Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν τα δεδομένα σε όλα τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, δημόσια και ιδιωτικά, που προσφέρουν υπηρεσίες μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενώ στον δημόσιο τομέα άρχισε να λειτουργεί και ο θεσμός των ΤΑΕΠ κατηγορίας 2 με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας να προσφέρει ήδη τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στους πολίτες από την 1η Απριλίου.
Η παρουσία ή η διαθεσιμότητα γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων από την 1η Ιουνίου, θα θεωρείται επιβεβλημένη, ενώ τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ που διαθέτουν υπηρεσίες ΤΑΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις απολαβές τους μέχρι και κατά €20 ανά περιστατικό, εάν καταφέρουν να καλύψουν σειρά ποιοτικών κριτηρίων τα οποία τίθενται σε εφαρμογή στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδιασμού.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι επιβεβλημένη η διαθεσιμότητα, επί 24ωρου βάσεως, γιατρών που κατέχουν την ειδικότητα της:
– Παθολογίας.
– Καρδιολογίας.
– Γενικής χειρουργικής.
– Ορθοπεδικής και Ακτινολογίας.
Ταυτόχρονα, το κάθε ΤΑΕΠ πρέπει να διαθέτει επί καθημερινής βάσης γιατρούς τουλάχιστον μιας από τις ειδικότητες της:
– Νευρολογίας.
– Παιδιατρικής.
– Εντατικολογίας,
– Ακτινολογίας (με δυνατότητα διενέργειας πράξεων επεμβατικής ακτινολογίας).
Σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει ήδη καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία και εγκρίθηκαν χθες μετά από συζήτηση και από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.
Μεταξύ των κριτηρίων, ο χρόνος αναμονής των ασθενών στην αίθουσα αναμονής των ΤΑΕΠ, ο χρόνος παραμονής τους στο Τμήμα μέχρι την έκδοση εξιτηρίου ή τη μεταφορά σε θάλαμο για νοσηλεία, ο χρόνος που μεσολαβεί από την άφιξη ενός ασθενούς με ασθενοφόρο μέχρι την αποδέσμευση του ασθενοφόρου και τέλος η αξιολόγηση των υπηρεσιών των ΤΑΕΠ από τους ίδιους τους ασθενείς.
Πέραν αυτών, το σχέδιο προβλέπει ότι τα ΤΑΕΠ θα αξιολογούνται για:
>> Τον χρόνο που μεσολαβεί από τη διαδικασία της διαλογής μέχρι τη διαχείριση από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
>> Το ποσοστό των ασθενών οι οποίοι αποχωρούν πριν ή μετά τη διαλογή χωρίς να τύχουν διαχείρισης από το Τμήμα.
>> Το ποσοστό των ασθενών, οι οποίοι επισκέπτονται οποιοδήποτε ΤΑΕΠ εντός 72 ωρών από την προηγούμενη επίσκεψη τους.
Τα συγκεκριμένα κριτήρια έχουν καθοριστεί από τον ΟΑΥ μετά από διαβούλευση με τα νοσηλευτήρια τα οποία λειτουργούν ΤΑΕΠ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Κάθε ένα από τα ποιοτικά κριτήρια έχει διαφορετική βαρύτητα στο πλαίσιο του σχεδίου υπολογισμού της τελικής αποζημίωσης των ΤΑΕΠ από τον Οργανισμό.
Όλα τα μη επείγοντα καταλήγουν στο ΤΑΕΠ κατηγορίας 2
Σε ό,τι αφορά το ΤΑΕΠ κατηγορίας 2, το οποίο συμπληρώνει αυτή την εβδομάδα, έναν μήνα λειτουργίας, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι έχει ήδη αρχίσει να καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό (γύρω στο 20%) των ασθενών που προσέρχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών. Το συγκεκριμένο Τμήμα εξυπηρετεί ασθενείς οι οποίοι κατά τη διαδικασία της διαλογής διαπιστώνεται ότι ανήκουν στις κατηγορίες 4 και 5.
Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται περιστατικά κατά τα οποία ο ασθενής χρειάζεται εξυπηρέτηση για μη απειλητική κατάσταση. Για παράδειγμα κάποιος που είχε ένα ατύχημα στο πόδι υποβάλλεται σε ακτινογραφία κ.λπ. ή περιστατικά τα οποία χρήζουν μόνο ιατρικής εξέτασης.
Η δυνατότητα υποβολής ασθενών σε διαγνωστικές εξετάσεις, αποτελεί και τη βασική διαφορά των Τμημάτων κατηγορίας 2 από τα εφημερεύοντα ιατρεία τα οποία λειτουργούν, κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η λειτουργία του Τμήματος κατηγορίας 2 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, από την 1η Απριλίου μέχρι και το τέλος της περασμένης εβδομάδας κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχής και είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί η επέκταση του θεσμού και σε άλλες επαρχίες.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, είχε συζητηθεί και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας το ενδεχόμενο λειτουργίας ΤΑΕΠ διαφορετικών κατηγοριών ώστε να αποσυμφορηθούν τα υφιστάμενα Τμήματα και να εξυπηρετούνται χωρίς μεγάλη αναμονή τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Προς το παρόν η λειτουργία ΤΑΕΠ κατηγορίας 2 αφορά μόνο τα κρατικά νοσηλευτήρια.