Στο επίκεντρο των εμπορικών πιέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η ελληνική φέτα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ζητά την κατάργηση της ένδειξης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για προϊόντα όπως η φέτα και η παρμεζάνα, θεωρώντας τη γεωγραφική προστασία εμπόδιο στο ελεύθερο εμπόριο.
Στην ετήσια έκθεσή του για το 2025, το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) χαρακτηρίζει τις γεωγραφικές ενδείξεις (GI) ως «σοβαρό εμπόδιο» για τους Αμερικανούς παραγωγούς, οι οποίοι είτε δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου ονομασίες όπως «φέτα» και «παρμεζάνα», είτε περιορίζονται σε όρους όπως «τύπου φέτας» ή «απομίμηση». Το USTR καταγγέλλει τις ευρωπαϊκές πρακτικές ως «εμπόδια μεταμφιεσμένα σε προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας».
Το ζήτημα συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για το νέο εμπορικό πλαίσιο ΕΕ–ΗΠΑ, ενόψει της λήξης της 90ήμερης παράτασης στην επιβολή δασμών. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν ευρύτερη πρόσβαση για τα αγροτικά τους προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα γαλακτοκομικά, σε ευρωπαϊκές και τρίτες αγορές.
Οι οργανώσεις USDEC, NMPF και CCFN καλωσόρισαν την έκθεση, τονίζοντας ότι το καθεστώς ΠΟΠ στερεί από τους Αμερικανούς παραγωγούς βασικά εξαγωγικά εργαλεία. Η Lactalis USA έχει ήδη ξεκινήσει επέκταση της παραγωγής φέτας τύπου Président στην Καλιφόρνια, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των ΗΠΑ, όπου οι ελληνικές εξαγωγές φέτας ανέρχονται σε περίπου 6.500 τόνους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη βασική αγορά για την ελληνική φέτα, η οποία σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών το 2024, φτάνοντας τους 97.000 τόνους και έσοδα 785 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη υποχώρηση της ΕΕ στις αμερικανικές πιέσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρές απώλειες για τους Έλληνες παραγωγούς όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε τρίτες αγορές όπου το ΠΟΠ αποτελεί βασικό εργαλείο εμπορικής προστασίας.
Η ελληνική πλευρά, η οποία έχει κερδίσει δικαστικές μάχες υπέρ της προστασίας της φέτας σε χώρες όπως η Χιλή, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να απαντήσουν στο αμερικανικό αίτημα στο πλαίσιο των εμπορικών συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
newmoney.gr