30 Ιουνίου, 2024
6:09 μμ

Η παρουσία των fintech εταιρειών και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών αλλάζουν ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα και, την ίδια στιγμή, τα παραδοσιακά πιστωτικά ιδρύματα προγραμματίζουν τα δικά τους βήματα, με την άνεση του μεγέθους, της εμπειρίας, του μεγάλου πελατολογίου και της υψηλής ρευστότητας που διαθέτουν.

Νέες δυνατότητες για καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλά και αρκετούς κινδύνους φέρνει η εμφάνιση και η ταχύτατη ανάπτυξη των ψηφιακών τραπεζών, ευρύτερα γνωστών ως finTech, με αποτέλεσμα για τις παραδοσιακές τράπεζες να δημιουργούνται αρκετές προκλήσεις και να εξετάζουν την στρατηγική τους στο πλαίσιο του ευρύτερου ψηφιακού τους μετασχηματισμού.

Όλες οι παραδοσιακές τράπεζες επενδύουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τις fintech εταιρίες, αλλά και για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών τους.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ραγδαία ανάπτυξη των εταιρειών fintech δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και οι  κυπριακές τράπεζες (όπως και οι τράπεζες διεθνώς) θα πρέπει είτε να επιδιώξουν διαφοροποίηση των εσόδων τους και ειδικότερα να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα καθαρά έσοδα από τόκους, είτε να προχωρήσουν σε συνεργασίες με εταιρείες fintech.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες fintech θα μπορούν, με την τεχνογνωσία τους, να αναλάβουν τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και οι τράπεζες, από τη πλευρά τους, θα παρέχουν τη χρηματοδότηση, τις υποδομές, το πελατολόγιο και τα κανάλια διανομής.

Οι εταιρείες fintech αποτελούν, φαινομενικά, απειλή για τις παραδοσιακές τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτοί οι μη παραδοσιακοί παίκτες έχουν κατακτήσει ποσοστό από 4% έως 8% των συνολικών τραπεζικών εσόδων στην περιοχή της Ευρωζώνης, μειώνοντας με ταχείς ρυθμούς την κερδοφορία και το μερίδιο αγοράς των παραδοσιακών τραπεζών. Οι υπηρεσίες fintech απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερα γενικά έξοδα και εκ των πραγμάτων έχουν την πολυτέλεια να χρεώνουν χαμηλότερα τέλη συναλλαγών, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν ως κύρια πηγή εσόδων τους τις χρεώσεις και τις προμήθειες.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

O Μάριος Νικολάου, ανώτερος λειτουργός και ειδικός για θέματα πληρωμών και τραπεζικών επιχειρησιακών στον Σύνδεσμο Τραπεζών, αναφέρει στο Insider ότι «υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, που παρέχουν και υπηρεσίες συναλλαγών (και είναι πιο γνωστές ως FinTechs) και τραπεζών, κάτι που μάλιστα έχει προωθήσει και η ΕΕ, προς όφελος της αγοράς, μέσα από πρόνοιες της Οδηγίας PSD 2.

Η εν λόγω Οδηγία, που σύντομα θα μετεξελιχθεί σε PSD3, εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά και σκοπό έχει τη διεκπεραίωση των συναλλαγών, όπως οι πληρωμές και τα εμβάσματα, γρήγορα, αποτελεσματικά, με ασφάλεια και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Υπό αυτό το πρίσμα, έχει αναπτυχθεί μια ενιαία αγορά παροχής υπηρεσιών για συναλλαγές χρήματος, στην οποία σαφώς και πρωταγωνιστούν οι τράπεζες αλλά πλέον έχουν εισέλθει και μάλιστα με έντονο τρόπο οι εταιρείες τεχνολογίας. Οι στόχοι για τις συναλλαγές, όπως περιγράφονται πιο πάνω, έχουν επιτευχθεί, εν πολλοίς, ενώ σύντομα ο κανονισμός για τις άμεσες πληρωμές (Instant Payments Regulation) θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το εν λόγω πεδίο, αφού οι συναλλαγές θα εκτελούνται από όλες τις τράπεζες της Ευρώπης προς όλες τις τράπεζες σε 10 δευτερόλεπτα». 

Ο κ. Νικολάου διευκρινίζει ακόμα ότι «θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία, με την απλότητα και την ταχύτητα που προσφέρει, την οποία έχουν μεταφέρει στο πεδίο των συναλλαγών οι εναλλακτικές πλατφόρμες, ώθησε και τις ίδιες τις τράπεζες να επενδύσουν στα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησής τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν των ανταγωνιστικών πιέσεων.

Μία σημαντική παράμετρος που διαχρονικά υπογραμμίζεται από τον τραπεζικό τομέα αφορά στην εποπτεία και την κανονιστική συμμόρφωση, πεδία ιδιαίτερα απαιτητικά, για τα οποία θεωρούμε, είπε, ότι από τη στιγμή που παρέχονται ίδιες υπηρεσίες θα πρέπει να υπάρχει και ίδια εποπτεία, ούτως ώστε το επιχειρείν να διεξάγεται επι ίσοις όροις (level playing field). Πάντως, καταληκτικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σημερινές συνθήκες και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας αποτελούν μια πολύ καλή ένδειξη για το τι πρόκειται να επικρατήσει στο μέλλον και μάλιστα στο εγγύς. Δηλαδή, συναλλαγές εντός μερικών δευτερολέπτων με τη λιγότερη δυνατή χρήση μετρητών, με ασφάλεια και οπουδήποτε στην Ευρώπη κι έπειτα στον κόσμο».

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΗΡΟΔΟΤΟΥ

Για το θέμα έχει αναφερθεί τακτικά σε ομιλίες του ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος έχει τονίσει ότι οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από εταιρείες fintech, οι οποίες παρουσιάζουν πλεονεκτήματα, όπως τεχνολογία αιχμής και καμία λειτουργική υποδομή παλαιού τύπου και έχουν εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει ο κανονισμός για τις υπηρεσίες πληρωμών και ασκούν πρόσθετη ανταγωνιστική πίεση στις τράπεζες. Ανέφερε για παράδειγμα σε ομιλία του ότι τα αδειοδοτημένα ιδρύματα πληρωμών και τα ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος είναι μικρότερα και έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τη δομή του κόστους και τα γενικά έξοδα.

«Λόγω του ότι δεν έχουν άδεια να διατηρούν καταθέσεις πελατών, δεν είναι δηλαδή τράπεζες, δεν επιβαρύνονται με γραφειοκρατία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, παρατήρησε, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς την ύπαρξη παραδοσιακών τραπεζών, ούτε μπορεί να διατηρηθεί το επιχειρηματικό τους μοντέλο χωρίς τράπεζες. «Οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι καταθέσεις πελατών αποτελούν βασικό πυλώνα για τη λειτουργία του οικοσυστήματος πληρωμών. Επομένως, η συνύπαρξη αυτών των ιδρυμάτων και των παραδοσιακών τραπεζών είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστική και εξαρτημένη».

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ DIGITAL ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι τράπεζες αναγκάζονται να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, σε μια εποχή που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς.

Η Τράπεζα Κύπρου, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2024, ανέφερε ότι το πρόγραμμα μετασχηματισμού είναι ήδη σε εξέλιξη και έχει ως στόχο να επιτρέψει τη μετάβαση σε έναν πιο σύγχρονο τρόπο διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών, ενισχύοντας την ψηφιοποίηση της εξυπηρέτησης των πελατών, καθώς και των εσωτερικών λειτουργιών.

Ο συνολικός μετασχηματισμός έχει ως στόχο να μεταβεί σε ένα πιο πελατοκεντρικό λειτουργικό μοντέλο, με τον καθορισμό στρατηγικών ανά τομέα πελατών, να επαναπροσδιορίσει το μοντέλο διανομής σε υπάρχοντα και νέα κανάλια, να μεταμορφώσει ψηφιακά τον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών και την εσωτερική λειτουργία του συγκροτήματος και να βελτιώσει τη συμμετοχή των εργαζομένων μέσω ενός ισχυρού συνόλου πρωτοβουλιών.

Η χρήση των ψηφιακών καναλιών του συγκροτήματος συνεχίζει να αυξάνεται. Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, η ψηφιακή κοινότητα του συγκροτήματος αυξήθηκε σε περισσότερους από 459 χιλιάδες ενεργούς συνδρομητές, τόσο στο Internet Banking, όσο και στην εφαρμογή BoC Mobile App, σημειώνοντας ετήσια αύξηση ύψους 7%.

Επιπρόσθετα, στις 31 Μαρτίου 2024, η εφαρμογή BoC Mobile App καταμέτρησε συνολικά πέραν των 420 χιλιάδων ενεργών συνδρομητών, σημειώνοντας αύξηση ύψους 11.2% σε ετήσια βάση.

Στις 31 Μαρτίου 2024, το 84.6% των ιδιωτών πελατών επέλεξαν τα ψηφιακά κανάλια έναντι των καταστημάτων για τις συναλλαγές τους (αύξηση κατά 4.2 ε.μ. από 72.4% τον Ιούνιο 2020). Παράλληλα, κατά το α’ τρίμηνο 2024, το άνοιγμα λογαριασμών μέσω ψηφιακών καναλιών αυξήθηκε κατά 67% σε ετήσια βάση, σε 4,171 από 2,502 το α’ τρίμηνο 2023, και οι νέες χρεωστικές κάρτες που ανοίχτηκαν μέσω ψηφιακών καναλιών αυξήθηκαν κατά 133% σε ετήσια βάση, σε 4,617 σε σχέση με 1,979 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ

Η Ελληνική Τράπεζα στην παρουσίαση των δικών της αποτελεσμάτων σημειώνει ότι διεκπεραιώνει ένα σχέδιο μετασχηματισμού, με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, την αύξηση των εσόδων και ταυτόχρονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

H στρατηγική μετασχηματισμού της τράπεζας επικεντρώνεται στην τεχνολογία και στην ανάλυση δεδομένων και στοχεύει σε ψηφιακές βελτιώσεις και εξ ορθολογισμό των διεργασιών, με έμφαση στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Insider για την Ελληνική, πέραν του 90% των συναλλαγών μπορούν να διενεργηθούν μέσα από τα εναλλακτικά κανάλια, χωρίς επίσκεψη σε κάποιο κατάστημα. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2024 μόλις το 5% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν σε κάποιο κατάστημα, ενώ το 95% των συναλλαγών διεκπεραιώθηκε μέσα από τα εναλλακτικά κανάλια της τράπεζας.

Ειδικότερα, τον Μάιο του 2024, το 53,6% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε μέσω Online Banking, το 41,6% στις ΑΤΜ και μόλις το 4,8% στα καταστήματα.

Επιπλέον, το 98,7% των μεταφορών χρημάτων πραγματοποιείται πλέον μέσω του Online Banking. Επίσης, το 88% των καταθέσεων πραγματοποιείται μέσω ΑΤΜ, ενώ ο άλλοτε παραδοσιακός τρόπος κατάθεσης χρημάτων στα ταμεία της τράπεζας έχει πλέον περιοριστεί στο 12%.

Το 97% των αναλήψεων πραγματοποιείται σταθερά από τις ΑΤΜ.

Σταθερά αυξάνεται και η προτίμηση των πελατών στο Hellenic Bank Mobile App, καθώς, εκτός από τη μεταφορά χρημάτων και την πληρωμή λογαριασμών μέσω της εφαρμογής, μπορούν να αιτηθούν για χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις και πολλά άλλα. Έτσι, τον τελευταίο χρόνο η αύξηση των χρηστών συνεχίστηκε κατά 18% και οι συναλλαγές μέσω Contact Pay αυξήθηκαν κατά 42,5%.

ΤΑ QUICKLOANS

Στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου αναφέρεται και ότι μία από τις τελευταίες ψηφιακές καινοτομίες του συγκροτήματος αποτελούν τα QuickLoans, τα οποία είναι διαθέσιμα τόσο μέσω της εφαρμογής BoC Mobile App όσο και μέσω του Internet Banking και έχουν μεταμορφώσει την άλλοτε παραδοσιακή διαδικασία δανεισμού, προσφέροντας στους πελάτες άμεση απόφαση για αίτημα πιστωτικής διευκόλυνσης, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στο κατάστημα.

Από τις αρχές του 2024, πάνω από 9 χιλιάδες αιτήσεις έχουν επεξεργαστεί, προσφέροντας νέο δανεισμό ύψους €23 εκατ. κατά το α’ τρίμηνο 2024.

Η λειτουργία ψηφιακής υπογραφής εφαρμόστηκε τον Ιούλιο 2023, η οποία απλοποιεί περαιτέρω τη διαδικασία δανεισμού, επιτρέποντας στους πελάτες να υποβάλουν αίτηση, να υπογράψουν και να εκταμιεύσουν προσωπικά δάνεια έως και €15 χιλιάδες και δάνεια αυτοκινήτου έως και €35 χιλιάδες, αποτελεσματικά.

Σε συνεργασία με τις Γενικές Ασφάλειες, η δυνατότητα αγοράς ασφαλιστήριου πλάνου ενσωματώθηκε στην εφαρμογή BoC Mobile App, επιτρέποντας στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε πλάνα ασφάλισης αυτοκινήτου ή κατοικίας μέσω της εφαρμογής σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των καταστημάτων.

Οι ψηφιακές πωλήσεις ασφαλιστικών σχεδίων για το α’ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε €144 χιλιάδες σε σύγκριση με €62.5 χιλιάδες για το α’ τρίμηνο 2023, αντικατοπτρίζοντας 457 νέα συμβόλαια σε σύγκριση με 213 νέα συμβόλαια για την περσινή αντίστοιχη περίοδο του 2023.

ΕΥΝΟΪΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Όπως επισημάναμε ξανά, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να βιώνει μια ευνοϊκή συγκυρία, καθώς οι τράπεζες κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδα και τα κέρδη τους, λόγω των ψηλών επιτοκίων που επιβάλλονται στα δάνεια και των χαμηλών που προσφέρουν για τις καταθέσεις, ενώ παράλληλα μείωσαν τα έξοδα τους, όπως προκύπτει από στοιχεία βασικών συγκεντρωτικών χρηματοοικονομικών δεικτών για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα που δημοσιεύει σε τακτικά διατήματα η Κεντρική Τράπεζα.

Μόλις στις 3 Ιουνίου, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (Core Tier 1 capital ratio / Common Equity Tier 1 capital ratio) για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο και ανήλθε στο 21,3% τέλος Δεκεμβρίου 2023, έναντι 19,5% το τρίτο τρίμηνο του 2023 , 17,8% το Δεκέμβριο του 2022 και 17,7% το Δεκέμβριο του 2021.

Όπως προκύπτει από στοιχεία βασικών συγκεντρωτικών χρηματοοικονομικών δεικτών για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα που δημοσίευσε χθες η Κεντρική Τράπεζα, οι τράπεζες μείωσαν τα έσοδα προσωπικού μέσω των σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης που έχουν εφαρμόσει την τελευταία δεκαετία και τα οποία έχουν ξεπεράσει τα δέκα.

Οι τραπεζικές διοικήσεις προχωρούν στην ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών τους και φυσικά αύξησαν τα έσοδά τους στην κατηγορία net interest income (καθαρά έσοδα από τόκους, γνωστά και ως επιτοκιακά έσοδα), με αποτέλεσμα τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και τα χαμηλά επιτόκια από καταθέσεις να κρατούν τους ισολογισμούς σε καλά επίπεδα.

Ο δείκτης των επιτοκιακών εσόδων των τραπεζών για τον Δεκέμβρη του 2023 έφτασε το 76,2%, τον Δεκέμβρη του 2022 ήταν στο 69,1%  τον Δεκέμβρη του 2021 στο 71,9 %, το Δεκέμβρη του 2020 στο 67,6% , τον Δεκέμβρη του 2019 ήταν στο 68,5% και τον Δεκέμβρη του 2018 στο 67,1%.

Οι υπόλοιπες πηγές εσόδων των τραπεζών είναι αρκετά περιορισμένες. Από τους αριθμούς που δίνει η Κεντρική στους συγκεντρωτικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, φαίνεται πως υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και άνοιγμα των τραπεζών σε άλλες εργασίες.

Στην ενότητα trading and foreign exchange results (αποτελέσματα συναλλαγών και συναλλάγματος) στο μίγμα των εσόδων των τραπεζών (income), για το Δεκέμβρη του 2023 το ποσοστό ανήλθε στο 3,8% από 0,9% το Δεκέμβριο του 2022. Το 2021 ανερχόταν στο -0,1%, το Δεκέμβριο του 2020 στο 0,2% και το Δεκέμβριο του 2019 στο 0,13%.

Το κόστος προς τα έσοδα των κυπριακών τραπεζών (cost to income) ανήλθε τον Δεκέμβρη του 2023 στο 32,7%, φανερά χαμηλότερο από το 69,1% το Δεκέμβρη του 2022. Για να υπάρχει και ακριβής σύγκριση, τον Δεκέμβρη του 2021 ο δείκτης ανερχόταν στο 71,9%, τον Δεκέμβρη του 2020 στο 63,7%, τον Δεκέμβρη του 2019 στο 72,3%, τον Δεκέμβρη του 2018 στο 62,5% και το 2017 στο 53,6%.

Το κόστος του προσωπικού των τραπεζών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία (staff expenses), ανερχόταν τον Δεκέμβρη του 2023 στο 52,9%, τον Δεκέμβρη του 2022 στο 55,8%, τον Δεκέμβρη του 2021 στο 56,2%, τον  Δεκέμβρη του 2020 στο 57,3%, τον Δεκέμβρη του 2019 στο 53,9% και τον Δεκέμβρη του 2018 στο 49,9%. 

Τα έξοδα που παράγει το τραπεζικό σύστημα  στην κατηγορία general and administrative expenses (γενικά και διοικητικά έξοδα) ανήλθαν τέλος του 2023 στο 38,3%, αυξημένο από το 2022 που ήταν στο 37%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν χαμηλότερο στο 35,2%. Τον Δεκέμβριο του 2020 το ποσοστό ήταν ακόμη χαμηλότερο στο 33,9% και τον Δεκέμβριο του 2019 στο 38,9% οριακά πιο πάνω σε σχέση με το 2023. Ο δείκτης διοικητικών εξόδων ήταν στο 44,9% τον Δεκέμβριο του 2018 και 44,4% τον Δεκέμβριο του 2017.

Η ΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, ATMs ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Άλλαξε άρδην το τραπεζικό μοντέλο ανάπτυξης με το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων, τη μείωση του αριθμού των τραπεζικών υπαλλήλων και των ATMs, παρά το γεγονός ότι το μέγεθος της τραπεζικής αγοράς παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Υπάρχουν όμως δυο σημαντικές διαφορές την τελευταία δεκαετία.

Οι πελάτες εξυπηρετούνται από εναλλακτικά ηλεκτρονικά κανάλια και ψηφιακά και όχι απαραίτητα μέσω του δικτύου, ενώ έκλεισαν τρεις τραπεζικοί οργανισμοί, η Λαϊκή Τράπεζα, ο Συνεργατισμός και η RCB Bank.

Στη μείωση του μεγέθους των τραπεζών συνέβαλαν και μικρότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών, όπως η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank το 2014 και η απορρόφηση της USB από την Astrobank.

Ακόμα και σε περίοδο υψηλών επιτοκίων και υψηλής κερδοφορίας, όπως η σημερινή, οι τράπεζες έχουν ως αρχή την εφαρμογή ενός γενικότερου πλάνου μείωσης του κόστους και έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για μείωση του προσωπικού τους μέσω σχεδίων εθελούσιας εξόδου και των καταστημάτων τους λόγω ψηφιοποίησης των εργασιών τους.

Τα στοιχεία του 2023 που συνέλεξε ο Σύνδεσμος Τραπεζών δείχνουν ότι το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης των τραπεζών δεν έχει σχέση με το παρελθόν.

Το 2023 ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων ήταν 157 και ο αριθμός των εργαζομένων 6.391 και ουσιαστικά το τραπεζικό δίκτυο μειώθηκε κατά 81,5% και οι τραπεζικοί υπάλληλοι κατά 50,12%.

Πιο αναλυτικά, το 2023 η κάθε τράπεζα είχε τα εξής στοιχεία:

– Τράπεζα Κύπρου: Καταστήματα 60, ΑΤΜ 136, αριθμός εργαζομένων 2.499

– Ελληνική Τράπεζα: καταστήματα 53, ΑΤΜ 156, αριθμός εργαζομένων 2.147,

– Alpha Bank Cyprus: καταστήματα 12, ΑΤΜ 16, αριθμός εργαζομένων 374,

– Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου): καταστήματα 2, ΑΤΜ 5, αριθμός εργαζομένων 121,

– cdb Bank: καταστήματα 2, ΑΤΜ 0, αριθμός εργαζομένων 133,

– Societe Generale Bank Cyprus: καταστήματα 3, ΑΤΜ 3, αριθμός εργαζομένων 108,

– AstroBank: καταστήματα 14, ΑΤΜ 15, αριθμός εργαζομένων 411

– Eurobank Cyprus: καταστήματα 8, ΑΤΜ 0, αριθμός εργαζομένων 472,

– Ancoria Bank: καταστήματα 3, ΑΤΜ 5, αριθμός εργαζομένων 126.

Από το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Insider

Exit mobile version