19 Απριλίου, 2025
4:05 πμ

Απόφαση-ορόσημο εξέδωσε ομόφωνα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κρίνοντας ότι οι όροι «γυναίκα» και «φύλο» στον Νόμο περί Ισότητας (Equality Act) του 2010 αφορούν αποκλειστικά το βιολογικό φύλο και όχι το κοινωνικό ή το νομικά αναγνωρισμένο φύλο ενός προσώπου.

Η απόφαση αποτελεί νίκη για τις λεγόμενες «gender critical» οργανώσεις και ήττα για την κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης του νομικά καταχωρισμένου φύλου. Πρακτικά, η ετυμηγορία σημαίνει ότι τρανς γυναίκες, ακόμη και όσες διαθέτουν Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου (GRC), δεν θεωρούνται νομικά γυναίκες για τους σκοπούς του νόμου και συνεπώς αποκλείονται από συμμετοχή σε δημόσια όργανα και επιτροπές που προβλέπουν την παρουσία μόνο γυναικών.

Η απόφαση ενδέχεται να επηρεάσει τη συμμετοχή των τρανς γυναικών σε υπηρεσίες, προγράμματα και υποδομές που απευθύνονται αποκλειστικά σε βιολογικές γυναίκες, προκαλώντας ευρύτερη συζήτηση για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση φύλου.

Σε δήλωσή της, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η απόφαση «φέρνει σαφήνεια και ενισχύει την εμπιστοσύνη» σε τομείς όπως η λειτουργία νοσοκομείων, αθλητικών συλλόγων και ξενώνων φιλοξενίας γυναικών. «Πάντα υποστηρίζαμε την προστασία των χώρων αποκλειστικά για βιολογικές γυναίκες», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δικαστηρίου, λόρδος Χοτζ, επισήμανε ότι οι διατάξεις του νόμου αναφέρονται στο φύλο κατά τη γέννηση και όχι στο νομικά αναγνωρισμένο φύλο. Όπως δήλωσε, η υιοθέτηση διαφορετικής ερμηνείας θα προκαλούσε ασυνέπειες στη νομική κατανόηση των όρων «άνδρας» και «γυναίκα».

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από τρανς οργανώσεις και πολιτικά πρόσωπα. Η Έλι Γκόμερσαλ, τρανς γυναίκα και μέλος των Σκωτσέζων Πρασίνων, χαρακτήρισε την απόφαση «οδυνηρή», σημειώνοντας ότι αναιρεί μια κατανόηση 20 ετών. Η οργάνωση Scottish Trans κάλεσε τους υποστηρικτές των τρανς δικαιωμάτων να παραμείνουν ψύχραιμοι, εκτιμώντας πως η απόφαση ίσως ερμηνευτεί με υπερβολικό τρόπο.

Αντίθετα, οργανώσεις όπως η For Women Scotland, με τη στήριξη της συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, και η οργάνωση Sex Matters, χαιρέτισαν την απόφαση. Η ιδρύτρια της τελευταίας, Μάγια Φόρστατερ, δήλωσε: «Η έννοια του φύλου αφορά την πραγματικότητα, όχι τη γραφειοκρατία».

Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι θα εξετάσει τις επιπτώσεις της απόφασης, εκφράζοντας πάντως ικανοποίηση για το γεγονός ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη ζητήματα που αφορούν τη διατήρηση χώρων και συλλόγων αποκλειστικά για γυναίκες και λεσβίες.

protothema.gr

Exit mobile version