Δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι φορείς της Λάρνακας αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όσων έχουν εξαγγελθεί για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, αλλά και για τη μέθοδο που προτείνεται για τα δύο κρατικά έργα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τον υπουργό Μεταφορών, ενώ τη Δευτέρα θα συνέλθει και η Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης προκειμένου να συζητηθεί και αυτό το θέμα.
Οι πυλώνες ανησυχίας είναι δύο και αφορούν τόσο στα δύο κρατικά έργα στη μαρίνα (Ναυτικός Όμιλος και τοπιοτέχνηση), όσο και στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς που θα καθορίσουν το μέλλον των δύο υποδομών και θα βασιστούν σε μελέτη που θα διενεργήσει η Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων της Ελλάδας του ΤΑΙΠΕΔ. «Εμάς η ανησυχία μας είναι τα χρονοδιαγράμματα. Γι’ αυτό θα κάνουμε διαβήματα ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά και για τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το κτήριο του ναυτικού ομίλου και την τοπιοτέχνηση», ανέφερε στον «Φ», ο πρόεδρος της ad hoc επιτροπής για το θέμα, δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας, η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, που αναμένεται να υπογραφεί εντός Μαΐου, προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης. Κατά την πρώτη φάση της μελέτης, που θα χρειαστεί έξι μήνες, θα γίνει ανάλυση των υφιστάμενων συνθηκών στη Μεσόγειο Θάλασσα, καταγραφή των τάσεων της διεθνούς αγοράς σε θέματα λιμενικών υποδομών και προσδιορισμός των προβλημάτων και προοπτικών, ώστε να διαπιστωθούν οι στρατηγικές επιλογές και να καθοριστούν οι δράσεις.
Η δεύτερη φάση, που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον καθορισμό της βέλτιστης προσέγγισης για την υλοποίηση του έργου ανάπτυξης της περιοχής. Σημειώνεται πως όταν είχε εξαγγελθεί η πρόθεση για συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, είχε αναφερθεί πως η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και πως εντός του καλοκαιριού η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να εξετάσει τις επιλογές για τις δύο υποδομές. «Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να προχωρήσει η μελέτη και να κινηθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων», ανέφερε ο κ. Βύρας, υποδεικνύοντας πως θα ζητηθεί ενημέρωση για τα χρονοδιαγράμματα.
Η άλλη ανησυχία των φορέων της Λάρνακας εστιάζεται στο γεγονός πως η πρόταση του υπουργού Μεταφορών για το κτήριο του Ναυτικού Ομίλου είναι να γίνει με τη μέθοδο του design and build (μελέτη και κατασκευή), με δωδεκαετή ευθύνη συντήρησης από τον εργολάβο. «Εμείς έχουμε ανησυχίες γι’ αυτήν τη μέθοδο επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ. Δεν έχει πολλά έργα που έγιναν με αυτή τη μέθοδο. Ο φόβος μας είναι να μην μείνει το έργο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και μετά να μην μπορεί να υλοποιηθεί», υπέδειξε ο δήμαρχος Λάρνακας, σημειώνοντας πως θα εκφραστούν και γραπτώς οι ανησυχίες προς τον κ. Βαφεάδη, αφού μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός από τον Δήμο Λάρνακας.