Αλυσιδωτές επιπτώσεις προέκυψαν με την ακύρωση των προαγωγών των Αστυνόμων Α’ και Β’ στην Αστυνομία, αφού παρουσιάζονται προβλήματα στις επόμενες κρίσεις, στις πειθαρχικές ακόμα και στις προσλήψεις νέων αστυνομικών.

Η στασιμότητα που υπάρχει με τις προαγωγές που ακυρώθηκαν, έχει προκαλέσει πάγωμα στις αλλαγές που προωθούνται, ενώ πόστα σε διευθύνσεις και τμήματα παραμένουν κενά, επειδή δεν μπορούν να γίνουν προαγωγές. Εδώ και μήνες και οι τέσσερις θέσεις των βοηθών αρχηγών παραμένουν κενές, αφού οι προηγούμενοι βαθμοί όσων τις κατέχουν ακυρώθηκαν μετά από προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Το θέμα, όπως δήλωσε στο philenews ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για γνωμοδότηση. Ζητήθηκε γνωμάτευση, είπε, αν μπορούμε να προχωρήσουμε με καινούργιες προαγωγές αφού γίνουν επαναξιολογήσεις στη βάση των αποφάσεων των δικαστηρίων ή κατά πόσο θα ζητηθεί η επίσπευση των εφέσεων που έχουν ασκηθεί από τη Νομική Υπηρεσία.

Εν αναμονή της απάντησης από τη Ν. Υπηρεσία, τα πράγματα είναι στάσιμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν προαγωγές τουλάχιστον στους ανώτερους και ανώτατους βαθμούς, ενώ πειθαρχικές για τις οποίες απαιτείται η σύσταση Επιτροπής από ανώτερους αξιωματικούς, ή αν κάποιος προέδρευε μιας επιτροπής και στη συνέχεια έχασε τον βαθμό του, δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Μια σκέψη που έγινε για προαγωγές υπεράριθμων ώστε να λυθεί το πρόβλημα με αυτούς που κέρδισαν τις προσφυγές δεν φαίνεται προς το παρόν να προωθείται, εν αναμονή και της θέσης της Νομικής Υπηρεσίας. Αρκετές θέσεις που πρέπει να πληρωθούν με ανώτερους αξιωματικούς χηρεύουν, επειδή δεν μπορούν ν’ αρχίσουν δουλειά οι Επιτροπές Αξιολόγησης, αφού προβλέπουν τη συμμετοχή βοηθού αρχηγού και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ουδείς διαθέσιμος. Μάλιστα, και οι τέσσερις βοηθοί αρχηγοί μεταβαίνουν στην εργασία τους με πολιτικά αντί με υπηρεσιακή στολή, μέχρι να βρεθεί λύση με τις ακυρωτικές αποφάσεις.

Τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκύπτουν συζητούνται συχνά μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας ώστε να βρεθεί λύση και να μην αυξάνονται κενά κυρίως από αφυπηρετήσεις. Εντός του 2024 αφυπηρετεί ένας βοηθός αρχηγός, τον ερχόμενο μήνα αποχωρεί ο διευθυντής Τμήματος Γ’ στο Αρχηγείο Αστυνομίας, υπάρχουν ήδη αρκετές κενές θέσεις βοηθών διευθυντών ή τμημάτων, οπότε δημιουργείται μια δυσλειτουργική κατάσταση με αρκετές συνέπειες. 

Exit mobile version