Απορρίπτει τις επίσημες θέσεις οργανωμένων φορέων για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις σχέσεις γονέων τέκνων το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του πριν από λίγο και σε αντίθεση με τις επώνυμες τοποθετήσεις πραγματογνωμόνων που έφερε στο φως ο «Φ», το Υπουργείο υποστηρίζει ότι έχει τύχει ευρείας και μακροχρόνιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, επιχειρώντας να καταρρίψει τις περί του αντιθέτου θέσεις.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι δεν περιλαμβάνεται ο όρος «γονική αποξένωση». Να σημειωθεί όπως αναφέρει σε υπόμνημά της που αποκάλυψε ο «Φ», η Κυπριακή Εταιρεία Οικογενειακού και Αστικού Δικαίου ο όρος «έχει γενικά απορριφθεί από την επιστημονική κοινότητα , δεν έχει κάποια αναγνωρισμένη επιστημονική βάση και όπως έχει υποδειχθεί από σωρεία οργανώσεων και ειδικών που ασχολούνται με θέματα οικογενειακής δικαιοσύνης και ενδοοικογενειακής βίας, τείνει να υπονομεύσει την λειτουργία της Οικογενειακής Δικαιοσύνης τόσο σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας όσο και γενικά σε υποθέσεις που αναφέρονται σε θέματα γονικής μέριμνας».
Το Υπουργείο σχολιάζει και τον τίτλο που έδωσε ο «Φ» στο σημερινό του πρωτοσέλιδο ( «Τρομο-νόμος για παιδιά»), διατυπώνοντας τη θέση ότι η απομάκρυνση του τέκνου θα γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Τέλος, στην ανακοίνωση προβάλλεται η θέση πως «συγκεκριμένη εταιρεία/ένωση», η οποία εκπροσωπήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, δεν έχει νομική υπόσταση.
Υπενθυμίζεται ότι όπως σημειώνουμε στο σημερινό μας δημοσίευμα για το νομοθέτημα, οι πρόνοιες του αμφισβητούνται εντόνως επιστημονικά, επειδή πιστεύεται ότι αντί να προστατεύσουν ένα ανήλικο τέκνο το φέρνουν σε δυσμενέστερη θέση. Επιπρόσθετα, όπως αποκαλύψαμε υπάρχουν αντιδράσεις από τα πλέον αρμόδια σώματα και εμπειρογνώμονες για το γεγονός ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έθεσε το επίμαχο νομοθέτημα σε δημόσια διαβούλευση, πριν το οδηγήσει με την παρούσα του μορφή στη Βουλή.
Οι αντιδράσεις αυτές καταγράφονται και σε υπομνήματα που ήδη κατατέθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών από αρμόδιους φορείς. Ο «Φ» δημοσίευσε σχετικά σημειώματα που κατέθεσαν η Κυπριακή Εταιρεία Οικογενειακού και Αστικού Δικαίου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχολόγων, το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων, αλλά και Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ). Όλα τα σημειώματα από τα αρμόδια Σώματα χαρακτηρίζονται από έντονους προβληματισμούς και διαφωνίες με σχετικές νομοθετικές πρόνοιες.
Αυτούσια η γραπτή τοποθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης:
«Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο, αλλά και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αναφορικά με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025», το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα, προς αποκατάσταση της αλήθειας:
Σήμερα συνεχίστηκε η συζήτηση επί της αρχής του πιο πάνω νομοσχεδίου, ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν τις απόψεις τους όλοι οι παρευρισκόμενοι αρμόδιοι φορείς, τόσο κρατικοί, όσο και ιδιωτικοί.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απάντησε σε σειρά θεμάτων που τέθηκαν, με κύρια έμφαση στα ακόλουθα:
- Το νομοσχέδιο έχει τύχει ευρείας και μακροχρόνιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.
- Ορισμός «γονικής αποξένωσης»: Ο εν λόγω ορισμός δεν συναντάται πουθενά στο κείμενο του νομοσχεδίου, όπως λανθασμένα διαδίδεται, αλλά αντίθετα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται αναφορά μόνο σε «αποξένωση ή/και διατάραξη των σχέσεων του τέκνου με τον ένα γονέα». Ο όρος «αποξένωση» υπάρχει τόσο στην κυπριακή νομολογία όσο και στην ελληνική νομοθεσία, όπως επίσης σε λεξικά της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, στα οποία επεξηγείται η έννοια της εν λόγω λέξης.
- Χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου «Τρομο-νόμος για παιδιά»: Στο νομοσχέδιο προνοείται διαδικασία συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για άμεση ανάληψη της φροντίδας τέκνου, όταν υπάρχει διαπίστωση άμεσου κινδύνου της σωματικής, πνευματικής ή ψυχικής υγείας του με σκοπό τη φροντίδα του και σύντομη διαδικασία έγερσης του ζητήματος ενώπιον του Δικαστηρίου με σκοπό την προστασία του τέκνου. Τα ως άνω λειτουργούν ως μηχανισμός πρόληψης, η αναγκαιότητα του οποίου φαίνεται να επιβεβαιώνεται από υποθέσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Τέλος, σημειώνεται ότι συγκεκριμένη εταιρεία/ένωση, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα για πρώτη φορά στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και κατέθεσε τις απόψεις της επί των προνοιών του νομοσχεδίου, φαίνεται να μην έχει, ακόμη τουλάχιστον, νομική υπόσταση».