Η γυναίκα υποβλήθηκε σε μαστογραφία, στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου του υπουργείου Υγείας. Το αποτέλεσμα της μαστογραφίας έδωσε ενδείξεις που επέβαλλαν περαιτέρω διερεύνηση. Η γυναίκα αποτάθηκε στον προσωπικό της γιατρό, ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορούσε, βάσει των κανονισμών που εφαρμόζονται στο ΓεΣΥ, να εκδώσει τα απαιτούμενα παραπεμπτικά και της συνέστησε να αποταθεί σε ειδικό γιατρό, αρμόδιας ειδικότητας. Αποτάθηκε στον ειδικό γιατρό ο οποίος όμως την ενημέρωσε ότι τα παραπεμπτικά θα έπρεπε να εκδοθούν από τους γιατρούς του Κέντρου στο οποίο υπεβλήθη στην μαστογραφία. Διατηρώντας την υπομονή της η γυναίκα αποτάθηκε εκ νέου στο Κέντρο, από όπου όπως ήταν αναμενόμενο, την ενημέρωσαν ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο από τον ειδικό γιατρό. Τελικά η γυναίκα, αποτάθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου για να βρει το δίκιο της.

Για λόγους σωστής ενημέρωσης αναφέρεται ότι οι εξετάσεις που ακολουθούν μια μαστογραφία που έδωσε ενδείξεις οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση δεν συνταγογραφούνται ούτε από τα κέντρα μαστογραφίας, ούτε από τους προσωπικούς γιατρούς αλλά από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Η περίπτωση της γυναίκας που ταλαιπωρήθηκε μέχρι να εξασφαλίσει τα παραπεμπτικά που χρειαζόταν και να προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να γνωρίζει τα επόμενα της βήματα, δεν ήταν η μοναδική που καταγράφηκε κατά τον μήνα Απρίλιο από το Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ.

Αριθμός παραπόνων που καταγράφηκαν στο Παρατηρητήριο τον Απρίλιο, αφορούσαν διαβητικούς, οι οποίοι, λόγω της αλλαγής της συσκευής μέτρησης του διαβήτη που παρέχεται μέσω του ΓεΣΥ ταλαιπωρήθηκαν μέχρι που να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν.

Σε μια περίπτωση ασθενής που χρειάστηκε συσκευή μέτρησης του διαβήτη αποτάθηκε σε νοσοκομειακό φαρμακείο από όπου και ενημερώθηκε ότι πλέον οι συσκευές αυτές χορηγούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε οι διαδικασίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί πλήρως με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσκολίες στην προμήθεια. Δεύτερος ασθενής ο οποίος διέθετε συσκευή ενημερώθηκε ότι η συσκευή του δεν ήταν συμβατή με τα αναλώσιμα (ταινίες μέτρησης) που μπορεί να προμηθευτεί μέσω του ΓεΣΥ.

Η κατηγορία «φάρμακα και θεραπείες» ήταν για άλλο έναν μήνα πρώτη σε ό,τι αφορά τον αριθμό παραπόνων που δέχθηκε το Παρατηρητήριο Ασθενών.

Αρκετοί ασθενείς ανέφεραν ελλείψεις στα εξειδικευμένα φάρμακα που εξασφαλίζουν από νοσοκομειακά φαρμακεία ενώ και πάλι καταγράφηκαν διαμαρτυρίες από πλευράς πρώην δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι λόγω της περσινής απόφασης της Βουλής έχουν χάσει το δικαίωμα της δωρεάν λήψης διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής.

Πέραν αυτών:

>> Υπερήλικας ασθενής, ανέφερε ότι ταλαιπωρείται επειδή υποχρεώνεται να μεταβαίνει κάθε μήνα σε νοσοκομειακό φαρμακείο για να παίρνει τα φάρμακα του και εισηγήθηκε όπως δίνονται μεγαλύτερες ποσότητες στους ασθενείς για να καλύπτουν τις ανάγκες τους για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα. (Σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στον ΟΑΥ από την ΟΣΑΚ πριν από περίπου δύο χρόνια. Ο ΟΑΥ ανταποκρίθηκε θετικά ωστόσο η διαδικασία δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή).

>> Άλλος ηλικιωμένος καρκινοπαθής ανέφερε στο Παρατηρητήριο Ασθενών ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού του για λήψη θεραπείας ακυρώθηκαν αρκετές φορές επειδή το φαρμακευτικό σκεύασμα που του χορηγείται παρουσίαζε έλλειψη. Μετά από σχετική διερεύνηση διαπιστώθηκε ότι η επαναλαμβανόμενη συνταγή του είχε φθάσει στη λήξη της και θα έπρεπε να υποβληθεί από τον γιατρό του νέο αίτημα στον ΟΑΥ για έγκριση. Το αίτημα, όπως πληροφορούμαστε έχει υποβληθεί.

>> Δεύτερη ασθενής με σπάνια πάθηση ανέφερε ότι ασθενής με σπάνια πάθηση λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Τα ραντεβού της θεραπείας όμως αναβάλλονται συνεχώς με την αιτιολογία ότι το σκεύασμα που της χορηγείται, επίσης παρουσιάζει έλλειψη.

>> Σε τρίτη περίπτωση χρόνιος ασθενής, λόγω έλλειψης του φαρμάκου που λαμβάνει από το νοσοκομειακό φαρμακείο της επαρχίας του, υποχρεώνεται να πηγαίνει σε άλλη επαρχία για να εξυπηρετηθεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκαλεί και το παράπονο που υποβλήθηκε από γιατρό στο Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ. Συγκεκριμένα, προσωπικός γιατρός ενηλίκων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη διαχείριση των υπερβολικών απαιτήσεων των ασθενών του. Όπως είπε, μάλιστα, διαπιστώνει πως αρκετοί ασθενείς «δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και χρειάζονται εκπαίδευση».

Υποστήριξε ότι «το ευρύ κοινό δεν θα κατανοήσει το “ταξίδι του ασθενή”» που δημιούργησε ο ΟΑΥ και εισηγήθηκε «όπως ο ΟΑΥ διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους δικαιούχους σε περιοχές και εκτός αστικών κέντρων, ώστε να γίνει ενημέρωση με απλό και κατανοητό τρόπο».

Ενδεχόμενο κατάχρησης του ΓεΣΥ

Τα παράπονα που υποβλήθηκαν από δύο ασθενείς, παραπέμπουν σε ενδεχόμενο καταχρήσεων εντός Γενικού Συστήματος Υγείας.

Στην πρώτη περίπτωση, ασθενής με πολλά προβλήματα υγείας ανέφερε ότι κάθε χρόνο υποβαλλόταν σε εξετάσεις από ειδικό γιατρό. Ενώ μέχρι και τον περασμένο χρόνο οι εξετάσεις διενεργούνταν την ίδια μέρα στο ίδιο ραντεβού, αυτή τη φορά ,ο γιατρός του είπε ότι θα πρέπει να γίνουν σε ξεχωριστά ραντεβού οι εξετάσεις, χωρίς επαρκή, όπως υποστήριξε, δικαιολογία.

Στη δεύτερη περίπτωση η καταγγελία αφορούσε χειρουργική επέμβαση που, όπως ανέφερε ο ασθενής, δεν ήταν αναγκαία. Όταν αποτάθηκε στον ΟΑΥ, έλαβε την απάντηση ότι το αίτημα του δεν ενέπιπτε στις αρμοδιότητες του oργανισμού. Ο ασθενής κινήθηκε νομικά εναντίον του γιατρού, ενώ υπέβαλε στον ΟΑΥ και συγκεκριμένα στοιχεία.

Exit mobile version