Διακομματική επιστολή απέστειλαν οι Αμερικανοί βουλευτές Μπράντλεϊ Σνάιντερ και Γκας Μπιλιράκης στον ανώτερο αξιωματούχο του Γραφείου Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Χόλτσνιντερ, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μεταφοράς των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία, στο συριακό έδαφος.
Στην επιστολή τους, οι δύο νομοθέτες τονίζουν ότι ακόμη και αν η ιδέα αυτή δεν βρίσκεται επίσημα υπό μελέτη, η παρουσία της σε διπλωματικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου επιβάλλει άμεση αξιολόγηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή αποτροπή.
Οι Σνάιντερ και Μπιλιράκης σημειώνουν ότι η μεταφορά των S-400 δεν θα επιλύσει την παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κυρώσεων (CAATSA) από την Τουρκία, ούτε θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Επισημαίνουν ότι το στρατηγικό ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, με βεληνεκές 400 χιλιομέτρων και δυνατότητα ανίχνευσης τεχνολογίας stealth, θα μπορούσε να περιορίσει σοβαρά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, ειδικά αν τοποθετηθεί στη δυτική Συρία.
Σύμφωνα με τους νομοθέτες, ανεξαρτήτως χειριστή –τουρκικού ή συριακού προσωπικού–, η παρουσία των S-400 στη Συρία θα υπονόμευε τη δυνατότητα αποφυγής συγκρούσεων και θα ενίσχυε αστάθμητους παράγοντες που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν.
Υπενθυμίζουν επίσης ότι ο χαρακτηρισμός του Ισραήλ ως Μεγάλος Στρατηγικός Εταίρος των ΗΠΑ προϋποθέτει ότι η Ουάσιγκτον αποφεύγει πολιτικές που αποδυναμώνουν την επιχειρησιακή του υπεροχή. Μια μεταφορά των S-400 στη Συρία θα αποτελούσε, κατά τους συντάκτες της επιστολής, πλήγμα σε αυτό το θεμέλιο.
Παράλληλα, χαρακτηρίζουν λανθασμένη την αντίληψη ότι η μεταφορά του συστήματος θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία να άρει τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν. Ο νόμος CAATSA, επισημαίνουν, προβλέπει κυρώσεις για «σημαντικές συναλλαγές» με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, και η ίδια η απόκτηση των S-400 από την Άγκυρα αποτελεί τη βάση επιβολής κυρώσεων, ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται αυτά τα συστήματα.
Οι Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν φόβους ότι τυχόν έγκριση μιας τέτοιας μεταφοράς θα υπονόμευε την αποτρεπτική ισχύ του CAATSA, θα δημιουργούσε προηγούμενο για μελλοντικές παραβιάσεις και θα μείωνε τη στρατηγική αξιοπιστία των ΗΠΑ. Ζητούν απόρρητη ενημέρωση για το θέμα και καλούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια.
Η επιστολή τοποθετείται και στο ευρύτερο πλαίσιο της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αναφέροντας παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με αμερικανικά F-16, παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, φιλοξενία της ηγεσίας της Χαμάς και αντισημιτικές δηλώσεις, καθώς και παρεμπόδιση του συντονισμού ΝΑΤΟ–Ισραήλ. Ειδική αναφορά γίνεται και στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που, όπως αναφέρουν, απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια συμμάχων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΑΠΕ – ΜΠΕ