Σε διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, με στόχο τη διευθέτηση συνάντησης για το θέμα της ΑΤΑ. Ο υπουργός θα δει σε ξεχωριστές συναντήσεις συντεχνίες και εργοδότες και στη συνέχεια οι επαφές θα συνεχιστούν με κοινές συναντήσεις μέχρι την εξεύρεση συμφωνίας.
Η εξεύρεση ημερομηνίας για συνάντηση προσκρούει στις ειδικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισμένες αυτές τις μέρες τόσο οι εργοδότες όσο και οι συντεχνίες, με αποτέλεσμα, να μειώνονται οι επιλογές του Υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι συντεχνίες έχουν ξεκινήσει από χθες και συνεχίζουν σήμερα τις πρωτομαγιάτικες τους εκδηλώσεις. Ακολουθεί την Τρίτη 6 Μαϊου η ΠΑΣΥΔΥ, η οποία θα πραγματοποιήσει το 62ο Ετήσιο Συνέδριο των Αντιπροσώπων της συντεχνίας και το οποίο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την επομένη, δηλαδή την Τετάρτη 7 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), την οποία επίσης θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όλα αυτά και ενώ απομένουν λιγότερο από δυο μήνες μέχρι τη λήξη της υφιστάμενης συμφωνίας.
Όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός Εργασίας θα επιχειρήσει να «κλείσει» πρώτα τη συνάντηση με τις συντεχνίες και προς τούτο αναμενόταν να είχε ψες και σήμερα επαφές με τις ηγεσίες τους, στα πλαίσια των πρωτομαγιάτικων τους εκδηλώσεων. Τόσο η συνάντηση με τις συντεχνίες όσο και με τους εργοδότες έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας, δεδομένου ότι και οι δυο πλευρές παρουσιάζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους, οι οποίες είναι 100% εκ διαμέτρου αντίθετες. Δηλαδή, οι συντεχνίες ζητούν απόδοση της ΑΤΑ στο 100%, ενώ οι εργοδότες επιδιώκουν την κατάργηση του θεσμού, όπως ισχύει σήμερα και δημιουργία ενός άλλου μηχανισμού, ο οποίος πέραν του πληθωρισμού να λαμβάνει υπόψη το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, την ανεργία και την παραγωγικότητα.
Από την άλλη, το Υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να εξηγήσει στις δυο πλευρές, πώς μεταφράζεται η εξαγγελία για εκσυγχρονισμό της ΑΤΑ, η οποία έγινε τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον υπουργό Εργασίας. Ο οποίος παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να εξευρεθεί κοινή συνισταμένη, παρά το γεγονός ότι συντεχνίες και εργοδότες κατέρχονται με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει μετά την πρώτη κοινή συνάντηση, «είναι εφικτό να επιτευχθεί κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα που να είναι αμοιβαία επωφελές, όσον αφορά στο θέμα της ΑΤΑ». Το μέλλον της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, «θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας».
Σημαντική ωστόσο παράμετρος στην όλη διαδικασία ήταν οι παρεμβάσεις Προέδρου και υπουργού Εργασίας, οι οποίοι έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν είναι στα σχέδια τους η κατάργηση της ΑΤΑ. Αυτό έγινε μετά τη δημοσιοποίηση των εισηγήσεων του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων ήταν η κατάργηση θέσεων στο δημόσιο μετά την κένωση τους, η διεύρυνση της περιόδου για προσαύξηση από ετήσια σε κάθε δύο ή τρία χρόνια και ο περιορισμός ή αναστολής της ΑΤΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σημειώσει τότε ότι η σύσταση του ΔΝΤ για τον 13ο μισθό και την ΑΤΑ δεν προβληματίζει την Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν προηγουμένως που ήδη τα επεξεργαζόμαστε». Για το θέμα της ΑΤΑ, είχε ερωτηθεί και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου. Όπως είπε, οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι γνωστές και σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά αντίθετα η ενίσχυση και η βελτίωση του θεσμού, έτσι ώστε να μπορεί μέσα από τα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα να είναι πιο αποτελεσματικός για να προστατεύονται μέσα από αυτό οι μισθοί των εργαζομένων από την αύξηση του κόστους ζωής.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ