30 Ιουνίου, 2024
1:14 μμ

Ο Γιώργος Χρυσοχός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας PEC (Power Energy Cyprus, συμφερόντων της Cyfield), η οποία κατασκευάζει στο Βασιλικό, δίπλα από τον σταθμό της ΑΗΚ, μεγάλο συμβατικό σταθμό παραγωγής ηλεκτικής ενέργειας ισχύος 260 μεγαβάτ, ανέφερε στον Φιλελεύθερο ότι η εταιρεία του έχει προτείνει στο κράτος να της επιτρέψει να προβεί σε τεχνικές μετατροπές στις γεννήτριές της, ώστε να μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό από ντίζελ και όχι με φυσικό αέριο όπως είναι οι εργοστασιακές προδιαγραφές τους.

Ο κ. Χρυσοχός μίλησε πριν από λίγο και στο Τρίτο του ΡΙΚ, όπου υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε νέα μονάδα ηλεκτρισμού στη Δεκέλεια για να καλυφθεί η επάρκεια ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Χρυσοχός, οι νέες γεννήτριες της ΑΗΚ στη Δεκέλεια (80 μεγαβάτ) δεν θα είναι χρήσιμες όταν εισαχθεί στην Κύπρο φυσικό αέριο (αφού δεν προβλέπεται για την ώρα μεταφορά φυσικού αερίου στη Δεκέλεια), ενώ οι δικές τους μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με φυσικό αέριο, με πολύ φθηνότερες τιμές.

Ωστόσο, στελέχη κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών με τα οποία μιλήσαμε για τη θέση της PEC ότι δεν πρέπει να προωθηθεί η εγκατάσταση νέων γεννητριών στη Δεκέλεια, ανέφεραν στον «Φ» ότι η ενίσχυση της παραγωγής στη Δεκέλεια δεν αποσκοπεί μόνο στην κάλυψη της επάρκειας ηλεκτρισμού, αλλά πρωτίστως στη διασφάλιση ευστάθειας του συστήματος. Όπως τόνισαν, το κυπριακό ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια χωρίς ικανοποιητική -σε μόνιμη βάση- παραγωγή ηλεκτρισμού από το ανατολικό μέρος του συστήματος, δηλαδή τη Δεκέλεια. Επανέλαβαν δε τις ανησυχίες τους ότι η εξάρτηση του συστήματος από παραγωγή ηλεκτρισμού μόνο από το δυτικό τμήμα (Βασιλικό) εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ισορροπία του συστήματος αλλά και για ένα πολύ οδυνηρό μπλακ άουτ σε περίπτωση βλαβών στη Δεκέλεια ή άλλων απρόοπτων καταστάσεων.

Οι θέσεις της ΡΑΕΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς έχουν γίνει αποδεκτές από την Κυβέρνηση. Όπως έγραψε πρόσφατα ο «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Ενέργειας έχουν δώσει οδηγίες στην ΑΗΚ να «τρέξει» επειγόντως τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των δύο νέων αεριοστροβίλων στη Δεκέλεια μέσα στο 2025 και παράλληλα θα ζητηθεί παρέκκλιση από την ΕΕ, ώστε να μην τεθεί θέμα σύγκρουσης με το κοινοτικό κεκτημένο ως προς τη νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις.

Exit mobile version