να διαπραγματευτεί μια καλή διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ”.
Αργεντινή
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι είναι σύμμαχος του Τραμπ. Η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται τους δασμούς 10% που επέβαλε ο Τραμπ στα αργεντίνικα προϊόντα. Ο Μπέσεντ συναντήθηκε με τον Μιλέι τη Δευτέρα και επαίνεσε τον ηγέτη της Αργεντινής για την προσπάθεια μείωσης των εμπορικών φραγμών με τις ΗΠΑ, αν και δεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς των προϊόντων από την Αργεντινή.
Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο και, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι το Ισραήλ θα εξαλείψει το εμπορικό του έλλειμμα με τις ΗΠΑ “πολύ γρήγορα”, ενώ τόνισε πως θέλει η χώρα του να αποτελέσει “μοντέλο” για το πώς πρέπει να διαπραγματεύεται κάποιος με τις ΗΠΑ για το εμπόριο. Ο Τραμπ δεν είχε ανακοινώσει καμία δέσμευση για την ελάφρυνση των δασμών 17% που επέβαλε στις ισραηλινές εισαγωγές πριν το “πάγωμα”, αν και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Μπαγκλαντές
Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να αναβάλλει για τρεις μήνες τους δασμούς 37% που επέβαλε στα προϊόντα της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς η χώρα δεσμεύτηκε να αυξήσει “σημαντικά” τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.
Καμπότζη
Το υπουργείο Εμπορίου της Καμπότζης έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση Τραμπ με την οποία δεσμεύεται να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ από 35% σε 5%, αφού ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 49% στο κράτος της ΝΑ Ασίας, και το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έλαβε “θετική απάντηση” από τον Λευκό Οίκο και πως σύντομα θα στείλει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις.
Ινδονησία
Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας δήλωσε στο Reuters ότι η 90ήμερη αναστολή των δασμών θα δώσει χρόνο στη χώρα του να διαπραγματευτεί με τον Λευκό Οίκο και να καταλήξει σε μια συμφωνία “win-win” για τις δύο χώρες, καθώς ο δασμολογικός συντελεστής 32% που είχε επιβάλει αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ινδονησία απειλούσε να μειώσει το ΑΕΠ της έως και 0,5%.
Λεσότο
Ο Τραμπ επέβαλε εξοντωτικούς δασμούς 50% στη μικροσκοπική αφρικανική χώρα, η κλωστοϋφαντουργία της οποίας δίνει τζιν σε κορυφαίες αμερικανικές μάρκες όπως η Levi’s. Η κυβέρνηση του Λεσότο σχεδιάζει να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να διαπραγματευτεί, σύμφωνα με την Washington Post.
Αυστραλία
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε κατήγγειλε τους δασμούς 10% που επέβαλε ο Τραμπ στη χώρα ως άδικους -δεδομένου ότι η Αυστραλία δεν επιβάλλει δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα-, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς ως αντίποινα. Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι απέρριψε την προσφορά της Κίνας να “ενώσουν δυνάμεις” και να πολεμήσουν τους δασμούς του Τραμπ, προτιμώντας αντ’ αυτού να “[διαφοροποιήσουμε] το εμπόριό μας σε όλο τον κόσμο”.
Νέα Ζηλανδία
Η κυβέρνηση της χώρας έχει δηλώσει ότι δεν θα προβεί σε αντίποινα κατά των δασμών 10% του Τραμπ στις εξαγωγές της, με την υπουργό Οικονομικών Nicola Willis να λέει ότι η Νέα Ζηλανδία “έχει αρκετή ανθεκτικότητα για να αντέξει” αυτή τη φορολόγηση. Ο πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λούξον δήλωσε ότι χαίρεται για την αναστολή των δασμών Τραμπ, αλλά “αυτό δεν αλλάζει τη θεμελιώδη διάθεσή μας να υποστηρίξουμε πολύ έντονα το ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο”.
Θα διαπραγματευτεί η Κίνα;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Τραμπ και η Κίνα έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση του εμπορικού τους πολέμου. Η Κίνα αντέδρασε στους δασμούς 145% που επέβαλε ο Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς 125% ως αντίποινα στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Bloomberg μετέδωσε την Τετάρτη ότι Κινέζοι αξιωματούχοι θέλουν η κυβέρνηση Τραμπ να κάνει “μια σειρά από βήματα” για να καθίσει το Πεκίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα θέλει επίσης η κυβέρνηση Τραμπ να έχει μια “πιο συνεπή” εμπορική θέση και να διορίσει έναν διαπραγματευτή για τις συνομιλίες, αλλά και να κατευνάσει τις ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Λέβιτ, δήλωσε την Τρίτη ότι “η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κίνας”, σημειώνοντας: “Η Κίνα πρέπει να κάνει μια συμφωνία μαζί μας. Όχι εμείς μαζί τους”.
Πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις;
Ο Μπέσεντ δεν έχει δώσει ξεκάθαρο “σήμα” για το πόσο θα μπορούσαν να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις ή αν θα υπήρχε επιπλέον παράταση στο “πάγωμα” των δασμών, εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις ως τότε. Ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox Business ότι οι εμπορικές συμφωνίες δεν θα ολοκληρωθούν γρήγορα, σημειώνοντας ότι “είναι πολύ περίπλοκες διαδικασίες” και “δεν μπορούν να ‘κλείσουν’ σε μια νύχτα”. Ωστόσο, ο σύμβουλος του Τραμπ, Κέβιν Χάσετ ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή “Fox and Friends” ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μπορεί να προχωρήσουν πιο γρήγορα από τις συνηθισμένες εμπορικές συμφωνίες, λέγοντας αστειευόμενος για το “πάγωμα” των 90 ημερών ότι “θα κάνουμε τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες και μετά θα έχουμε 10 ημέρες να ξεκουραστούμε”. “Αυτό είναι το σχέδιο”, πρόσθεσε ο Χάσετ.
Forbes