Η Περιβαλλοντική Αρχή απέρριψε την αίτηση της εταιρείας Stivo Trading Ltd για την κατασκευή αιολικού πάρκου 33 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 49,5 MW, εντός και πλησίον της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Ποταμός Παναγίας Στάζουσας και Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) Δάσος Σταυροβουνίου, στις κοινότητες Πυργά, Κλαυδιά και Αλεθρικό.

Σύμφωνα με την γνωμάτευση, η υλοποίηση του έργου θα επέφερε σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα προστατευόμενα ενδιαιτήματα και είδη των περιοχών του δικτύου Natura 2000, όπως τον Σπιζαετό, τη Γαλαζοκόρακας και το Όρνιο. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η καταστροφή ή υποβάθμιση των χώρων φωλεοποίησης και τροφοληψίας αυτών των ειδών, καθώς και ο αυξημένος κίνδυνος πρόσκρουσης ή ηλεκτροπληξίας λόγω των ανεμογεννητριών και των υποδομών μεταφοράς ενέργειας.

Επιπλέον, αξιολογήθηκαν νέα επιστημονικά δεδομένα που προέκυψαν μετά το 2019, όπως η παρακολούθηση του Σπιζαετού μέσω πομπών GPS, η οποία αποκάλυψε εκτεταμένη χρήση της περιοχής από το είδος, γεγονός που μέχρι τότε αγνοείτο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον τρεις Σπιζαετοί έχουν θανατωθεί από πρόσκρουση σε ενεργειακές υποδομές και άλλοι πέντε από ηλεκτροπληξία.

Η Περιβαλλοντική Αρχή επισήμανε ότι ήδη στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν τέσσερα αιολικά πάρκα, αυξάνοντας το σωρευτικό φορτίο στην περιοχή και καθιστώντας τους υπόλοιπους φυσικούς χώρους κρίσιμους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η εγκατάσταση και πέμπτου έργου στην περιοχή θεωρήθηκε οριακή για τη βιωσιμότητα των προστατευόμενων πληθυσμών, οδηγώντας στη σύσταση μη ανανέωσης της προσωρινής πολεοδομικής άδειας.

Η αίτηση για την ανάπτυξη του έργου είχε υποβληθεί αρχικά το 2008 και από τότε έχει υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, μειώσεις στον αριθμό ανεμογεννητριών και επανεξετάσεις. Ωστόσο, η περιβαλλοντική ευαισθησία της περιοχής και οι σωρευτικές επιπτώσεις από προγενέστερες αναπτύξεις οδήγησαν την αρμόδια αρχή σε τελική αρνητική γνωμοδότηση, βάζοντας φρένο στα σχέδια επέκτασης του συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ στην περιοχή.

Η Περιβαλλοντική Αρχή διαπίστωσε ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές, στους στόχους διατήρησης και τα προστατευόμενα είδη της περιοχής. Στη γνωμάτευση αναφέρεται σε νέα στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχουν προκύψει σε σχέση με την αρχική αξιολόγηση του έργου το 2009 και μετέπειτα από το 2019.

Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο έργο βρίσκεται εντός και πλησίον της ΖΕΠ Ποταμός Παναγίας Στάζουσας (2 ανεμογεννήτριες βρίσκονται εντός της ΖΕΠ, μία εφάπτεται της περιοχής και μία βρίσκεται πλησίον), απέχει περίπου 1.000 μ. από τα όρια της ΕΖΔ Δάσος Σταυροβουνίου, υπάρχουν υφιστάμενες εναέριες γραμμές Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δύο λατομεία στα δυτικά και κτηνοτροφικό υποστατικό σε απόσταση περίπου 3000 μ., καθώς και τα τέσσερα υφιστάμενα αιολικά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή, όπου ένα υφιστάμενο αιολικό πάρκο στα βορειοανατολικά βρίσκεται μερικώς εντός και το υπόλοιπο εφάπτεται της περιοχής ΖΕΠ Ποταμός Παναγίας Στάζουσας.

Στις 5/7/2023, η αιτήτρια εταιρία υπέβαλε αίτηση για έγκριση νέων τροποποιημένων στοιχείων που αφορούσε τη μείωση του αριθμού ανεμογεννητριών από 10 σε 4 (δύο εκ των οποίων τοποθετούνταν εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και συνεπώς περιοχής που περιλαμβάνεται στο δίκτυο περιοχών Natura 2000 και δύο στα όρια και πλησίον της περιοχής ΖΕΠ), και μερική μείωση της συνολικής ισχύος από 22,5 MWp σε 18 MWp.

Η Περιβαλλοντική Αρχή, ζήτησε να υποβληθεί ΜΕΟΑ εφόσον, είχε παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την αρχική αδειοδότηση, υπήρχε ουσιαστική διαφοροποίηση του έργου μετά την τελευταία περιβαλλοντική αξιολόγηση του 2019 και της προσωρινής πολεοδομικής άδειας που έληγε την 9/11/2024, αλλά και νέων επιστημονικών στοιχείων για την βιοποικιλότητα της ΖΕΠ, τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη, πριν την εξέταση οποιασδήποτε περαιτέρω νέας παράτασης ισχύος της προσωρινής πολεοδομικής έγκρισης.

Exit mobile version