Ξεκινά σήμερα στην Ουάσινγκτον η δίκη κατά της Meta, του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η οποία κατηγορείται για μονοπωλιακές πρακτικές.
Η αμερικανική αρχή ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών ισχυρίζεται ότι η Meta, στην οποία ανήκε ήδη το Facebook, αγόρασε το Instagram το 2012 και το WhatsApp το 2014 για να εξαλείψει τον ανταγωνισμό.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) εξέτασε και ενέκρινε τις εν λόγω εξαγορές, αλλά δεσμεύτηκε να παρακολουθεί τα αποτελέσματα. Εάν η FTC κερδίσει την υπόθεση, θα μπορούσε να αναγκάσει τον Ζούκερμπεργκ να πουλήσει τόσο το Instagram όσο και το WhatsApp.
Η Meta δήλωσε ότι ήταν σίγουρη ότι θα κερδίσει, ενώ ειδικοί ανέφεραν στο BBC ότι είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι οι χρήστες του Instagram είχαν καλύτερη εμπειρία από τότε που εξαγοράστηκε από την εταιρεία.
“Το επιχείρημα της [FTC] είναι ότι η εξαγορά του Instagram ήταν ένας τρόπος εξουδετέρωσης αυτής της αυξανόμενης ανταγωνιστικής απειλής για το Facebook“, σύμφωνα με τη Rebecca Haw Allensworth, καθηγήτρια αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη Νομική Σχολή του Vanderbilt. Η ίδια εκτιμά ότι οι δηλώσεις του Ζούκερμπεργκ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων e-mail, μπορεί να αποτελέσουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη. “Είπε ότι είναι καλύτερα να αγοράζεις παρά να ανταγωνίζεσαι”.
Ο Ζούκερμπεργκ και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Σέριλ Σάντμπεργκ αναμένεται να καταθέσουν στη δίκη, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
Η υπόθεση “FTC κατά Meta” κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ζούκερμπεργκ άσκησε πιέσεις στον Τραμπ προκειμένου η FTC να αποσύρει την υπόθεση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Σε ερώτηση του BBC, η Meta απέφυγε να επιβεβαιώσει τις αναφορές, αλλά δήλωσε: “Οι αγωγές της FTC κατά της Meta αψηφούν την πραγματικότητα”.
“Περισσότερα από 10 χρόνια μετά την εξέταση και την έγκριση των εξαγορών μας από την FTC, η δράση της επιτροπής σε αυτή την υπόθεση στέλνει το μήνυμα ότι καμία συμφωνία δεν είναι ποτέ πραγματικά οριστική”.
capital.gr