Το 2025 σηματοδοτεί μια ξεχωριστή χρονιά για την Αγγλική Σχολή, καθώς το ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα γιορτάζει 125 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς στην κυπριακή κοινωνία. Από την ίδρυσή της το 1900, από τον Frank Darvall Newham, με μόλις 12 μαθητές, σε μια κατοικία στην οδό Βικτωρίας στη Λευκωσία, αποτέλεσε φάρο στους τομείς της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και των τεχνών.
Από την αρχή, καλλιεργήθηκε το αθλητικό πνεύμα, με τους μαθητές να συμμετέχουν στον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα που διεξήχθη ποτέ στην Κύπρο. Οι αξίες της συμμετοχικότητας, της πειθαρχίας και της ομαδικότητας, αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο της φιλοσοφίας του σχολείου.
Από τη Λευκωσία στον Στρόβολο
Το 1934, όταν ο βρετανικός στρατός επίταξε τις τότε εγκαταστάσεις του σχολείου κοντά στην Πύλη Πάφου, η Διοίκηση αποφάσισε το 1937 να μεταφέρει τη σχολική κοινότητα στον Στρόβολο, στο σημείο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Η νέα τοποθεσία, σε έκταση με πλούσια φυσική βλάστηση, επέτρεψε την ανάπτυξη σύγχρονων κτηριακών υποδομών και έδωσε νέο αέρα στην εκπαιδευτική αποστολή της Αγγλικής Σχολής, σε ένα περιβάλλον όπου το φυσικό τοπίο και το πράσινο συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για ουσιαστική και δημιουργική εκπαιδευτική εμπειρία.

Δύσκολες εποχές, αδιάλειπτη αποστολή
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχολείο εκκενώθηκε και μεταφέρθηκε προσωρινά στην Κερύνεια. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, αυξήθηκε ο αριθμός των εσωτερικών μαθητών και διατηρήθηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του. Το 1943 επέστρεψε στη Λευκωσία, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να συνεργάζονται για να λύσουν τα προβλήματα αυτάρκειας που είχαν προκύψει, δημιουργώντας ένα μικρό αγρόκτημα για τις ανάγκες σίτισης του οικοτροφείου.

Σταδιακά, η Αγγλική Σχολή συνέχισε να εξελίσσεται: το 1951 εγκαινιάστηκε το Canon Newham Memorial Theatre, ενώ το 1952 εισήχθησαν τα πρώτα GCEs και τα εργαστήρια απέκτησαν πανεπιστημιακή αναγνώριση.
Ισότητα στην εκπαίδευση
Το 1957, με την ίδρυση της Αγγλικής Σχολής Θηλέων (English School for Girls), η Σχολή προχώρησε σε ένα τολμηρό βήμα για τα δεδομένα της εποχής, προσφέροντας και στις μαθήτριες πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Η πρωτοβουλία αυτή δεν συνέβαλε μόνο στην ενίσχυση της ισότητας στην εκπαίδευση, αλλά έθεσε τα θεμέλια ώστε πολλές γυναίκες να διεκδικήσουν ενεργό ρόλο σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, που έως τότε τούς ήταν απρόσιτοι.

Τα γεγονότα του ‘74
Παρά την κρίση που προκλήθηκε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, η Αγγλική Σχολή κατάφερε να παραμείνει όρθια. Ο τότε διευθυντής, David Humphreys, ο οποίος βρισκόταν εκτός Κύπρου, επέστρεψε άμεσα, διακόπτοντας τις διακοπές του, με μοναδικό στόχο να διασφαλίσει ότι το σχολείο θα επαναλειτουργούσε. Με αποφασιστικότητα, μείωσε τα λειτουργικά έξοδα, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, ενώ το προσωπικό, επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης, δέχθηκε μείωση απολαβών, κατά 20%. Έτσι, το σχολείο άνοιξε ξανά τις πόρτες του στις 30 Σεπτεμβρίου, με 610 μαθητές, αριθμό ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, δεδομένων των περιστάσεων.
Αναγεννήθηκε από τις στάχτες της
Το 1992, μια μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια της Αγγλικής Σχολής, καταστρέφοντας και σημαντικά ιστορικά αρχεία. Ωστόσο, η αντίδραση όλων ήταν άμεση – διοίκηση και προσωπικό συνεργάστηκαν και, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, άρχισαν τις εργασίες αποκατάστασης. Χάρη στις συντονισμένες ενέργειές τους, δεν χάθηκε ούτε μία σχολική ημέρα.

Ένα σχολείο για όλους
Από το 2004, με την επανένταξη Τουρκοκύπριων μαθητών, για πρώτη φορά μετά το 1974, η Αγγλική Σχολή ενίσχυσε περαιτέρω τον ρόλο της ως ένας χώρος αποδοχής και συνύπαρξης. Σταδιακά, το μαθητικό της σώμα εμπλουτίστηκε με παιδιά από ποικίλες εθνικές, γλωσσικές και πολιτισμικές κοινότητες, όπως η Κίνα, η Ινδία και πολλές ακόμη χώρες, διαμορφώνοντας ένα πραγματικά πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης, στο οποίο οι μαθητές μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να σέβονται τη διαφορετικότητα, μέσα από τον διάλογο, την κατανόηση και την αλληλεγγύη.
Επένδυση στο μέλλον
Η πορεία της Αγγλικής Σχολής προς τον εκσυγχρονισμό επιταχύνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1996 εγκαινιάστηκε το Technology Centre, ενώ το 2003 λειτούργησε το Science Building, το οποίο το 2021 μετονομάστηκε σε Kypros Nicolaides Building, προς τιμήν του διεθνώς αναγνωρισμένου αποφοίτου της Σχολής.

Το 2017, με την ολοκλήρωση του νέου Newham Building, το σχολείο ενισχύει τις υποδομές του για μαθήματα Τέχνης, Μουσικής, Γεωγραφίας και Ιστορίας, προσφέροντας ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, που εμπνέει μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να επιτυγχάνουν τον διαχρονικό στόχο: την αριστεία.

125 χρόνια: Σύνδεση παρελθόντος και μέλλοντος
Το 2025, η Αγγλική Σχολή γιορτάζει 125 χρόνια προσφοράς στην Παιδεία και στην αριστεία, με μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων, που τιμούν το πλούσιο παρελθόν της και αναδεικνύουν τη διαχρονική της αποστολή. Από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις, είναι το άνοιγμα της χρονοκάψουλας, που είχαν τοποθετήσει οι απόφοιτοι του 2000. Η χρονοκάψουλα ανοίχθηκε τον Ιούνιο από τους ίδιους, ως μια συμβολική επιστροφή στις ρίζες και ένδειξη σεβασμού στη μακρά παράδοση της Σχολής.
Με σταθερή προσήλωση στις αξίες της και με χιλιάδες αποφοίτους να διακρίνονται εντός και εκτός Κύπρου, στους τομείς της πολιτικής, της επιστήμης, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας, η Σχολή συνεχίζει να διαμορφώνει ανθρώπους με ήθος, κριτική σκέψη και κοινωνική ευθύνη.
Η Αγγλική Σχολή παραμένει πιστή στο ρητό «Non sibi sed scholae» («Όχι για τον εαυτό μας, αλλά για το σχολείο»), ένα ιδανικό που τιμάται καθημερινά, μέσα από τη δράση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλων όσοι αποτελούν τα μέλη αυτής της ζωντανής κοινότητας μάθησης και προσφοράς.