11 Ιουλίου, 2025
2:39 πμ

Μετά από μακρά συζήτηση και έντονες τοποθετήσεις η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πριν από λίγο τις έξι συν μία προτάσεις νόμου, με τις οποίες θα αρθούν μερικώς οι στρεβλώσεις για τις πολλαπλές συντάξεις και την παράλληλη καταβολή σύνταξης και μισθούςστους εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους.

Το νέο πλαίσιο εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ και των Οικολόγων. Αποχή τήρησαν ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ. Καταψήφισε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Πρόκειται για τις έξι προτάσεις νόμου των Δημήτρη Δημητρίου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Αλεξάνδρας Ατταλίδου και Σταύρου Παπαδούρη.

Το νέο πλαίσιο για τα συνταξιοδοτικά οφελήματα κρατικών αξιωματούχων θα διαμορφωθεί ως εξής:

-Επέκταση της καταβολής σύνταξης στο 65ο έτος, στις περιπτώσεις κρατικών αξιωματούχων οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν σύνταξη στο 60ό έτος. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, προέδροι και μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ). Θα αφορά τη σύνταξη που κερδίζεται ή θεμελιώνεται από θητεία ή υπηρεσία μετά την 1η Ιουνίου 2026.

– Αναστολή μέρους της κερδηθείσας ή θεμελιωθείσας σύνταξης για υπηρεσία ή θητεία που αρχίζει από την 1η Ιουνίου 2026 (έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων) και μετά, στην περίπτωση των υπαλλήλων του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και των αξιωματούχων οι οποίοι μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναλαμβάνουν αξίωμα, λειτούργημα ή θέση είτε στη Δημοκρατία, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Συμψηφισμός κερδηθεισών ή θεμελιωθεισών συντάξεων για θητεία ή υπηρεσία από την 1η Ιουνίου 2026 και μετά σε διαφορετικά αξιώματα, λειτουργήματα ή θέσεις, στις περιπτώσεις προσώπων που δεν εμπίπτουν στο υφιστάμενο, από το 1980, πλαίσιο αναστολής συντάξεων, ώστε η καταβλητέα σύνταξη στο σύνολό της να μην υπερβαίνει το 1/2 των υψηλότερων συντάξιμων απολαβών.

-Προστασία του δικαιώματος σε θεμελιωθείσα σύνταξη για υπηρεσία σε θέση στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και/ή άλλο αξίωμα ή λειτούργημα το οποίο ο δικαιούχος κατείχε πριν από την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων, η οποία θα καταβάλλεται επιπροσθέτως.

-Παρέχεται η εξουσία στον Γενικό Λογιστή να εκδίδει εγκυκλίους που να ρυθμίζουν την καλύτερη εφαρμογή των νόμων, περιλαμβανομένου του καταμερισμού της σύνταξης που θα καταβάλλεται από κάθε ταμείο συντάξεων, στη βάση των συντάξιμων απολαβών για θητεία ή υπηρεσία και της κατ’ αναλογίαν περιόδου θητείας ή υπηρεσίας σε κάθε αξίωμα, λειτούργημα ή θέση.

-Παράλληλα, περιλήφθηκε και πρόνοια για την καταβολή ελάχιστης αμοιβής, ύψους €500, για σκοπούς μετριασμού των επιφυλάξεων σε σχέση με τη στέρηση σύνταξης.

Πριν την έγκριση του πακέτου των προτάσεων νόμου, εγκρίθηκε τροπολογία των Οικολόγων και του ΔΗΚΟ με την οποία οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται μόνο για τους μελλοντικούς αξιωματούχους.

Επίσης εγκρίθηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ με την οποία διασαφηνίζεται πως οι συντάξεις δεν θα συμψηφίζονται αλλά θα υπολογίζονται στη βάση μεθοδολογίας από το Γενικό Λογιστήριο. Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΕΛΑΜ με την οποία τα χρήματα που εξοικονομούνται να καταλήγουν στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επίσης εγκρίθηκε η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ με την οποία  παρέχεται η δυνατότητα σε αξιωματούχο που διορίζεται ή εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση να υποβάλλει προς τον αρμόδιο υπουργό δήλωση αποποίησης κρατικής σύνταξης για τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπηρετεί στο συγκεκριμένο αξίωμα. Μάλιστα, όσοι δεν το πράττουν, θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα τους.

Κομματικές παρεμβάσεις

Στις τοποθετήσεις τους  βουλευτές από πολλά κόμματα, κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει είτε σε αναπομπή, είτε σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως είπαν, θα πρέπει να αφήσουν το νόμο να εφαρμοστεί καθώς με αυτό θα σταματήσει το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων για τους κρατικούς αξιωματούχους.

Η Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε πως έχουμε ενώπιον μας ένα προκλητικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί. Όπως είπε, δεν μπορούν κάποιοι να λαμβάνουν συντάξεις των 5 χιλ. ευρώ και άλλοι ελάχιστες συντάξεις. «Ό,τι ψηφίζουμε είναι από τούδε και στο εξής και πρέπει να σταλθεί και ένα μήνυμα για ενότητα. Το βλέπω ως ζήτημα δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε να έχουμε αιωνόβιους βουλευτές και υπουργούς» πρόσθεσε. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει υπόψη όσα λέχθηκαν στη Βουλή και να μπει τέλος στα προκλητικά ωφελήματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης, απήθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατία, σε περίπτωση που κάνει αναφορά του νόμου να επιδιώξει με τη Βουλή να βρεθεί μια συναινετική λύση. « Μαζί Βουλή και εκτελεστική εξουσία να εξετάσουμε την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που είναι πρόταση του Γενικού Λογιστή», είπε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανάφερε πως ο κόσμος διψά για δικαιοσύνη και να μπει τέλος στα υπερπρονόμια. Είπε πως η πλειοψηφία των κόμματων επιθυμούν την κατάργηση πολλαπλών συντάξεων, καταβολή σύνταξης και μισθού και αύξηση της συνταξιότηση στο 65ο έτος.

Όπως είπε, η κυβέρνηση έπρεπε να καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο να έχει την φιλοσοφία των κομμάτων. «Για να είμαστε ειλικρινής, η κυβέρνηση επέλεξε να μην αγγίξει το βαθύ κράτος των υπερπρονομίων, και υπό το φόβο της αντισυνταγματικότητας έχουμε τις προτάσεις νόμου, που δεν εξευτελίζουν προηγουμενους και νυν» συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιώτης, ένας από τους λόγους που αντιδρά η κοινωνία είναι η μεγάλη απόσταση των χαμηλοσυνταξιούχων με τα υπερπρονόμια που λαμβάνουν αξιωματούχοι.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε πως το νομοσχέδιο ανεπαρκές,, επισημαίνοντας πως οι κομματικές προτάσεις κινδυνεύουν να κριθούν ως αντισυνταγματικές.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε πως δικαιολογημένα το θέμα προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, τονίζοντας πως η ΔΗΠΑ απαιτεί την οριστική επίλυση του θέματος. Υπέδειξε, πως θα πρέπει να σταματήσουν να αρθούν οι αδικίες και οι ανισότητες.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, είπε, πως έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες για το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων, επισημαίνοντας πως οι δικαστικές αποφάσεις έθεσαν περιορισμούς στη Βουλή που αφορούν την σύνταξη ως περουσιακό στοιχείο και για την προσδοκία. «Και να θέλουμε να τις καταργήσουμε, δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί θα  ήταν αντισυνταγματικό» πρόσθεσε. Εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει αναφορά του νόμου από Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά να προχωρήσει σε αναπομπή για να γνωρίζουν τους λόγους. Σημείωσε, πως είναι καιρός οι κρατικοί αξιωματούχοι να λαμβάνουν τη σύνταξη, όπως τους υπόλοιπους πολίτες.

Exit mobile version