Την έναρξη της πιο εκτεταμένης και ολοκληρωμένης διαδικασίας αποκατάστασης του τρούλου της Αγίας Σοφίας ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών συντήρησης του ιστορικού μνημείου, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δέκα χρόνια.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, πρόκειται για τη «μεγαλύτερη διαδικασία αποκατάστασης στην ιστορία του τρούλου», με βασικό στόχο την ενίσχυση της σεισμικής αντοχής του και τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής του ακεραιότητας με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.
Το έργο αποσκοπεί στη μακροχρόνια διαφύλαξη της Αγίας Σοφίας, ενός από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά ορόσημα στην Κωνσταντινούπολη, που έχει υποστεί αλλεπάλληλες φάσεις χρήσης και παρεμβάσεων από τη βυζαντινή έως τη σύγχρονη εποχή.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε ο Τούρκος υπουργός:
Αντισεισμική προστασία και διατήρηση των ψηφιδωτών
Οι εργασίες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, θα πραγματοποιηθούν από την εξωτερική επιφάνεια του τρούλου, ώστε να μην επηρεαστούν τα ιστορικά ψηφιδωτά στο εσωτερικό. Οι επικαλύψεις μολύβδου θα αφαιρεθούν, θα επισκευαστούν ή θα αντικατασταθούν, ενώ παράλληλα ο τρούλος θα καλυφθεί με προσωρινή χαλύβδινη κατασκευή και ειδικό μουσαμά για προστασία από τις καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τοποθετηθεί χαλύβδινη πλατφόρμα ύψους 43,5 μέτρων σε τέσσερις βασικές κολόνες, επιτρέποντας την παράλληλη διεξαγωγή θρησκευτικών και αναστηλωτικών εργασιών. «Η προσευχή θα συνεχισθεί, η ιστορία θα διατηρηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερσόι.
Το έργο περιλαμβάνει επίσης επιστημονική ανάλυση προηγούμενων ζημιών από σεισμούς και πυρκαγιές, καθώς και προσομοιώσεις μεγάλου σεισμού για τον εντοπισμό και ενίσχυση των δομικά αδύναμων σημείων του μνημείου.
Ανοιχτή στο κοινό κατά τη διάρκεια των έργων
Η Αγία Σοφία θα παραμείνει προσβάσιμη στους πιστούς και στους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης. Το γεγονός αυτό καθιστά τη διαδικασία τεχνικά πιο σύνθετη, όπως επισημαίνουν επιστήμονες. Δεν έχει δοθεί επίσημο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων, καθώς αναμένονται πιθανές καθυστερήσεις λόγω απρόβλεπτων συνθηκών.



Ιστορική διαδρομή του μνημείου
Η Αγία Σοφία ιδρύθηκε ως χριστιανικός ναός το 537 μ.Χ., επί Ιουστινιανού, και λειτούργησε έτσι έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος και το 1935, επί Κεμάλ Ατατούρκ, έγινε μουσείο. Το 2020, κατόπιν απόφασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε σε χρήση ως τζαμί, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και έθεσε ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η νέα φάση αποκατάστασης εντάσσεται σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για την ανάδειξη και συντήρηση της Αγίας Σοφίας, την ώρα που το μνημείο συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της πολιτικής όσο και της πολιτιστικής συζήτησης, εντός και εκτός Τουρκίας.
protothema.gr