Μία εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Συριακή Κυβέρνηση αποδέχθηκε να παραλάβει πίσω μετανάστες που επεχείρησαν να φτάσουν στο νησί με σκοπό την παράνομη εργοδότηση. Η νέα αυτή στάση της Δαμασκού αποτελεί αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ Λευκωσίας και Δαμασκού και καταδεικνύει μια νέα δυναμική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δύο σκάφη στα οποία επέβαιναν συνολικά 62 Σύριοι μετανάστες (34 στο πρώτο και 28 στο δεύτερο) εντοπίστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο από τη Λιμενική Αστυνομία να κατευθύνονται προς τις κυπριακές ακτές. Τα δύο σκάφη ανεκόπησαν έγκαιρα πριν οι επιβαίνοντες επιχειρήσουν – όπως συνηθίζεται – να τα βυθίσουν, προσβλέποντας σε διάσωση από τις κυπριακές Αρχές και είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Αντί της συνήθους πρακτικής μεταφοράς των μεταναστών σε κυπριακά λιμάνια, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο δίαυλος συνεργασίας με τις Συριακές Αρχές, οι οποίες αποδέχθηκαν την επιστροφή των μεταναστών και τους παρέλαβαν στο λιμάνι της Ταρτούς – το δεύτερο σημαντικότερο της χώρας. Καθοριστικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι ότι η Συρία θεωρείται πλέον ασφαλής προορισμός, κάτι που επιτρέπει την επιστροφή πολιτών της.

Οι Αρχές της Συρίας φέρονται να έχουν διαβεβαιώσει ότι οι μετανάστες δεν θα υποστούν διώξεις για την απόπειρα διαφυγής τους. Αντιθέτως, οι διακινητές που βρίσκονται πίσω από την οργανωμένη μεταφορά ανθρώπων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι κάθε άτομο πληρώνει από 4.000 έως και 7.000 δολάρια για τη μεταφορά του προς την Κύπρο, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα ιδιαίτερα ελκυστικό για τα κυκλώματα διακίνησης και επικίνδυνο για τους ίδιους τους μετανάστες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί εκ των μεταναστών γνωρίζουν από πριν τον εργοδότη που θα τους απασχολήσει παράνομα στην Κύπρο, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη καλά οργανωμένου κυκλώματος. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου ευνοούν περαιτέρω τις απόπειρες παράνομης εισόδου στο νησί.

Η νέα στάση της Συρίας εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του προσωρινού Προέδρου Αχμέντ αλ Σαράα να αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας του διεθνώς, επιδιώκοντας την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά του καθεστώτος Άσαντ. Η απόφαση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργασία με την ΕΕ εντάσσεται στην προσπάθεια της Συρίας να επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας και διεθνούς αποδοχής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αξιοποιεί τη νέα αυτή συνεργασία ως μέσο περιορισμού των μεταναστευτικών ροών, προστατεύοντας ταυτόχρονα το κράτος δικαίου και αποτρέποντας την παράνομη εργοδότηση.

Exit mobile version