Close Menu
Cyprus TimesCyprus Times
  • Κύπρος
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Τρόπος ζωής
  • Υγεία
  • Χρήσιμος
  • Περισσότερο
    • Αθλητισμός
    • Δελτίο τύπου
    • Τάσεις
Τάσεις

Ιαπωνία: Δεκάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από νησιά έπειτα από 1.600 σεισμούς

8 Ιουλίου, 2025

Σεπτέμβριο αρχίζει η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για την ευθανασία – Καμία διαφοροποίηση στις θέσεις των κομμάτων

8 Ιουλίου, 2025

ΕΜΕΛ: Επενδύσεις €26 εκατ. στις δημόσιες συγκοινωνίες

8 Ιουλίου, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Εγγραφή σε Συνδέω-συωδεομαι
8 Ιουλίου, 2025
1:09 πμ
Cyprus TimesCyprus Times
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Κύπρος
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Τρόπος ζωής
  • Υγεία
  • Χρήσιμος
  • Περισσότερο
    • Αθλητισμός
    • Δελτίο τύπου
    • Τάσεις
Cyprus TimesCyprus Times
Αρχική σελίδα » Ασφυξία στην Κρήτη από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών – Πάνω από 1.200 άνθρωποι στο νησί
Κόσμος

Ασφυξία στην Κρήτη από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών – Πάνω από 1.200 άνθρωποι στο νησί

ΠροσωπικόΜε Προσωπικό7 Ιουλίου, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Telegram Email WhatsApp Copy Link

Αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τις ακτές της Λιβύης προς την Κρήτη καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, με τις αφίξεις να ξεπερνούν τους 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους του νησιού.

Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι που μίλησαν στο CNN Greece εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση, τονίζοντας ότι οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας έχουν φτάσει στα όρια της πληρότητάς τους και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Οι τοπικές αρχές απευθύνουν έκκληση για άμεση κρατική παρέμβαση και ενίσχυση των μηχανισμών υποδοχής, προκειμένου να διαχειριστεί η κρίσιμη αυτή κατάσταση.

Δήμαρχος Ρεθύμνου: Ξεπεράσαμε τους 1.000 ανθρώπους μέσα σε μία μέρα

Την εκτίμηση ότι οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στις ακτές της Κρήτης γίνονται στο πλαίσιο «της διαπραγματευτικής πίεσης της Λιβύης ενόψει της κοινής επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάγκνους Μπρούνερ» εκφράζει μιλώντας στο CNN Greece, o πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης.

«Μέσα σε μία μέρα ξεπεράσαμε τους 1.000 ανθρώπους. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αύξηση των ροών γίνεται στα πλαίσια της διαπραγματευτικής πίεσης» αναφέρει, σημειώνοντας μάλιστα ότι πλέον παρατηρείται ότι «τα σκάφη τα οποία καταφθάνουν είναι μάλιστα μεγαλύτερα από ό,τι στο παρελθόν».

«Είναι φανερό πως πρόκειται για διακίνηση από εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες εγμεταλλεύονται την ελπίδα νέων ανθρώπων και τους ξεζουμίζουν» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Όπως κάνει γνωστό ο ίδιος, στην συντριπτική τους πλειονότητα αυτοί που έφτασαν στο Ρέθυμνο είναι Αιγύπτιοι. «Από τους 442 που ήρθαν σήμερα, οι 385 είναι Αιγύπτιοι. Η κλιμάκωση είναι από την Αίγυπτο, γεγονός που σημαίνει πως είναι “τρύπια” τα αιγυπτο-λιβυκά σύνορα».

Επομένως, όπως συμπληρώνει, αποτελεί «τεράστια εισροή που προκαλεί για μεγάλη πίεση».

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η απουσία οργανωσης» τονίζει επίσης ο δήμαρχος.

«Είμαστε απροετοίμαστοι, ακολουθούμε το σύστημα βλέποντας και κάνοντας. Αν δεν γίνει μια διακριτή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα εξουσίας θα καταλήξουμε σε θεσμικό εμφύλιο πόλεμο» προειδοποιεί ο ίδιος.

«Πώς μπορώ να βρω ικανοποιητικές συνθήκες σε μία νύχτα» ρωτά ο ίδιος.

Παράλληλα, αναφέρει πως «υπάρχουν δημόσιοι χώροι που δεν χρησιμοποιούνται και πρέπει να καθοριστούν ως χώροι ταυτοποίησης και φιλοξενίας» διότι όπως εξηγεί «αυτή τη στιγμή μέσα στον εμπορικό λιμένα, στη ζώνη ασφαλείας βρίσκονται σε συνθήκες μη αποδεκτές 442 άνθρωποι».

«Πρέπει να αφήσουμε την θεσμική υποκρισία και με κριτήρια αντικειμενικά να ορίσουμε τους χώρους» επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης, για να προσθέσει πως πρέπει να οριστεί «πού πρέπει και γιατί πρέπει στο εκάστοτε συγκεκριμένο μέρος να μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και αν αυτο αποτελεί υπερμετρη επιβαρυνση, να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη».

«Είναι υπερεθνικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να το διαχειριζόμαστε χωρίς την ενίσχυση και την πρόβλεψη των αναλόγων δομών» υπογραμμίζει.

Αντιδήμαρχος Χανίων:«Βρισκόμαστε σε κλιμάκωση του φαινομένου»

Διαρκώς καταφθάνουν στην Κρήτη καραβιές προσφύγων και μεταναστών, ανθρώπων που όπως τονίζει στο CNN Greece η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη, προσπαθούν να διαφύγουν από τη φτώχεια.

Μάλιστα, σημειώνει πως το βράδυ αναμένεται να βρίσκονται στην περιοχή 590 άνθρωποι και απ’ ό,τι φαίνεται πρόκειται «να έχουμε συνεχώς ελεύσεις μεταναστευτικών ροών, μέσω της Λιβύης».

«Η γιγάντωση του φαινομένου έχει αρχίσει από τον Μάιο και τώρα φαίνεται πως βρισκόμαστε στο πικ του. Στην αρχή οι περισσότεροι ήταν Αιγύπτιοι. Πλέον το 80% των ανθρώπων που φτάνουν είναι από το Σουδάν και εν συνεχεία από την Αίγυπτο, την Υεμένη, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Η Υεμένη στέλνει τους λιγότερους» όπως αναφέρει η κα Ζερβουδάκη στο CNN Greece.

Η αντιδήμαρχος επισημαίνει πως στα Χανιά «εδώ και ένα χρόνο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια αξιοποιείται για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων ο εκθεσιακός χώρος στην Αγία, έκτασης 3.900 τετραγωνικών».

Όπως τονίζει η ίδια, ο Δήμος Χανίων φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών «ενώ δεν μας αναλογεί».

«Οι άνθρωποι πάνε στη Γαύδο ή στην Παλαιοχώρα. Διαθέτουμε περισσότερο δυναμικό και πόρους και για τον λόγο αυτό συνδράμουμε στη φιλοξενία τους, ωστόσο είναι ένα βάρος που δεν μας αναλογεί. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψη, την ένδυση, την υπόδυση και την υγιεινή τους» συμπληρώνει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Κρήτη έχει γίνει «το εφαλτήριο για να μεταβούν σε άλλες χώρες, με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης».

Όπως εξηγεί η κα Ζερβουδάκη «το Σουδάν έχει φυλετικές διαμάχες και βρίσκεται στα όρια της ακραίας φτώχειας. Στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές αντίστοιχα επικρατούν εξίσου κοινωνικοοικονομικοί λόγοι. Ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον».

Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όμως, θέτοντας το ερώτημα:

«Δεν ξέρω κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί και θέλει να το αντέξει».

Επισημαίνει ότι χρειάζεται ένα «οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο θα διασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια των ανθρώπων που φεύγουν από τις χώρες τους. Μιλάμε για ανθρώπους όχι για άψυχα αντικείμενα».

«Χρειάζεται μία ειλικρινής συζήτηση για το τι μπορεί να αντέξει η Ευρώπη και τα κράτη πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα» καταλήγει η αντιδήμαρχος.

Κυβερνητική κινητοποίηση

Οι αυξημένες προσφυγικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη έχουν προκαλέσει εδώ και ημέρες έντονη κινητοποίηση της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει το πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και να συναντάται και με τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης.

Όπως έχει ανακοινωθεί, δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ήδη στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, κοντά στη Λιβύη, για να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο.

Στόχος της αποστολής είναι η αποτροπή παράνομων διελεύσεων μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη και η Γαύδος, στο πλαίσιο ενισχυμένων μέτρων θαλάσσιας ασφάλειας και ελέγχου.

Μεγάλη είναι η ανησυχία των τοπικών αρχών για το φαινόμενο καθώς καλούνται να επωμιστούν το βάρος της φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών.

Το μεταναστευτικό ήταν και ένα από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Στρατάρχη Χαφτάρ την Κυριακή (6/7).

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ στη Βεγγάζη με τον Στρατάρχη Χαφτάρ, καθώς επίσης και με μέλη της οικογένειάς του υπό τη θεσμική τους ιδιότητα. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω ζητήματα, τα οποία αφορούν το μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς επίσης και τη διμερή μας συνεργασία», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και συνέχισε:

«Με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις και ρίζες. Μας συνδέει επίσης η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μια Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας».

cnn.gr

Συνέχισε να διαβάζεις

Ιαπωνία: Δεκάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από νησιά έπειτα από 1.600 σεισμούς

Σαρωτικοί δασμοί από Τραμπ σε πλήθος χωρών – Προειδοποιήσεις για αντίποινα

Δείπνο Τραμπ – Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο: Στο επίκεντρο η νέα γεωπολιτική δυναμική στη Μέση Ανατολή

Σάλος στην Κίνα για σεξιστικό βιντεοπαιχνίδι: «Η εκδίκηση στους χρυσοθήρες» διχάζει κοινό και social media

Σοκ στην Αμαλιάδα: Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου για τη δολοφονία τριών βρεφών – Ανάμεσά τους τα δύο της παιδιά

Τέξας: «Γράφαμε τα ονόματά μας στα σώματά μας, για να μας αναγνωρίσουν» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την κατασκήνωση της φρίκης

Επιλογές συντακτών

Ιαπωνία: Δεκάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από νησιά έπειτα από 1.600 σεισμούς

8 Ιουλίου, 2025

Σεπτέμβριο αρχίζει η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για την ευθανασία – Καμία διαφοροποίηση στις θέσεις των κομμάτων

8 Ιουλίου, 2025

ΕΜΕΛ: Επενδύσεις €26 εκατ. στις δημόσιες συγκοινωνίες

8 Ιουλίου, 2025

Σαρωτικοί δασμοί από Τραμπ σε πλήθος χωρών – Προειδοποιήσεις για αντίποινα

8 Ιουλίου, 2025

Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ερχόμενη Δευτέρα η απόφαση του ΕΔΑΔ – «Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έπρεπε να παραιτηθεί», λέει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου

7 Ιουλίου, 2025

Τελευταία νέα

Διχασμένη η ΕΕ για τελική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

7 Ιουλίου, 2025

Δείπνο Τραμπ – Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο: Στο επίκεντρο η νέα γεωπολιτική δυναμική στη Μέση Ανατολή

7 Ιουλίου, 2025

Συνεχίζονται οι απάτες μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων και e-mail

7 Ιουλίου, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Cyprus Times. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Οροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?