11 Ιουλίου, 2025
10:42 πμ

Στις 10.598 ανήλθαν οι περιπτώσεις μαθητών που χρειάστηκε να παραπεμφθούν κατά την περσινή σχολική χρονιά (2023 – 2024) στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) για να υποστηριχθούν σε διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία χρήζουν διαχείρισης και αντιμετώπισης.

Αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη σχολική χρονιά (2022 – 2023) κατά την οποία οι αντίστοιχες περιπτώσεις παιδιών ήταν 9.316.

Επίσης, κατά την περσινή σχολική χρονιά, ποσοστό 11,1% των μαθητών που παραπέμφθηκαν στην ΥΕΨ παρουσίαζαν προβλήματα βίας και προβλήματα συμπεριφοράς στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι διαταραχές διαγωγής, εναντιωματικής προκλητικής διαταραχής, η επιθετικότητα κ.α.).

Συγκεκριμένα: 349 περιστατικά (3,3%) ήταν περιπτώσεις με προβλήματα συμπεριφοράς – βία – επιθετικότητα και 827 περιστατικά (7,8%) με τα ίδια προβλήματα αλλά με συννοσηρότητα άλλων διαγνώσεων.

Ένα επιπλέον ποσοστό περίπου της τάξης του 9% του μαθητικού πληθυσμού που παραπέμφθηκε στην ΥΕΨ (941 περιστατικά) αντιμετωπίζει συναισθηματικές δυσκολίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι καταθλιπτικές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές συνδεόμενες με τραύμα κ.λπ.) που πολύ συχνά συνυπάρχουν με προβλήματα παραβατικότητας.

Τα πιο πάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε απάντηση της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, προς τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Γιώργο Κάρουλλα, ο οποίος της υπέβαλε ερώτηση με τα ακόλουθα σημεία:

> Πόσες παραπομπές παιδιών σε εκπαιδευτικούς ψυχολόγους καταγράφηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά κατά επαρχία;  

> Πόσες παραπομπές από αυτές αφορούν σε παραβατικότητα;  

> Πόσες παραπομπές που αφορούν σε παραβατικότητα αναλογούν σε κάθε εκπαιδευτικό ψυχολόγο της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας;

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία που έχει καταγράψει στην απάντησή της η κ. Μιχαηλίδου, προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των παραπομπών των μαθητών σε εκπαιδευτικούς ψυχολόγους.

Αναλυτικά:

> Σχολική χρονιά 2019 – 2020: 7.229 παραπομπές μαθητών.

> Σχολική χρονιά 2020 – 2021: 7.789 παραπομπές.

> Σχολική χρονιά 2021 – 2022: 8.480 παραπομπές.

> Σχολική χρονιά 2022 – 2023: 9.316 παραπομπές.

> Σχολική χρονιά 2023 – 2024: 10.598 παραπομπές.

Όσον αφορά στα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς που καλείται να διαχειριστεί κάθε εκπαιδευτικός ψυχολόγος ετησίως ανέρχονται περίπου σε 30 – 40. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά δε είναι κάθε χρόνο τα ίδια, ούτε και η πολυπλοκότητα ή επικινδυνότητα που τα χαρακτηρίζει.

Οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι εργάζονται στο επίπεδο ολόκληρου του σχολείου: Σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, με το ίδιο το παιδί, τους γονείς/κηδεμόνες, τους εκπαιδευτικούς και, όπου θεωρείται αναγκαίο, με άλλους ειδικούς επαγγελματίες ή φορείς.

Η ΥΕΨ μετά από αιτήματα των σχολείων ή εάν κριθεί απαραίτητο από την Υπηρεσία, αναλαμβάνει δράσεις που αφορούν θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι εφαρμόζουν και αναπτύσσουν στις σχολικές μονάδες προγράμματα, παρεμβάσεις, βιωματικά εργαστήρια καθώς και εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών/μαθητριών και σχολικών βοηθών.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται, η ΥΕΨ έχει επίσης αναπτύξει σχέδιο δράσης για διαχείριση κρίσεων στο χώρο του σχολείου στο πλαίσιο συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ψυχολόγων σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων και ψυχολογικών πρώτων βοηθειών.

Exit mobile version