Με στόχο την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους θεσμικής ακεραιότητας και ενισχυμένων μηχανισμών διαφάνειας και λογοδοσίας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός προχωρεί σήμερα στην παρουσίαση και δημόσια διαβούλευση ενός ολοκληρωμένου πακέτου πολιτικών προτάσεων, που αγγίζουν κάθε πτυχή της κρατικής λειτουργίας και του δημόσιου βίου.

Η πρόταση συνιστά προϊόν πολύμηνης επεξεργασίας από το οριζόντιο Χαρτοφυλάκιο Διαφάνειας και Πάταξης της Διαφθοράς, το οποίο συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ίδρυσης του Συμβουλίου Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου. Επικεφαλής του χαρτοφυλακίου τέθηκε η νομικός Τζώρτζια Κωνσταντίνου- Παναγιώτου, ενώ στην περαιτέρω επεξεργασία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου, η ηγεσία και βουλευτές του ΔΗΣΥ.

Η δέσμη περιλαμβάνει περίπου σαράντα συγκεκριμένες προτάσεις, που στοχεύουν στον μετασχηματισμό της Κύπρου σε κράτος-πρότυπο, όπου κυριαρχεί η θεσμική ακεραιότητα και εφαρμόζονται στην πράξη πολιτικές διαφάνειας, αξιοκρατίας και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες των προτάσεων αφορούν:

» Ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό των διαδικασιών δημόσιων προσφορών και συμβάσεων. Προβλέπεται ανασυγκρότηση των αρμόδιων αρχών, εισαγωγή ασφαλιστικών δικλίδων και ειδικών εργαλείων προστασίας της ακεραιότητας στις διαδικασίες, αναθεώρηση των κριτηρίων επιλογής με εισαγωγή λευκής λίστας προσφοροδοτών, και κατηγοριοποίηση των έργων βάσει της στρατηγικής τους σημασίας, με ειδικά κριτήρια, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τη μείωση των περιθωρίων διαφθοράς, αυθαιρεσίας ή ευνοιοκρατίας.

» Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαφάνειας, στα πρότυπα του ελληνικού συστήματος «Διαύγεια», με στόχο την άμεση και ανοιχτή πρόσβαση των πολιτών στις αποφάσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και τις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης.

» Εισαγωγή ποινικών ρυθμίσεων και αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα διαφθοράς, σε συνδυασμό με προληπτικά μέτρα εσωτερικού ελέγχου.

» Ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, με την παροχή επιπλέον πόρων.

» Ενίσχυση των εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, βάσει αυστηρών διεθνών προτύπων, καθώς και δημιουργία πλαισίου διαρκούς αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς τους.

Οι προτάσεις θα τεθούν από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή φορέων της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητων αρχών, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών οργανώσεων. Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό, ορισμένες από τις εισηγήσεις πρόκειται να πάρουν τη μορφή προτάσεων νόμου, οι οποίες θα κατατεθούν στη Βουλή από το κόμμα.

Η παρουσίαση της πρότασης θα γίνει σήμερα από την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, και την επικεφαλής του χαρτοφυλακίου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο στόχος είναι, όπως επισημαίνουν κύκλοι της Πινδάρου, να σταλεί σαφές μήνυμα προς την κοινωνία ότι ο ΔΗΣΥ διαθέτει όχι μόνο πολιτική βούληση, αλλά και συγκροτημένες, εφαρμόσιμες προτάσεις που μπορούν, αν εφαρμοστούν, να αλλάξουν το πρόσωπο του κράτους.

«Καταθέτουμε μία εφαρμόσιμη, καθολική και ολοκληρωμένη δέσμη τεκμηριωμένων και στοχευμένων προτάσεων, που αποτελούν το αποτέλεσμα πολύμηνης επεξεργασίας. Η εφαρμογή τους θα μετασχηματίσει τη χώρα μας σε κράτος-πρότυπο θεσμικής ακεραιότητας, θωρακίζοντάς το με τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιοκρατίας, με στόχο την πάταξη της διαφθοράς», σημείωσε σε δήλωσή της η κ. Κωνσταντίνου-Παναγιώτου.

Η ίδια υπενθύμισε πως το πακέτο μέτρων έρχεται ως συνέχεια της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για την υιοθέτηση πλατφόρμας διαφάνειας, η οποία συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και βασίστηκε σε πρότυπα αντίστοιχων εφαρμογών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ αναλαμβάνοντας τη θεσμική της ευθύνη, επιδιώκει μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να διαχωρίσει τη στάση της από αμφισβητούμενες πρακτικές του παρελθόντος και να προτάξει την ανάγκη για ένα λειτουργικό, δίκαιο και ηθικό κράτος, στο οποίο η εμπιστοσύνη του πολίτη δεν θα είναι ζητούμενο, αλλά αυτονόητη πραγματικότητα.

Exit mobile version