Η εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών της Ευρωζώνης, είναι από τα αδύνατα σημεία τους ή εκεί όπου παρατηρούνται οι περισσότερες παραβιάσεις προληπτικών απαιτήσεων που εξετάζει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism, SSM), θέμα το οποίο παραμένει ψηλά στην εποπτική ατζέντα.
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και συντάχθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων επιβολής κυρώσεων SSM (αφορά το 2024) δείχνει ότι οι αρμόδιες αρχές χειρίστηκαν συνολικά 441 επίσημες διαδικασίες επιβολής κυρώσεων κατά τη διάρκεια του έτους και από αυτές, οι 221 ολοκληρώθηκαν το 2024, ενώ 220 παρέμειναν σε εξέλιξη στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με την ανάλυση, από τις 441 διαδικασίες που διεκπεραιώθηκαν το 2024, οι 20 (4%) περατώθηκαν χωρίς να επιβληθεί ποινή.
Σε οκτώ από αυτές τις διαδικασίες, επιβεβαιώθηκε η ευθύνη των εμπλεκομένων προσώπων, αλλά δεν επιβλήθηκε καμία ποινή λόγω της συνεργασίας που επέδειξαν τα εν λόγω πρόσωπα. Έξι διαδικασίες περατώθηκαν επειδή εξάχθηκε το συμπέρασμα ότι δεν είχε διαπραχθεί καμία παράβαση. Σε τέσσερις διαδικασίες, οι φερόμενες παραβάσεις δεν θεωρήθηκαν επαρκώς ουσιώδεις ή σοβαρές και δύο διαδικασίες περατώθηκαν λόγω παραγραφής και θανάτου του αρμόδιου προσώπου.
Χωρίς να δίνει ονόματα τραπεζών ο ΕΕΜ, αναφέρει στην έκθεση, ότι οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων που διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν με κυρώσεις το 2024, επικεντρώθηκαν κυρίως σε παραβιάσεις των απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας στον τομέα της εσωτερικής διακυβέρνησης (55%) σύμφωνα με τις εποπτικές προτεραιότητες του ΕΕΜ (επιτάχυνση της αποτελεσματικής αποκατάστασης των ελλείψεων στη διακυβέρνηση). Οι αδυναμίες κατά τη διενέργεια των ελέγχων εντοπίστηκαν κυρίως στη διαχείριση κινδύνων και τους εσωτερικούς ελέγχους, τις τις οργανωτικές απαιτήσεις (συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων που αφορούν τη λειτουργία των διοικητικών οργάνων και των επιτροπών).
Επιπλέον, η επιβολή κυρώσεων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό αφορούσε μεταξύ άλλων παραβιάσεις μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (12%), κεφαλαιακές απαιτήσεις (6%), ειδικές συμμετοχές (6%) και επιβλήθηκαν ορισμένες κυρώσεις σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια και τη ρευστότητα. Τα δεδομένα σχετικά με τις επίσημες διαδικασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη υποδηλώνουν ότι η διακυβέρνηση είναι πιθανό να παραμείνει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων επιβολής κυρώσεων του ΕΕΜ στο μέλλον και συγκαταλέγεται στις εποπτικές προτεραιότητες για την περίοδο 2025-27.
Μέχρι το τέλος του έτους, είχαν επιβληθεί συνολικά 182 διοικητικές κυρώσεις. Οι χρηματικές ποινές αντιπροσώπευαν το 77% αυτών, με πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 27,9 εκατομμυρίων ευρώ. Η υψηλότερη χρηματική ποινή, 10,4 εκατομμύρια ευρώ, επιβλήθηκε σε μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωζώνης. Οι υψηλότερες χρηματικές ποινές ήταν περίπου 5,7 εκατομμύρια ευρώ για ένα λιγότερο σημαντικό ίδρυμα, 0,1 εκατομμύρια ευρώ για ένα φυσικό πρόσωπο και περίπου 0,1 εκατομμύριο ευρώ για ένα νομικό πρόσωπο και το υπόλοιπο 23% των ποινών ήταν μη χρηματικού χαρακτήρα.