16 Απριλίου, 2025
8:22 πμ

Την Κυριακή του Πάσχα ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμπληρώσει στο Οβάλ Γραφείο 90 ημέρες. Με βάση τα όσα έχει δηλώσει προεκλογικά και ανασκευάσει μετά την ορκωμοσία του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει στην διάθεσή του ακόμη δέκα ημέρες, προκειμένου να «τελειώσει» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μέχρι σήμερα, το Οβάλ Γραφείο έχει ασκήσει πίεση μονομερώς στο Κίεβο και έχει επιχειρήσει τουλάχιστον τρεις (επίσημα) φορές να αποσπάσει το ρωσικό «ναι» για κατάπαυση του πυρός χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα…

Η Μόσχα χθες έστειλε δύο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Σούμι, την πόλη και την ομώνυμη ουκρανική επαρχία του συνορεύει με το Κουρσκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 34 αμάχους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, έχοντας στο πλάι του τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, ρωτήθηκε για το ρωσικό χτύπημα, αλλά και για το πώς πηγαίνει το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το τέλος του πολέμου… Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού χαρακτήρισε το φονικό χτύπημα με «έξυπνα» ρωσικά όπλα ως «λάθος», έστρεψε τα βέλη του και πάλι στον πρόεδρο της Ουκρανίας: «Εάν δεν ήταν ο ανίκανος Ζελένσκι και ο ανίκανος Μπάιντεν, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει».

Όσο περνούν οι ημέρες γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως ο Λευκός Οίκος μετά τη δημόσια ρήξη με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο έχει βάλει στο περιθώριο τη συγκεκριμένη υπόθεση. Με τα όσα συμβαίνουν και την στάση του Τραμπ, είναι στα όρια του ανέφικτου να έχει τελειώσει ο πόλεμος στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας Τραμπ και το χειρότερο είναι πως η Ρωσία δεν έχει μεταβάλει στο παραμικρό την στάση της, καθώς δεν βρίσκει απέναντί της κάποια σθεναρή δυτική αντίσταση.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να πουλήσει περισσότερα οπλικά συστήματα στο Κίεβο, το οποίο δια στόματος Ζελένσκι αιτήθηκε να πληρώσει. Ο Ζελένσκι δίνοντας συνέντευξη για την εκπομπή «60 minutes» ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να του δώσει την άδεια να αγοράζει Patriot, που σήμερα μοιάζουν πιο αναγκαίοι από ποτέ για την προστασία τουλάχιστον των μεγάλων αστικών κέντρων και ο Τραμπ απάντησε και πάλι δηκτικά: «Ζητά διαρκώς όλο και περισσότερους πυραύλους. Πάντα ζητά πυραύλους. Θα έπρεπε να μην είχε ξεκινήσει έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει. Δεν ξεκινάς πόλεμο με κάποιον 20 φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι εσύ και απλά ελπίζεις ότι ο κόσμος θα σου δώσει κάποιους πυραύλους».

Όσο περνά ο καιρός ο Λευκός Οίκος, φαίνεται πως έχει πάρει αποστάσεις αντί να τις μειώσει από την επίλυση της κρίσης που μαίνεται για περισσότερα από τρία χρόνια. Παρά τις κινήσεις από το Κίεβο, που εδώ και έναν μήνα καλεί με κάθε ευκαιρία για υπογραφές στην συμφωνία των σπάνιων γαιών, μέχρι την ανοιχτή πρόσκληση Ζελένσκι για επίσκεψη Τραμπ στην Ουκρανία, το Οβάλ Γραφείο έχει επιλέξει να τις αγνοεί.

Την ίδια στιγμή οι πιέσεις προς την Μόσχα έχουν μείνει στο «είμαι απογοητευμένος και από τις δύο πλευρές», που τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο όσο και ο ίδιος ο Τραμπ έχουν αρθρώσει.

Το μέτωπο της Μέσης Ανατολής

Στον αντίποδα, η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην Ουάσιγκτον. Η επιλογή του Λευκού Οίκου να αφήσει την Ουκρανία «μακριά» ενδέχεται από την μία να κάνει πολύ δυσκολότερη την κατάσταση στα πεδία των μαχών αλλά και το Κρεμλίνο και τον Πούτιν ακόμη πιο αδιάλλακτους σε νέα Αμερικανική πρόταση.

Το Κίεβο το οποίο σήμερα δεδομένα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι έχει μεν τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για υποστήριξη αλλά το ζήτημα με την αεράμυνα δεν μπορεί να το λύσει η ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία, όχι τουλάχιστον όσο αποδοτικά το κάνει εδώ και χρόνια η αμερικανική με τους Patriot.

Δεν είναι απίθανο η νέα τροπή που παίρνουν τα πράγματα με την κατακόρυφη αύξηση των ρωσικών χτυπημάτων σε αστικό ιστό Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία να αποφασίσουν άμεσα να ενεργοποιήσουν το δικό τους διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο και να προμηθεύσουν οι ίδιες το Κίεβο με τα «αναγκαία» για τους επόμενους μήνες. Ο Λευκός Οίκος πάντως έχει επιλέξει να μείνει μακριά από τα όσα συμβαίνουν και να αφήσει τις εξελίξεις να πιέσουν ένα από τα δύο μέρη.

Το διαρκές «άδειασμα» από τον Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ουκρανό πρόεδρο έχει σταματήσει -ως φαίνεται- να εκπλήσσει τόσο το Κίεβο όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους του που πρέπει να φανούν πέρα από «γαλαντόμοι» και άκρως αποδοτικοί προκειμένου η Ρωσία να μην αποκτήσει μη αναστρέψιμο πλεονέκτημα όχι τόσο σε στρατιωτικό όσο σε διπλωματικό επίπεδο. Στην διπλωματία και την ζωή άλλωστε δεν υπάρχουν κενά…

protothema.gr

Exit mobile version