Των κώδωνα του κινδύνου κρούει, μέσω ανάρτησής του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Ιατρός και Γεροντολόγος, Μάριος Κυριαζής.
Όπως αναφέρει επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι των πόνο των πυρόπληκτων της ορεινής Λεμεσού, ζητούν από ανυποψίαστους πολίτες να παίξουν παιχνίδια στο διαδίκτυο, για τα οποία πληρώνουν κάποιο ποσό και μετά κερδίζουν περισσότερα χρήματα, τα οποία δήθεν πάνε στους πυρόπληκτους.
Ο Ιατρός προειδοποιεί πως πρόκειται για απάτη και συστήνει προσοχή στο κοινό.
Αυτούσια η ανάρτηση
Δεν μας φτάνει ο πόνος και η απογοήτευση, τώρα βρήκαν την ευκαιρία οι επιτήδειοι να εκμεταλλευτούν αυτά που έγιναν με τις πυρκαγιές.
Υπάρχει μια νέα απάτη στο διαδίκτυο, όπου δήθεν πυρόπληκτοι λένε την τραγική τους ιστορία και σας ζητούν να παίξετε παιχνίδια στο διαδίκτυο (Sugar Rush), όπου πληρώνετε κάποιο ποσό, και μετά ‘κερδίζετε’ περισσότερα τα οποία πάνε στους πυρόπληκτους. Σήμερα το πρωί είδα δύο από αυτούς. Προσέχετε!!
Αυτό από το ChatGPΤ
Όχι, δεν είναι αληθινό — πρόκειται για απάτη.
Να γιατί:
Ψεύτικα προφίλ: Οι απατεώνες συχνά δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook, μερικές φορές χρησιμοποιώντας ελκυστικές φωτογραφίες, ψεύτικους τίτλους εργασίας ή φιλικά ονόματα για να φαίνονται αξιόπιστοι.
«Παιχνίδια» όπως το Sugar Rush που υπόσχονται χρήματα: Κανένα νόμιμο διαδικτυακό παιχνίδι δεν πληρώνει πραγματικά χρήματα απλώς για το παιχνίδι, ειδικά όχι ζητώντας προκαταβολή. Οι πραγματικοί διαγωνισμοί ή τα παιχνίδια με έπαθλα δεν σας ζητούν ποτέ να πληρώσετε πρώτα.
Συναισθηματική χειραγώγηση: Η αναφορά σε τρέχουσες καταστροφές ή γεγονότα (όπως σεισμούς, πολέμους ή τραγωδίες) είναι μια κλασική τακτική για να χαλαρώσετε την άμυνά σας και να δημιουργήσετε επείγουσα ανάγκη ή ενοχή.
Αιτήματα προκαταβολής: Το να ζητάτε χρήματα για να «ενεργοποιήσετε» ένα παιχνίδι, να «απελευθερώσετε» το έπαθλό σας ή να «ξεκλειδώσετε» τα κέρδη είναι ένα σαφές κόκκινο σημάδι. Έτσι λειτουργεί η απάτη — πληρώνετε και μετά εξαφανίζονται ή συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα.
Καμία επίσημη σχέση: Αυτές οι απάτες δεν έχουν ποτέ δεσμούς με αξιόπιστους οργανισμούς, τράπεζες ή υπηρεσίες πληρωμών.
Τι να κάνετε:
Μην απαντάτε ή στέλνετε χρήματα.
Αναφέρετε το προφίλ ή την ανάρτηση στο Facebook.
Αποκλείστε αμέσως τον λογαριασμό.
Εάν έχετε ήδη στείλει χρήματα, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας ή τον πάροχο πληρωμών σας.