Αλλαγές έχει επιφέρει στο αρχικό κείμενο που επιβάλλει το νάρκοτεστ και το άλκοτεστ σε φιλάθλους πριν την είσοδό τους στους αθλητικούς χώρους το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να μην προχωρεί η κατάθεσή του στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ή απόρριψη.
Το κρίσιμο νομοσχέδιο που εκτιμάται ότι θα επιβάλει τάξη στην οπαδική βία, συζητήθηκε σήμερα Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη και αποφασίστηκε να κατατεθεί εκ νέου το τελικό κείμενο, να πραγματοποιηθεί ακόμη μια συνεδρία της Επιτροπής και ακολούθως να σταλεί στην Ολομέλεια.
Όπως ενημέρωση την Επιτροπή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκος Χρυσοστόμου, μετά την αρχική συνάντηση έγιναν κάποιες αλλαγές στο αρχικό κείμενο. Μια αλλαγή αφορούσε στον στιγματισμό των προσώπων που υποβάλλονται σε νάρκοτεστ και άλκοτεστ. Αλλάξαμε τη διάταξη και εξασφαλίσαμε συγκατάθεση της Επιτρόπου ώστε θα υποβάλλεται κάποιος σε έλεγχο άλκοτεστ και νάρκοτεστ σε κλειστό χώρο αντί ανοικτό όπως ήταν η αρχική ρύθμιση, ώστε να μην εκτίθεται σε κοινή θέα.
Άλλη αλλαγή αφορά στον υπεύθυνο ασφαλείας και στον επιτηρητή, οι οποίοι σήμερα μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο ή παραμονή στο γήπεδο, ατόμων που κρίνουν οι ίδιοι ότι δεν έπρεπε να είναι εκεί. Τα πρόσωπα αυτά δεν θα είχαν επιπτώσεις αν καλόπιστα έκαναν τη δουλειά τους. Είδαμε ότι η διάταξη αυτή αφορούσε σε υποκειμενικά κριτήρια και θέλαμε να εισάξουμε αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει λόγος που απαγορεύεται σε κάποιον η είσοδος ή η παραμονή στο γήπεδο.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι «εμείς είμασταν έτοιμοι να στείλουμε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, τώρα έρχεστε με αλλαγές και η δήλωση σας κ. υπουργέ ότι είναι έτοιμο, δεν ισχύει, ουδέν αναληθέστερο».
Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου ανέφερε στην Επιτροπή ότι είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη διαδικασία ελέγχου αλκοόλης και ναρκωτικών εκτός του γηπέδου, έγινε τροποποίηση και συμφωνούμε.
Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ηλίας Στεφάνου εξέφρασε την επιφύλαξη όσον αφορά στη διάταξη για τα δικαιώματα και ανηλίκων, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται επίκλησή τους όταν αφορά συλλήψεις παιδιών και ζήτησε ότι πρέπει να γίνει πιο επιτακτικό να εκδικάζονται άμεσα οι υποθέσεις βίας στα γήπεδα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης επεσήμανε ότι δεν περιλαμβάνονται πρόνοιες για προδιαγραφές με τις κάμερες. Αν είναι να κάνουμε νομοθεσία και η Αστυνομία να είναι τυφλή μέσα στα γήπεδα, τότε χάνουμε την ώρα μας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Λευτέρης Κυριάκου ανέφερε ότι τα καθήκοντά των αστυνομικών θα αυξηθούν άρα θα χρειάζονται περισσότερα μέλη, δεν υπάρχει πρόνοια για τους Συνδέσμους Φιλάθλων και ζήτησε να ποινικοποηθεί η παράβαση αν επιτρέπονται αγώνες χωρίς την ύπαρξη πιστοποιητικών καταλληλότητας του γηπέδου.
Ο πρόεδρος της συντεχνίας αστυνομικών Ισότητα Νίκος Λοϊζίδης ζήτησε τριπλασιασμό των ποινών και ανέφερε ότι θα γίνεται τριπλός έλεγχος πλέον γι’ αυτό και θα χρειαστούν περισσότερα κονδύλια.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε παρέμβασή του ανέφερε ότι θα πάει το νέο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια χωρίς συγκατάθεση κάποιων που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο, γι’ αυτό και εμείς δεν θα ψηφίσουμε νόμο που δεν θα εφαρμοστεί.
Μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα ξανακληθούν σε συνεδρία όλοι οι εμπλεκόμενοι πριν το νομοσχέδιο να πάει στην Ολομέλεια.