Νέα επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Laryngoscope αναδεικνύει τις σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία, εστιάζοντας στην αλλεργική ρινίτιδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η υπερθέρμανση του πλανήτη σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της γύρης στην ατμόσφαιρα, εντείνοντας τα συμπτώματα των αλλεργικών ασθενών σε παγκόσμια κλίμακα.
Η μελέτη βασίστηκε σε ανασκόπηση 502 επιστημονικών δημοσιεύσεων που εκδόθηκαν μεταξύ 2000 και 2023. Από αυτές, μόνο 30 άρθρα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ένταξης των ερευνητών, περιλαμβάνοντας αξιόπιστα δεδομένα και ανάλυση των κλιματικών παραγόντων που επιδρούν στην αλλεργική αντίδραση.
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι η παρατεταμένη περίοδος ανθοφορίας, η αύξηση της συγκέντρωσης γύρης και η ενίσχυση της αλλεργιογόνου δράσης των φυτών είναι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, οι οποίες προκαλούν επιδείνωση στα περιστατικά αλλεργικής ρινίτιδας. Τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για προσαρμογή των δημόσιων πολιτικών υγείας και την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χρόνια νοσηρότητα.
«Ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι στα κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού. Ελαχιστοποιώντας τη μεταβλητότητα στις μελέτες που συμπεριλάβαμε, μπορέσαμε να βελτιώσουμε τη δύναμη των συμπερασμάτων μας», σημείωσε η Alisha R. Pershad, φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington και συγγραφέας της μελέτης.
Η επιμήκυνση της εποχής γύρης και η ενίσχυση των αλλεργιογόνων
Από τις 30 μελέτες, οι 16 κατέγραψαν αύξηση τόσο στη διάρκεια της εποχής γύρης όσο και στα επίπεδα συγκέντρωσής της. Ορισμένες προβλέπουν άνοδο στις εκπομπές γύρης στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 16–40% έως το τέλος του αιώνα. Παράλληλα, η μέση διάρκεια της περιόδου γύρης αναμένεται να επεκταθεί κατά 19 επιπλέον ημέρες, πάνω από την ήδη παρατηρούμενη αύξηση των 20 ημερών τις τελευταίες δεκαετίες.
Μελέτη από την Αυστραλία κατέδειξε ότι μεταξύ 2016 – 2020 παρατηρήθηκαν υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες, αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και εντονότερος δείκτης γύρης, σε σύγκριση με την περίοδο 1994 – 1999. Τα δεδομένα αυτά τεκμηριώνουν μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων CO₂ και της ενισχυμένης παραγωγής γύρης.
Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, μελέτη προέβλεψε ότι μέχρι το 2060 ο αριθμός των ατόμων που είναι αλλεργικά στην αμβροσία θα υπερδιπλασιαστεί, από 33 εκατομμύρια σε 77 εκατομμύρια, λόγω της γεωγραφικής εξάπλωσης του φυτού, ως συνέπεια της ανόδου της θερμοκρασίας.
Ποια η πρακτική σχέση της κλιματικής αλλαγής με τις αλλεργίες
Η ανασκόπηση εντοπίζει πλήθος ερευνητικών ευρημάτων που εξηγούν τη σύνδεση. Μελέτες πεδίου και εργαστηρίου κατέδειξαν ότι η αυξημένη υγρασία και τα υψηλότερα επίπεδα CO₂, δύο βασικά χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής, ενισχύουν την ανάπτυξη και διασπορά των φυτών που παράγουν αλλεργιογόνα γύρη.
Παράλληλα, αν και οι αυξημένες βροχοπτώσεις μπορούν να «ξεπλένουν» προσωρινά την ατμόσφαιρα από γύρη, η παρατεταμένη υγρασία δημιουργεί τις ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη άλλων αλλεργιογόνων, όπως η μούχλα. Ειδική μελέτη έδειξε ότι ο μύκητας Aspergillus αναπτύσσεται πιο έντονα στις σημερινές συγκεντρώσεις CO₂ σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου – Η οπτική της ιατρικής κοινότητας
Η έκθεση σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα δεν κατανέμεται ισότιμα. Παράγοντες όπως η φυλή, το εισόδημα, η ηλικία και η γεωγραφική τοποθεσία διαμορφώνουν το ποιοι πλήττονται περισσότερο. Επιπλέον, οι πόλεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από περιορισμένη βλάστηση και υψηλή αναλογία ασφάλτου και τσιμέντου, εμφανίζουν έντονα το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας», που συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας και στην επιδείνωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.
«Οι κοινότητες που έχουν ιστορικά επηρεαστεί από περιβαλλοντικές ανισότητες τείνουν να ζουν σε περιοχές με υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες και οι πλημμύρες, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε κοινά περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα», εξηγεί η Pershad.
Τέσσερις από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση ανέφεραν αυξημένη χρήση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, κυρίως μεταξύ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι επαγγελματίες υγείας αρχίζουν να παρατηρούν στην πράξη τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Μελέτη του 2022 στην Ιταλία κατέδειξε ότι το 56% των πνευμονολόγων έχει παρατηρήσει πρόωρη και παρατεταμένη εποχή γύρης, ενώ το 45% ανέφερε αύξηση στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα. Επιπλέον, το 61% των γιατρών σημείωσε αυξημένα περιστατικά στα παιδιά.
Το πιο ηχηρό εύρημα, ωστόσο, είναι ότι το 97% των γιατρών που συμμετείχαν δήλωσε την ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αλλεργικές παθήσεις.
«Οι γιατροί βρίσκονται σε μοναδική θέση να παρακολουθούν τον αντίκτυπο της αλλεργικής ρινίτιδας στα αποτελέσματα των ασθενών και μπορούν να προσαρμόσουν την πρακτική τους, καθώς εντείνεται η κλιματική αλλαγή. Ως αξιόπιστες φωνές στην κοινότητα, θα πρέπει να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξουν ουσιαστικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» καταλήγει η Pershad.
ygeiamou.gr